Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Davki pri prodaji stanovanja

Davki pri prodaji stanovanja

Pozdravljeni!

Lastnica stanovanja sem od 8.12.2005. Na tem naslovu do sedaj nisem imela prijavljenega niti stalnega niti začasnega naslova.

Zanima me kaj vse bi morala plačati v primeru da bi stanovanje jutri prodala?

Zanima me pa tudi ali plačam davek na dobiček (30 %) v primeru da sem v stanovanju začasno prijavljena zgolj 2 leti oz. kako je s plačilom davka na dobiček nasploh?

Povedano mi je bilo, da se le tega ne plača, če si lastnik stanovanja 3 leta in hkrati stalo prijavljen 3 leta na tem naslovu.

Kaj pa v primeru začasnega bivališča? Kdaj preteče ta rok-torej pri stalnem bivališču po 3 letih, kdaj pa pri začasnem bivališču??? Kaj res da po 10 letih oz. eni pravijo, da nikoli oz. da davka na dobiček ne plačaš samo v primeru stalnega bivališča (3 leta lastnik+hkrati 3 leta stalnega bivanja)???

Hvala za vaše izčrpne podatke ze vnaprej,

Katarina

Če se z kupcem ne boste dogovorili drugače boste pri prodaji stanovanja plačali 2 % davek na promet nepremičnin in 20 % davek na dobiček iz kapitala (seveda le na razliki oz. na dobiček, ki ga boste ustvarili pri prodaji). Začasno bivališče ne igra nobene vloge pri davku na dobiček iz kapitala, upošteva se samo stalno prebivališče. Za oprostitev plačila davka na dobiček iz kapitala morajo biti izpolnjeni trije pogoji (VSI TRIJE skupaj!!!): stalno prebivališče, dejansko bivanje in lastništvo-najmanj zadnja tri leta pred prodajo.

Davek na dobiček iz kapitala se po zakonu o dohodnini obračunava tistim zavezancem, ki so pridobili nepremičnino po 01.01.2002. Vi ste nepremičnino-stanovanje kupili 8.12.2005 in ste ob morebitni prodaji zavezanka za ta davek.
Davek se obračunava od razlike med revalorizirano vrednostjo ob pridobitvi-nakupu in vrednostjo ob prodaji, (zmanjšane za stroške, ki jih po zakonu o dohodnini lahko uveljavljate). Stopnja davka je 20% in se glede na leta lastništva zmanjšuje. Pri vas je 20%, ker še niste lastnica več kot 5 let. V postopku odmer lahko uveljavljate oprostite tega davka, če ste lastnik več kot 3-leta in imate stalno bivališče več kot 3 leta. Izpolnjena morata biti oba pogoja. Za datum lastništva se šteje datum sklenitve pogodbe o nakupu (v vašem primeru 8.12.2005), za datum bivanja pa datum ko ste se stalno prijavili na tem naslovu pri Upravni enoti.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close