Davek pri prodaji nepremičnine

Za 22334: Najprej predlog – dajte to urejati pri notarju/odvetniku. tam vam bodo tudi bolj znali pomagati kot na forumih.
Z denarnega (kot najbrž tudi “varnostnega”) vidika je boljša prodajna pogodba od darilne. Darilo se lahko v določenih primerih tudi prekliče, kar zanjo ne bi bilo najbolj varno.
Ker mama pade v 2. dedni red, je v primeru, da naredite darilno pogodbo, zavezana za plačilo davka na dediščine in darila.
Plačali pa boste davek na promet nepremičnin – 2% in davek na dobiček. Slednjega ste oproščeni, če sta z bratom imela 3 leta pred odsvojitvijo v tej hiši stalno prebivališče in sta tam dejansko prebivala. Stopnja se plača na dobiček – torej razliko med tisto ceno, ki ste jo navedli pri pridobitvi, kot ceno, ki bo sedaj navedena pri odsvojitvi (oziroma mogoče celo ocenjeni vrednosti GURS). Če ste v hišo kaj vlagali, se lahko za to davčna osnova zniža.
Davčna stopnja davka na dobiček je odvisna od let imetništva nepremičnine in znaša po dopolnjenih 10 letih 10 % (to je na dobiček in ne na celo vrednost!).
Ne glede na to, kakšno ceno boste napisali v pogodbo, se vam lahko zgodi, da bo DURS vzel ocenjeno vrednost hiše od GURSa.
Enaki davki bodo doleteli vašo mamo, ko bo prodajala – torej davek na promet nepremičnin in davek na dobiček. Predvsem pazite pri davku na dobiček, saj sta mogoče sedaj z bratom oproščena njegovega plačila in nima smisla, da v pogodbo vpisujete nižjo vrednost nepremičnine, ker bo mama potem plačala toliko višjega. Je pa treba upoštevati, da bo mama plačala davek na dobiček samo na tisti del, kjer ne živi in nima stalnega prebivališča 3 leta pred odsvojitvijo (torej na 2/6 – vaš in bratov del hiše).
Za nejasno: Mislim, da tista 3 leta pomenijo pred odsvojitvijo, da morate tam imeti stalno prebivališče in tam dejansko prebivati ob trenutku prodaje.
Pozdravljeni, imam eno vprašanje:
Po smrti starega očeta je bila njegova hiša razdeljena med preostalimi dediči (1/2 sinu, 1/4 pa vsakemu od 2 vnukov). Vsi trije so plačali pokojnikove dolgove glede na njihove deleže. Nihče od treh ni prijavljen na naslovu te hiše.
Uradna vrednost podedovane hiše je 150.000 evrov.
Sedaj bi hotela oba vnuka svoja deleža (1/4 + 1/4) prodati stricu. Ker pa ta nima dovolj denarja da izplača celotne polovice (75.000 evrov) obema vnukoma, so se zmenili za prodajo pod ceno za 40.000 evrov.
Zanima me sledeče:
1) ali morata vnuka na ta dobiček plačati samo 2% prometnega davka oziroma ali morata plačati tudi dodatni davek od dobička iz kapitala, čeprav sta svoja deleža prodala pod ceno?
2) V primeru da morata plačati davek od dobička, koliko bi ta znašal?
Vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni.
1. Zanima me,koliko časa moraš biti lastnik stanovanja,da ga lahko prodaš (npr.ali ga lahko prodaš po 1 mesecu lastništva)?
2. Ali moraš plačati davek na dobiček,če dobiš stanovanje preko darilne pogodbe- npr. mož je preko darilne pogodbe dobil stanovanje,za katerega so napisali da ima vrednost 50.000eu. Če ga prepiše oz.podari sedaj svoji ženi,kjer bi napisali dejansko vrednost 120.000 – ali bi moral plačati davek na dobiček??
Hvala lepa za odgovor
Spoštovani,
leta 2011 (marca) sem kupila stanovanje (in tudi prijavila stalno bivališče) po ceni 105.000 EUR. Letos junija bi ga rada prodala po ceni 115.000 EUR (stanovanje je bilo popolnoma renovirano za 15.000 EUR, poleg tega bi oprema kuhinje ostala kupcu). Dobila sem informacijo, da moraš biti lastnik stanovanja najmanj 2 leti (zgoraj pa sem prebrala da 3 leta), da ne plačaš 20% davka na dobiček. Kakšni davki me torej čakajo ob prodaji stanovanja?
Hvala vam za prijaznost in odgovore!
Plačaš 2% davek na promet z nepremičninami, ta davek se odmeri od prodajne cene.
Kapitalskega dobička pa na podlagi prebivališča nisi opravičena. Naslov moraš imati prijavljen 3 leta. Se mu pa načeloma še vedno lahko izgneš, ker si dejansko v izgubi (v stanovanje si vložila 5.000€ več kot pa je razlika v ceni). Seveda, če imaš dokaze (račune) za svoja vlaganja, ki jih pri odmeri davka predložiš DURS-u.
Tule je opisan postopek prodaje: http://www.informiran.si/portal.aspx?content=nakup-prodaja-nepremicnine&showMenu=1&showRightFrame=1
Tule pa glede davka na kapitalski dobiček: http://www.evroplus.si/davki/52-davki/152-placajte-nizji-davek

Pozdravljeni!
Prosim za pomoč in pojasnila. Mož je po očetovi smrti, pred 33.leti, postal lastnik 1/6 hiše v kateri živita mama z novim partnerjem in njegov brat. Ker se nam po novem šteje v premoženje tudi ta 1/6 hiše, ki je pa ne uporabljamo in nimamo od nje nobene koristi, ne vem kaj naj naredimo.
Imamo 3 otroke, en je dijak 1.letnika in 2 študentki ki imajo zaradi tega nižje štipendije in otroški dodatek.
Žal nihče od vpletenih nima možnosti, da bi ta delež odkupil.
Najraje bi ga odstopil nazaj mami, ta pa bi mu ga potem zapustila v oporki, vendar je davek v drugem redu 5% in so stroški takega prepisa nesorazmerno visoki. Ker ni prijavljen na tamkajšnjem naslovi mislim, da tudi prodajna pogodba ne pride v poštev. Kaj naj narediva?

Odstopiti nazaj se prav nič ne da. Lahko naredite prodajno ali pa darilno pogodbo, pri obeh je davek, vendar različen. Glede na to, da je bila hiša pridobljena pred 1. 1. 2002, pa davka na kapitalski dobiček ne bo.
Na oporoko ne še kaj računati, ker nikoli ne veste, kaj se jutri zgodi. Tako ali tako je tam totalno deljeno lastništvo in kaj, bi tvoj mož spet želel pridobiti tisti delež nazaj, pa spet nič imeti tam, samo stroške? Dobro, to je zgodba za naprej…

Imam vprašanje glede ocenjene vrednosti nepremičnine glede na dedovanje.
1: Zanima me napoved ocene vrednosti podedovane nepremičnine katere je pokojna mama lastnica do 2/3 jaz pa sem ostalih 1/3 pridobila leta 2004 z darilno pogodbo po očetu. Vprašanje je sledeče: naj v oceno vrednosti podedovane nepremičnine (2/3), navedem tudi vrednost svojega dela nepremičnine (1/3), namreč imam namen nepremičnino v celoti prodati v roku enega leta po pravnomočnosti sklepa o dedovanju.
Predvidevam pa ker sem del nepremičnine lastnica od 2004 in sem od leta 1991 tam stalno prijavljena in dejansko bivam, potem sem kapitalskega dobička na ta del opravičena. Na del 2/3 pa plačam 20% kapitalskega dobička.
Se pravi da napovem da je njen del 2/3 vreden 100.000 eur jaz pa prodam nepremičnino za 200.000 eur (v tej ceni je zajeta celotna nepremičnina) mi bo davčna na razliko od 100.000 do 200.000 kar znaša 100.000 eur zaračunala 20% kapitalski dobiček ali bom morala takoj po prodaji dokazovati da sem jaz lastnik 1/3 nepremičnine že več kot tri leta in ceno dokazovati z cenilcem, ali bom morala 2/3 podedovan delež dokazovati z cenilcem.
Sploh ne vem če sem napisla vsaj malo razumljivo?
Hvala na pomoči.
Lp J

Pozdravljeni
Rad bi prodal svojo nepremičnino. Zanima me na kaj morem biti pozoren pri prodaji (davki).
Vem da moram plačati 2% davka na nepremičnine in 20% davka na dobiček.
Ali je potrebno plačati še kaj?
Zanima me še sledeče : Ko sem kupil nepremičnino je bila cena v pogodbi cca 40.000e, sedaj bi jo prodal za isti denar. Dobička s tem nisem ustvaril, ali to pomeni da mi ni treba plačati davka na dobiček.
Ali DURS gleda ceno, ki jo je ocenila Geodetska uprava RS?
Po GURS-u je ocenjena vrednost na 35.000e
Ali to pomeni 20% davek na razliko med Gursom in pogodbo (razlika 5.000e * 20% = 1000e davka), ali se gleda samo pogodba?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,
Zanima me sledeče v zvezi plačila davka.
V novembru leta 2011 sva z bratom podedovala (sklep sodišča) vsak polovico nepremičnin (hišo,gozd in kmetijska zemljišča). Prosim pa za dva odgovora:
– če se odločiva za prodajo celotne nepremičnine (posesti) kakšen davek plača brat, ki je stalno prijavljen na domu in kakšen davek plačam jaz, ki nisem prijavljen na domu.
– če pa samo prodavo njivo in gozd kakšen davek plačava?
Ali pri prodaji DURS upošteva vrednosti nepremičnin po registru cenitve ali kako drugače. Če prodava po isti ceni kot je ocenjena nepremičnina si razlagam, da se plača obvezno 2% davek in nič 20% davka.
Za prejeti odgovor se Vam v naprej zahvaljujem!
LP

Spoštovani,
Vljudno vas prosim za odgovor na sledeče vprašanje.
Pridobitev preko darilne pogodbe 2008 zemljišča od staršev je znašala cca 5000 eur. Kasneje se pri gradnji niso zbirali skoraj nikakršni računi. Vseh možnih dokazljivih računov je za nekje 15000 eur.
Hiša v tretji gradbeni fazi bi se sedaj prodala bratu. Povedali so nam da ne smemo preveč odstopati od tržne ( gurs je ocenil 80.000 ) zato bi jo prodali za 60.000 eur
Problem nastane pri plačilu kapitalskega dobička, ki bi bil zelo visok glede na to da nimamo vhodnih računov.
Se za višanje vrednosti pridobljene lahko upošteva hipotekarni kredit – včasih so ga dajali v gotovini in v smislu direktnega plačila izvajalcem?
Hiša še ni vrisana v katastru in ni vseljena.
Kakšna pa je možnost, da staršem vrnem nepremičnino nazaj in jo oni podarijo mojemu bratu?
Kaj pa možnost menjalne pogodbe. Saj moj brat dobi mojo nepremičnino, jaz pa nekaj denarja – v podobni vrednosti s katerim bom odkončno poplačala kredit in nekaj bo ostalo?
Upam da sem bila z navedbami dovolj nazorna.
Hvala in lep dan še naprej

Pozdravljeni,
Prosim za pomoč pri naslednjem vprašanju:
sem lastnik 1/2 stanovanja in želim odkupiti delež (1/2) od solastnika stanovanja. Zaradi finančnih pogojev je bil takrat kredit razdeljen cca 30% na mene in 70% na drugega lastnika. Vrednost nepremičnine po takratni kupo-prodajni pogodbi je bila 200000€ (preostanek kreditov je približno 50000 in 135000€). Solastnik oz prodajalec bi na kupo-prodajno pogodbo napisal znesek 135000 s čimer bi lahko jaz na banki dobil nov kredit (v celoti za poplačilo njegovega). V vsakem primeru zaradi prodaje plača 2% davka na nepremičnine (2700€), zanima pa me, kako je z davkom na dobiček v tem primeru?
Vnaprej hvala za pomoč.

pozdravljeni!
Imam problem in me zanima koliko davka bi morala plačati pri prodaji . Z teto sva lastnici hiše in zemljišča, s tem, da je teta lastnica že od leta 2000, jaz pa sem 1/2 podedovala po smrti očeta leta 2011. Ko smo urejevali dedovanje po očetu smo vse skupaj ocenili na 70.000 E in od tega plačala sodno takso. Sedaj pa bi radi to omenjeno nepremičnino prodali za 30.000 e. V letu 2013 je prišlo še na enem delu zemljišča do spremembe namembnosti iz nezazidljivega v zazidljivo. Sedaj me zanima kaki davki čakajo mene in teto.

Lp!
mene pa zanima kako je z davkom, ce jaz zivim na nekem naslovu, kar je 3 hišne številke stran od naslova stalnega prebivališča!?
nekaj časa sem podaljševal začasno bivališce, stalnega nisem nikoli prestavil, ker se mi ni ljubilo urejati dokumentov!
nisem lastnik stanovanja, imam pa pri notarki uverjeno neko pogodbo da sem plačal nepremičnino, prepis se ni nikoli naredil, stanovanje je pa moje(uradno ni, ampak je)
In kako je ssedaj s prodajo nepremičnine?
jaz bi si uredil prepis name in bi takoj prodal stanovanje!
ali kljub temu plačam davek ali lahko dokazujem, da tam živim več kot 7 let, saj vse položnice hodijo na moje ime?
Je bolj zakomplicirana stvar ja…
Forum je zaprt za komentiranje.