Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek davek od premoženja

davek od premoženja

Maloprej sem šla v nabiralnik in našla fursovo pošto, da moram prijaviti v 8. dnevih za vikend davek od premoženja, sicer dobim kazen v višini 200,00 evrov. Zraven imam priložen list za oddajo. Ve mogoče kateri kaj je to zdaj davek po novem, ker za lani sem prejela NUSZ in ga tudi v roku plačala. Prav tako normalno prijavljam oddajo že par let in tudi plačujem davek. Na fursovi strani gledam, da stavbnega nadomestila ni več od 01.01.2014 ali 2015, čeprav sem jaz v 2015 normalno nekje maja prejela položnice. Kaj zdaj naj plačujem za 20.000 evrov vrednosti NUSZ in davek od premoženja? Torej dve dajatvi ali kako? Hvala za pojasnila, če kdo kaj ve.

Stavbno zemljišče je za plačat,ker je propadel zakon o davku namesto stavbnega zemljišča.

Ja tudi davek od premoženja obstaja, si imela srečo, da te dosedaj niso imeli v evidenci.

nova
Uredništvo priporoča

Davek od premoženja je že dolgo v veljavi, a ste očitno izpadli iz davčnih evidenc, zato ga doslej niste plačevali. Imate dve nepremičnini. Za tisto, v kateri imate prijavljeno stalno prebivališče, plačujete nadomestilo za stavbno zemljišče. Druga nepremičnine, ki je vikend, se šteje za luksuz, v njej ne živite stalno, zato se od te plačuje davek na premoženje. Enako velja, če bi imeli v lasti še eno stanovanje ali še eno hišo (ali več seveda). Če imate v tej drugi nepremičnini prijavljeno služnost stanovanja v korist neke osebe, se šteje, da te nepremičnine ne morete sami uporabljati in vas to odvezuje plačila davka na premoženje. Služnost pa mora biti vpisana v zemljiško knjigo.

Hvala za odgovor tudi meni, ki me je zanimalo. Kaj pa če imam v drugi hiši podnajemnika – hišo sem podedovala, najem uraden preko GURSa in Fursa?

Do sedaj nisem dobila kaj za plačat?

Če imate podnajemnika, ste vseeno zavezani k plačilu davka od premoženja, poleg tega pa plačate davek tudi od najemnine. Davčne evidence na tem področju še niso povsem popolne, zato marsikdo ne plača tega davka. Nekateri finančni uradi zahtevajo, da stranke takoj od prenosu lastništva (sklenitvi kupoprodajne, darilne ali druge pogodbe) izpolnijo tudi obrazce za prijavo novega premoženja, marsikdo pa se še izmuzne skozi sito.

http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_od_premozenja/Obrazci/Kratek_opis_Napoved_za_odmero_davka_od_premozenja.pdf

Hvala za vse odgovore. Sem klicala danes na Furs, kjer mi pojasnjujejo, da bom zdaj plačala in NUSZ in davek, torej oboje. Davka naj ne bi plačala za stanovanje, kjer prebivam, medtem ko nadomestilo sem dobila za plačati. Kaj ni bilo rečeno, da bo davek nadomestil NUSZ? Je to v redu, da bom za drugo nepremičnino plačevala davek, NUSZ in davek od oddajanja v najem ( to mi je jasno, da moram)? Torej za eno nepremičnino NUSZ ter davek?

Ja, plačali boste oboje. Za stanovanje, v katerem živite, NUSZ, za drugo nepremičnino pa NUSZ + davek na premoženje.

Ta davek na premoženje ni nič novega, to nima veze z idejami o nekem novem davku, ki naj bi ga vpeljala ena od vlad, ki naj bi nadomestil NUSZ in še tale “stari” davek na premoženje. Samo v evidenci niso imeli, da imaš dve nepremičnini, zato vam ga niso zaračunavali. Je pa dolžan vsakdo sam prijaviti, zato ti zdaj grozijo s kaznijo, če svojega premoženja ne popišeš.

Ti lahko davek zaracunajo tudi na nazaj?

Ja, lahko, vendar so prijazni in tega večinoma ne delajo. Sploh, če vložite napoved in se čim manj “bunite” boste prišli dobro čez.

Mislim, da je tako : za vsako nepremičnino plačaš nusz, če pa je ocenjena vrednost vseh nepremičnin višja od 500 tisoč, plačaš še davek na premoženje.


Ni tako.
NUSZ se plača za vsako nepremičnino, plačaš pa še davek od oddajanja v najem. Davek od premoženja pa tudi za vsako, le da se ti zniža za 160m2 za tisto v kateri stanuješ.

Naprimer če stanuješ v nepremičnino veliki 170m2, boš plačal davek za 10m2 + za vse druge nepremičnineki jih imaš. Če pa stanuješ na 100m2 in imaš še eno nepremičnino 50m2, boš pa za tisto v kateri stanuješ oproščen, za drugo pa boš plačal davka od premoženja za 50m2


Lahko bi zaračunali za nazaj, vendar nimajo te prakse.

Sem dobila prvič letos še davek na premoženje in sem šla na informacijo. Plačujem že NUZ in davek od oddaje. So pojasnili, da so letos pregledovali in ugotovili da bi ga že morala plačevati, ker v stanovanju ne živim, niti ne živi moj ožji družinski član.
Za eno stanovanje 3 vrste davka!

Pozdrav, jaz pa živim že 20 let pri partnerju, tu sem prijavljena, nimam pa lastništva, zato tu ne plačujem nič. V 2019 sem od očeta podedovala pol hiše, sedaj sem dobila zanjo za plačat Nadom.za st.zemljišče, ter tudi davek od premoženja. Ali je to ok, lahko karkoli naredim, da se izognem 2 davkom? Moti pa me tudi, da marsikdo tega d.od premoženja ne plačuje, čeprav imajo isto situacijo kot jaz. Hvala vam, če kaj veste o tem.

New Report

Close