Davek pri prodaji nepremičnine

Pozdrav,
upam, da moje vprašanje sodi v ta del..Pred letom dni sem končala 16 letno izvenzakonsko zvezo in se z otrokoma izselila v podnajemniško stanovanje. On se ni želel odselit, ker je trdil, da je to moja želja in ostal v hiši. Zdaj sem začela razmišljati v smeri, da mi del vsega pa le pripada.
Hišo sva zgradila na parceli, ki sva jo kupila skupaj, prav tako pa je v vseh dokumentih navedeno, da sva lastnika oba (tako hiše kot zemlje). Najprej ni želel o tem, da bi se premoženje delilo, slišati ničesar. Nato me je poklical in ponudil 50.000€ za 5 let staro hišo, 330 m2 + 1050 m2 parcele. Meni je bilo smešno, saj je hiša vredna še najmanj 3x toliko. zdaj sem mu jaz ponudila 70.000€ (toliko kot je vredno to naše podnajemniško stanovanje), a se ni strinjal, ker se on ne bo izselil. Nato me je poklical in rekel, da nima več namena, da me izplača, da jo bova prodala oz., da od mene zahteva najmanj 100.000€. Če sva pred tem, da bova prodala, se mi ne zdi smiselno, da bi ga zdej izplačala, sploh, ker ne gre za malo denarja.
Zdej me zanima, kako naj to izpeljem?! Poskušava prodajati sama ali preko agencije?!
Imam kakšno pravno moč, da se v tem času, ko se hiša prodaja, izseli?! Glede na to, da mi ne smemo živeti tam in da je njegov odnos katastrofalen,se ne strinjam, da bi tam še naprej živel. Kaj lahko storim?!
Že vnaprej hvala za odgovore.
ZAMA

Nedvomno ti bo pomoč odvetnika prav prišla. Zadeva je precej obsežna, tako, da bi ti v par besedah težko kaj več povedal, bom pa poskušal v par besedah. Ne poznam sicer lokacije, da bi lahko ocenjeval vrednost nepremičnine, vseeno pa se mi zdi, da cena ki ti jo ponuja partner ni najbolj poštena. Kako se bosta odločila glede prodaje je sicer vajina stvar, vendar pa bo verjetno najbolje, da se dogovorita z neko agencijo, da vam nepremičnino proda. Plačala bosta sicer tisto provizijo, ampak pametno bi bilo, da se že predhodno dogovorita, najbolje pri kakšnem odvetniku, da bosta resnično prodala in za katero ceno. V praksi se potem velikokrat dogaja, da ko se pojavi resnični kupec, eden od partnerjev noče skleniti pravnega posla. Vsekakor prva pot, ki jo predlagam je, da se obrneta na odvetnika, kjer druga stranka lahko pripelje konec koncev tudi svojega in se vse dogovorjeno spravi na papir. Naslednji korak je določitev agencije, ki bo to prodajala. Je pa res, da v kolikor bivši mož ni pripravljen na pravično razdelitev boš morala poskrbeti preko odvetnika za sodno varstvo svojega deleža. Kot sem že rekel, obrni se na odvetnika, da ti bo pomagal sestaviti potrebne papirje.

Pozdravljena,
Stvar je sledeča. V kolikor prodajaš stanovanje prej kot v treh letih, ko si ga pridobila, je eno davek na nepremičnine, kateri znaša 2%, drugo pa je davek od kapitalskega dobička, če se le ta ugotovi. Tukaj obstaja več načinov ugotavljanja (cenitev, vlaganja), vedi pa da tudi an DURS niso tako naivni da ne vedo kako se tej stvari streže. Če hočeš imeti mir pred državo je res najbolje, da nekaj dobička prikažeš, plačaš davek an dobiček in nihče te ne bo nikoli lovil zaradi utaje. Tukaj bivanje ne igra posebne vloge, pomembno je lastništvo. Ne pomeni pa, da poskušaš prevarati DURS, če ga prodaš za nižjo ceno kot si ga kupila, saj se cene nepremičnin spreminjajo in ti mirno lahko rečeš, da nujno potrebuješ denar, zato tudi prodajaš. Imajo pa tudi na DURs svoje lestvice in ti lahko trenutno prodajno ceno tudi oni določijo, ti pa jo moraš potem izpodbijati s cenitvijo.

Pozdravljeni
Imam eno vprašanje.
Namen imam kupiti stanovanje, ki stane 100.000€.
Na osnutku predpogodbe je v enem členu napisano, da se prodajalec in kupec dogovorima-citiram:
Pogodbene stranke se dogovorijo da davek na promet s nepremičnin plača kupec.
Stroške overitve kupoprodajne pogodbe plača prodajalec do polovice in kupec do polovice.
Ali to pomeni, da plačam tudi davek na dobiček(niti ne vem, koliko je vrednost dobička), ali plačam le vrednost davka 2%-torej 2000€
plus 50% kupoprodajne pogodbe.
Me pa zanima tudi, kakšne so približne vrednosti teh pogodb.
Andrej

sem mogoce malo napacno zastavil vprasanje
stroske overitve kupoprodajne pogodbe si deliva
torej koliko je priblizen znesek overitve in sestave pogodbe
torej plačam le davek na promet nepremicnine(2%), davek na kapitalski dobiček pa je njegov in mene njegov profit ne zanima in ga ne rabim plačat glede na napisano klavzulo v pogodbi?

Imam vprašanje glede davka na kapitalski dobiček pri prodaji nepremičnine.
Sem lastnik stanovanja v dvostanovanjski hiši od leta 2004, v katerem sem prebival in imel prijavljeno stalno prebivališče več kot 3 leta. Stanovanje sedaj prodajam, nisem pa več prijavljen na tem naslovu več kot leto dni.
Glede na prejšnje odgovore kapitalski dobiček naj sene bi plačal če:
“Možna pa je tudi oprostitev plačila davka na dobiček vendar samo v primeru če ste vsaj 3 leta lastnik nepremičnine in imate vsaj 3 leta prijavljeno stalno bivališče in vsaj 3 leta dejansko bivate na naslovu nepremičnine. Vsi trije pogoji morajo biti izpolnjeni in potem davak na dobiček ne plačate. “
Vendar ko sem klical na davčni urad glede teh informacij so mi rekli da bi moral imeti prijavljeno stalno prebivališče zadnja 3 leta, da bi bil oproščen davka na kapitalski dobiček.
Zanima me ali res veljajo zgoraj navedeni trije pogoji? Ali mora biti izpolnjen tudi pogoj zadnja tri leta?
Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Prosim za mnenje!
Zanima me, če moram plačat davek na dobiček, kljub temu, da sem več kot tri leta lastnica stanovanja in več kot tri leta stalno in dejansko prebivam v njem: namreč na naslovu stanovanja je imel mož najprej prijavljen s.p., kasneje pa sedež d.o.o., katerega družbenika sva oba. pomembno pri tem je, da se v nobenem primeru v tem stanovanju ni izvajala nobena pridobitna dejavnost.
določba zakona je tako ohlapna,da me je strah, da mi bo durs obdavčil dobiček. Prosim za pomoč!

Zanima me sledeče: ali drži da se plača davek na dobiček od prodaje nepremičnine, če sem lastnik stanovanja v katerem sem stalno prijavljen več kot 3 leta (a dejansko ne živim tam), vendar imam tudi začasno prebivališče na drugem naslovu (kjer dejansko prebivam)? Kako je s tem, mi lahko kdo pomaga? Ali davčna to lahko ugotovi (kako?) in me pri prodaji stanovanja terja za davek na dobiček, kljub temu da imam stalno prebivališče prijavljeno v stanovanju ki se prodaja?
Hvala za hitro pomoč

mp25- če vas prav razumem sta formalno oba pogoja izpolnjena (saj nihče ne preverja dejanskega stanja oz. bivanja) in s prodajo in davkom ne bi smeli imeti težav? Bolj me je zanimalo, če je kakšen zakonski “trik” v dejstvu, da imam poleg stalnega bivališča še začasno na drugem naslovu in če je to lahko vzrok, da mi država odmeri plačilo davka pri prodaji, kljub dejstvu da sta oba pogoja formalno izpolnjena?
Hvala za pojasnilo.
Vi boste morali izpolniti prošnjo za oprostitev davka od dobička ker izpolnjujete pogoje za oprostitev(dejansko bivanje in prijava stalnega bivališča)
Na to se boste podpisali – jamčili da so podatki pravilni.
Ali bodo na davčni preverili ali ste zares tam bivali in ali bodo šli gledat da ste imeli prijavljeno začasno bivališče je pa drug problem.
Enostavno če boste podali lažne podatke- je to kaznivo. (če ugotovijo plačate kazen in še davek.)

Pozdravljeni!
Naša situacija je mogoče komplicirana, upam da se bo vseeno našel kak odgovor. Mož je lastnik stanovanja (po darilni pogodbi), že več kot 3 leta. Večinski lastnik stavbe je MOL, ki ji želi spremeniti namembnost in nas zato seli ven. Pri tem nam iščejo nadomestna stanovanja v okviru njihovega fonda, ne pristajajo na izplačilo, niti na kupnino za stanovanje po naši izbiri ipd. Ko najdejo stanovanje, ki nam (približno) ustreza, se opravi lastniška menjava (točnega izraza ne poznam). Pri tem naj poudarim na selitev niti približno ni naša želja, ampak se selimo izključnozaradi njih. Kako je v tem primeru, če mi ‘novo’ stanovanje želimo prodati? Ali se enako upošteva zakon, ali lahko eventuelno zahtevamo v pogodbi o prenosu lastništva, da oni poravnajo davščine, ki bi nastale, če bi prodali novo stanovanje prej kot v 3. letih?

Forum je zaprt za komentiranje.