Davek pri prodaji nepremičnine

Očitno zadeve več niso tako enostavne, kolk zgleda se je s 1.10 spremenil postopek, no vsaj zgleda tako. Zadeve se več ne rešujejo na območnih enotah ampak se pošiljajo na regionalne, kjer pa zadeve ne grejo tako hitro, no vsaj pri meni je tako.
Samo za ilustracijo, dokumenti oddani 3.10 pa še danes ni ne duha ne sluha o kakih položnicah. Očitno država pač nima interesa učinkovito in hitro pobrati dnarja

Dajte si najprej prebrati vse odgovore preden postavite vprašanje.
Vse je napisano že večkrat.
1. plačate 2% davka na promet nepremičnin od prodajne cene
2. Plačate davek na dobiček , oziromaa razliko od nakupne in prodajne cene:
-če ste lastnik manj kot 5 let 20%
-če ste lastnik 5-10 let 15 %
-če ste latnik 10-15 let 10%
-če ste lastni 15-20 let plačate le 5% davka na dobiček
– če ste lastnik več kot 20 let ne plačate davka na dobiček
V vašem primeru plačate 20% od razlike med nakupno in prodajno ceno.
Torej ne plačate nič.

Zadnji stavek me je zanimal, kajti vse mi je jasno glede procentov in let bivanja,….
nisem pa vedel ali je še kakšna skrita caka glede dedovanja, vse je možno pri takšnih politikih in še več!
Se pravi če jaz ne kupim ampak podedujem, lahko prodam za kakršno koli ceno stanovanje in ne plačam nič razen 2%
Dajte si najprej prebrati vse odgovore preden postavite vprašanje.
Vse je napisano že večkrat.
1. plačate 2% davka na promet nepremičnin od prodajne cene
2. Plačate davek na dobiček , oziromaa razliko od nakupne in prodajne cene:
-če ste lastnik manj kot 5 let 20%
-če ste lastnik 5-10 let 15 %
-če ste latnik 10-15 let 10%
-če ste lastni 15-20 let plačate le 5% davka na dobiček
– če ste lastnik več kot 20 let ne plačate davka na dobiček
V vašem primeru plačate 20% od razlike med nakupno in prodajno ceno.
Torej ne plačate nič.[/quote]
Prebrala sem vaš odgovor na vprašanje o davku na prodajo nepremičnine. Jasno mi je, da se takoj plača 2% na promet nepremičnine od prodajne cene. Ker sva z bivšim partnerjem lastnika vsak pol in dobra tri leta, pademo torej med tistih 20% davka na dobiček. Stanovanje sva kupila za 87.000 evrov, prodajava ga za 85.000, torej dobička sploh ni, če prav razmišljam in tega davka. Večina zneska bo šla tako ali tako za poplačilo preostalega kredita.
Ali razmišljam prav?
Hvala za informacije in pomoč!
LP
Zanima me torej sledeče. Ja
dobiček je:
Nakupna cena – prodajna cena – stroški(davek na promet z nepremičninami,vlaganje v nepremičnino…)
Torej če kupiš stanovanje za 100.000 eur in ga prodaš za 120.000 eur in daš v stanovanje novo kuhinjo,nov parket… potem je dobička 20.000eur minus kuhinja in parket
Od tega zneska dobička se potem plača davek na dobiček

Ne, 120.000 ni dobiček.
Ko ste stanovanje dedovali, ste morali navesti vrednost stanovanja, na podlagi katerega vam je bila tudi odrejena sodniška taksa. Ta vrednost je načeloma tista, po kateri ste stanovanje pridobili. Razlika do vrednosti, po kateri boste stanovanje prodali, je dobiček.
Se pravi: na zapuščinski razpravi sta rekli, da je stanovanje vredno 100.000, da bi zmanjšali plačilo takse, recimo. Sedaj bosta stanovanje prodali po 120.000, torej je razlika 20.000 in od tega plačata 20%, kar znese 4000 €. Če sta ga takrat ocenili na 120.000, plačali takso, sedaj pa ga po isti ceni prodajata, potem teh 20% ne plačata.
Pri nas je bilo to bolj zapleteno in je davkarija zahtevala uradno cenitev za tri leta za nazaj, na dan pridobitve (dedovanja) nepremičnine. Ta cenitev je potem veljala za vrednost pridobljene nepremicnine. In – ponavljam – samo razlika do prodajne cene se šteje v dobiček.
lepo pozdravljeni
Prebral sem cel forum,bi pa vseeno zastavil vprašanje
Pred 6 leti smo kupili stanovanje za 73.000eur,če bi se sedaj odločil prodati stanovanje za cca.95.000 eur bi moral plačati prvo 2%davka in 15%na dobiček(razlika med nakupno in prodajno vrednostjo).
Kaj potem pomeni to,če prav razumem sem oproščen tudi teh 15%,ker izpolnjujem pogoje
“Možna pa je tudi oprostitev plačila davka na dobiček vendar samo v primeru če ste vsaj 3 leta lastnik nepremičnine in imate vsaj 3 leta prijavljeno stalno bivališče in vsaj 3 leta dejansko bivate na naslovu nepremičnine. Vsi trije pogoji morajo biti izpolnjeni in potem davak na dobiček ne plačate. ”
hvala za vaše odgovore

Pozdravljeni!
Mene pa zanima kaj moram plačati, če je moja mama podarila meni in sestri vsakemu polovico hiše, sedaj pa bi moral jaz sestri izplačati za tisto polovico, ki jo je podarila njej.
Najprej sem želel to urediti tako, da jaz sestri plačam, ona pa mami vrne podarjeno polovico, nakar mama podari še drugo polovico meni, vendar so sedaj nekaj spreminjali zakon glede socialnih prilivo, in se bojim, da bi se kdaj država hotela vsesti na (sestrino) polovico hiše, ki bi mi jo mama podarila v prihodnjem letu?
Sestra menda ne more podariti meni hiše, ne da plačama nek davek?!?

Tudi mene zanima ta davek od prodaje, pa bi takole vprašala:
1992 smo “kupili” stanovanje po Jazbinškovem zakonu, kot najbrž večina od nas.
Od takrat sem lastnica jaz. Torej, če bi ga danes prodala, koliko bi plačala davka:
– 2% od prometa ?
– davka na dobiček 0 %? ker sem lastnica več kot 20 let?
Je pravilno?
lp

Lastnika nepremičnine sta dva, vsak polovice. Če eden izplača drugega, da postane lastnik celote. Ali je v tem primeru za tega, ki je izplačan, to prodaja in zanj veljajo enaki pogoji: 2% davek od prodaje in v primeru razlike med prvo ceno in zdajšnjo ceno, ter trajanjem lastništva, tudi davek na dobiček? Ali pa je v primeru izplačila solastnika drugače? Kakšen pravno formalni postopek je potreben? Pogodba, …? Kakšne tarife in kateri stroški so v primeru izplačila solastnika?

Davek od dobička pri prodaji nepremičnin velja od 1.1.2002,
pri izplačilu solastnika veljajo enaka parvila, 2% od vrednosti to je DPN,
PO DOMAČE:
davek od dobička se obračuna od razlike med nakupno in prodajno ceno je 20% za prvih 5 let in tako naprej, drugih pet let je 15% na razliko …………seveda vse velja od 1.1. 2002, ce je bilo kupljeno pred tem datumom ni davka od dobička!
Forum je zaprt za komentiranje.