Davek pri prodaji nepremičnine

Pozdravljeni,
mene pa zanima, kako je z davkom na kapitalski dobiček v mojem primeru – stari oče je po pogodbi o dosmrtnem preživljanju dobil stanovanjsko hišo svoje pokojne sestre. To hišo bi sedaj z izročilno pogodbo prenesel name, jaz pa bi hišo rada prodala.
Prebrala sem celo temo in še nekaj drugih strani, pa mi še vedno ni jasno ali bi v mojem primeru nastal kakšen kapitalski dobiček od katerega bo treba plačati 20% davka? Predvsem se bojim možnosti, da bi za kapitalski dobiček določili kar celotno prodajno ceno hiše (ker sem jo dobila “zastonj”).
Hvala za pomoč.

Če prav razumem. Jaz sem kupil premičnino na sp leta 2001. Po tem NE plačam davka na dobiček ali je za sp v tem primeru drugače? Kako je pa s prenosom na gospodinjstvo? Mene kot fizično osebo. Prosil bi pa tudi v kolikor mi lahko navedete kje to piše, da bom lahko točno prebral zakon okoli tega.
Za kakršen koli odgovor se zahvaljujem.

POZDRAVLJENI!
MENE PA ZANIMA ČE MENI MOJA TAŠČA PRODA HIŠO, KOLIKŠEN JE DAVEK ZA NJO,KI JE LASTNICA TE HIŠE VEČ KOT 20 LET(ZASLEDILA SEM ,DA JE 5% ,ČE TO TO) IN ALI KAKŠNE STROŠKE IMAM JAZ.HIŠA JE VREDNA CCA.100.000€, TO JE CELA HIŠA, KER JE NAMREČ POLOVICO HIŠE LASTNIK NJEN SIN, ALI SE MORA STRINJATI Z PRODAJO,(KAJ MORA PODPISATI).GRE NAMREČ ZA ENOSTANOVANJSKO HIŠO V IZMERI 100 M2.
HVALA ZA ODGOVORE!!!

Po mojih izkušnjah to pomeni samo probleme. Hiša verjetno ni ločena v naravi ampak je ena celota s 50% lastništvom vaše babice in vašega očeta. Kako boste to uredil če se želite izogniti da bi oče sodeloval pri tem. To ne bo mogoče.
Jaz bi se na vašem mestu temu darilu odpovedal če si hočete ustvariti samostojno življenje. po mojih izkušnjah se v takih situacijah zgodi več slabega kot dobrega.
Kaj boste imeli od polovice hiše v kateri ne boste mogli živeti? Samo stroške in prepir z očetom. Čez 30 let ko bo mogoče cela hiša vaša, ko očeta ne bo več pa se bodo vaši otroci skregali kdo naj dobi hišo.

Pozdravljeni.
Zanima me sledeče:
a) moj mož je preko darilne pogodbe pred 2,5 leti dobil stanovanje (od mame) in ga želimo sedaj prodati. Ni pa imel stalnega prebivališča tukaj. Ali je v tem primeru prodajna vrednost stanovanja dobiček, ali ne – torej ali moramo plačati tudi 20% davka
b) stanovanje je bilo na darilni pogodbi ocenjeno na 50.000eu. Če ga mi želimo prodati za več eur-ov, pomeni to dobiček in s tem plačati davek na dobiček 20%??
Hvala za odgovore in lep pozdrav

Še jaz imam vprašanje…pred tremi leti so mi prepisali polovico hiše+parcelo (zg. nadstropje), v kateri živimo 15 let. Na darilni pogodbi je navedena ocenjena vrednost 10.000eur.
V stanovanje in hišo sem investiral cca 50.000eur. Ker kljub ločenem stanovanju, s starši ne pridemo skupaj, bom verjetno moral oditi in prodati svoj del. Ocenjujem, da bo ta vsota znašala cca 100-150 tisoč eur. Kako je tu z višino davka?
Hvala, lp.

Pozdravljeni,
še moje vprašanje. Prodajam stanovanje, lastnica sem 7 let. Tudi stalno bivališče imam tu že 7 let. V zadnjih treh letih sem stanovanje 11 mesecev oddajala, hkrati sem najemala večje stanovanje (ki sem ga tudi dražje plačevala kot mojega oddajala, tako da v bistvu nisem imela dobička).
Kako se bo obračunal davek na dobiček v mojem primeru?
Plačala boš:
2% davek od prodajne cene[/u] (davek na promet z nepremičninami)
Če si svoje stanovanje oddajala dejansko tam nisi živela zato ne izpolnjuješ pogojev za oprostitev davka od dobička (pogoj 3leta dejansko živiš in imaš stalno bivališče na tem naslovu)
Torej plačaš 20% od razlike med prodajno in nakupno ceno stanovanja. (davek od dobička)
Pa še to: Napisala si da si oddajala in istočasno najela stanovanje in da se je najemnina poravnala.
Pravno to ni tako. Ti bi morala plačat davek za teh 11mesecev ko si stanovanje oddajala. Ta najemnina ki si jo dobivala se ne pobota z najemnino , ki si jo ti plačevala.
Torej si utajila davke. Si v davčnem prekršku.

Prosim za odgovor.
Pred cca 9 leti sem najela leasing za nakup stanovanja. Prodajna cena je bila takrat 45.000eur in ta je tudi v leasing pogodbi. Sedaj bi rada to stanovanje prodala za 65000eur in zraven še poplačala preostanek leasinga. Naj omenim da pri najemu leasinga so oni lastniki in jaz postanem lastnik pri dokončnem plačilu dolga, prenesem stanovanje na svoje ime in plačam 2% davek.
1.Torej sedaj se šteje moje lastništvo od dneva ko poplačam leasing in prenesem stanovanje na svoje ime? ( tam sem živela prva 3 leta ko sem najela leasing in kasneje se prijavila na drug naslov)
2. Ko stanovanje prodam novemu kupcu po višji ceni, razlika za davek na dobiček je torej 20.000eur. Za nikje cca 18000 eur imam ocenjena vlaganja od uradno zapriseženega cenilca. Računov nimam, saj se je ta renovacija vršila v razdoblju 7 let, vendar mi je cenilec ocenil moja vlaganja. Ali durs to prizna? (stanovanje je kompletno renovirano in z novim pohištvom po naročilu, Torej ali je za durs dovolj da priložim cenitev vlaganj od cenilca in tako zmanjšam vsoto za dobiček?
Ali pri mojem primeru obstaja kakšna olajšava na davek na dobiček, ker je stanovanje na leasing? Saj pri bančnem kreditu, bi dejansko bila jaz lastnik že 9 let, pri leasing so pa oni upisani kot lastniki . Ali res dejansko postanem lastnik šele ko poplačam leasing, saj takrat naredim kupoprodajno pogodbo z leasingom in dobim pogodbo na svoje ime, in takoj sklenim novo prodajno pogodbo z kupcem, ki kupuje moje stanovanje. Torej bom dejansko lastnik na papirju samo par dni. Še to, vrednost stanovanja ne more biti manjša, saj bo novi kupec najel kredit in dal stanovanje pod hipoteko.
Se oproščam, ker sem malo mešano napisala, vendar upam da boste razumeli
Hvala za odgovore
Lp Mojca

Kot ste že sami napisali, kupoprodajno pogodbo z leasing hišo sklenete šele po poplačilu leasinga, torej takrat stanovanje šele preide v vašo last, vi postanete njegova lastnica, prej je bil lastnik leasingodajalec. Kakšne olajšave za davek na dobiček zakon v tem primeru ne pozna. Poglejte tudi to mnenje DURS: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_kapitala/dobicek_iz_kapitala/nepremicnine/datum_pridobitve_nepremicnine_pri_financnem_lizingu_po_zdoh_2/
Na drugo vprašanje težko odgovorim – menim sicer, da bi lahko DURS upošteval vlaganja, če bo verjel cenilcu. Najlaže pa bo, če vprašate kar na DURS. Mnenje na to temo: http://www.durs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article//5474/e23261ffcdc0ab571f3e2ce8b9197184/

Spoštovani! Imam vprašanje, ki me malo skrbi:
Hiša je stara 30 let. Ko sem bila stara 7 let, je moj oče dal polovice hiše pisati name. Se pravi da je hiša last pol od mame in pol moja. Mama se je poročila in z očimom sta hišo dokončala. Ker se nista več razumela, smo se dogovorili, da od prodaje hiše dobi 50.ooo€. Hišo sem prodala za 110.000€. (drugi teden urejamo pri notarju). Mama ima nagledano stanovanje za 44.000€, ki pa je potrebno adaptacije.Mama je ves čas prijavljena na tem naslovu, jaz pa sem bila prijavljena 7 let (ker sem se poročila in odselila, vendar sem lastnica polovice hiše ostala, zdaj pa sem še lastnica stanovanja kjer prebivam).
1. Koliko davka od prodaje hiše mora plačati mama in koliko jaz?
2. Koliko naj rečem očimu da prispeva svoj delež?
Jaz od tega ne bom imela nič in tudi ne zahtevam, samo da se uredi stanovanje moji mami!
Prosim za odgovor in se vam že vnaprej zahvaljujem Mateja iz Celja

Čeprav niste napisali, koliko ste stari, predvidevam, da ste hišo pridobili pred letom 2002. Zakon o dohodnini ima namreč določbo, da se dobiček, dosežen z odsvojitvijo nepremičnine, pridobljene pred 1. januarjem 2002, ne obdavčuje. Davka na kapitalski dobiček torej (najverjetneje?) z mamo ne bosta plačali.
Se pa plača davek na promet nepremičnin, in sicer 2 %.
Na drugo vprašanje je težko odgovoriti, saj gre za vašo lastno presojo in dogovor. Predvidevam, da ste sicer govorili o davku na dobiček (in ne na promet nepremičnin), tako da mogoče to sploh ne pride v poštev.
Premislite tudi, ali bosta mama in očim sklenila kakšen sporazum (ločitev skupnega premoženja ipd).

Še moj problem, ki je podoben kot od uporabnice “nejasno”
Sem lastnik stanovanja 7let, na tem naslovu stalno prijavljen zadnjih 5 let. Sedaj sem dokončal hišo in prodajam stanovanje. Ali se, glede na določila zakona, ne smem odjaviti iz stanovanja in prijaviti v hiši, ker bom sicer izgubil pravico do oprostitve davka? Stanovanje je prazno in se ne oddaja. Stalno sem še vedno prijavljen tam, čeprav bi si rad uredil papirje in se tudi uradno preselil, vendar ne za ceno par 1k EUR, kolikor bi me stala morebitna obdavčitev.
Ali ni dovolj, da sem na tem naslovu kot lastnik bival 5 let, ne glede na to, da zadnjih par mesecev pa ne bom?
Pozdravljeni,
prosila bi vas za pomoč pri sledeči zadevi in sicer:
Leta 2002 smo mama, brat in jaz podedovali po pokojnem očetu 1/6 hiše, ostala polovica hiše je v lasti mame že od nakupa se pravi cca. 22 let. Sedaj bi z bratom rada mami prodala oz. podarila najin del. Kaj se nama bolj splača prodati ali podariti hišo? Kako je z davkom?
Ob zapuščnini smo navedli manjšo vrednost hiše, kot je bila dejansko. Ali naju to sedaj kaj bremeni?
Imela bi pa še eno vprašanje? Z bratom se nama sedaj mudi prodati oz. podariti najin del zaradi nekih določenih razlogov, mama bi pa po nekem času; letu ali dveh celo hišo prodala. Midva sva mislila v pogodbi zopet napisati, da ji najin delež prodava oz. podariva po nižji ceni kot je dejansko, saj sva zelo omejena z denarjem.
Ali je to sploh mogoče in kako je potem pri prodaji hiše, ko jo mama čez kakšno leto proda? Ali zato plača kaj višji davek oz. ali bo mogla plačati kakšno razliko za nazaj? Kater davke sploh mora plačati?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem
Forum je zaprt za komentiranje.