Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute davek od dobička za leasang ??

davek od dobička za leasang ??

Prosila bi za pojasnilo glede plačila davka od dobička za stanovanje.
Leta 2001 sva s partnerjem kupila le tega na leasing, sedaj ga prodajava in sicer leasing hiša predlaga razdretje pogodbe in prenos lastništva na novega lastnika, pri tem naj bi midva plačala 2% davka na nepemičnino.
Na vprašanje kako je z davkom na dobiček …zaradi razlike v ceni, so mi zatrdili da tega ni, vendar mi tega niso hoteli potrdilti v dopisu.
Stanovanje je bilo vpisano v ZK pred kratkim.
Za vsakršno razlago se zahvaljujem !
Lp, Lily

Pozdravljeni!

Nisem ravno davčni strokovnjak, bom pa podal kaj jaz vem in mislim.
Pri lizingu je slabost to, da ko najamete lizing plačate davek na promet z neprepremičninami in tudi ko lizing odplačate plačate na koncu ta davek, ker se densko menja lastnišvo iz lizing hiše na vas. V pogodbi je pa verjetno tudi navedeno, da če predčasno prekinete pogodbo plačate ta davek? V zakonu piše, da je zavezanec za plačilo davka prodajalec, lahko pa ta davčno obveznost prevali na kupca. Razmišljam pa še drugače. Če stanovanje lizing hiša da nekomu drugemu naprej na lizing (ga ne proda) se pa lastništvo ne menja in tega davka potem verjetno ni.

Glede dohodnine na dobiček iz kapitala imajo pa prav, da ni potrebno prijaviti, ker je bila kupljena pred letom 2002.

Razlaga DURS-a:

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close