Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dediščino bom delil med vnuke

Dediščino bom delil med vnuke

Imam 3 otroke.

Prvi sin ima 4 otroke.

2 hči ima 2.

Tretja hči je brez otrok, ker jih ne želita.

Vsi otroci na svojem  – izšolani – v službah – v svojih nepremičninah.

Odločil sem se, da obdržim eno malo stanovanje in prepišem ostalo premoženje na vnuke – vsakemu 1/6.

Sedaj je tretja hči užaljena.

Jaz bi na tvojem mestu enako naredila. Vse bi zbobnala za mizo in jim povedala kok bo kdo dobil in to se napise in vsi se morajo podpisat. Kako nekateri goedajo ko se otroci kregajo med sabo se preden stars umre…jaz tega ne bi dovolila in konec

Največja napaka je, da starši najraje dediščino dajo najbolj ubogim potomcem.

1. dediščine nikakor ne smeš dati opravilno nesposobnim dedičem (na primer potomcem z razvojno napako). Take dediščine se potem lahko polasti CSD (država).

2. dediščine v nepremičninah ne smeš dati socialcem. Potem niso več upravičeni do socialnih prejemkov, ker imajo nepremičninsko premoženje, s katerim si pogosto ne znajo in ne morejo nič pomagati. Npr. če dobijo kakšno njivico v neki vukojebini, ki je sicer nihče noče.

A če bi posvojila otroka, a bi posvojenemu tudi dal delež?

Mogoče ne more imet otrok???

upam, da imaš dediščine veliko, da bo vsak dobil lep kos. Glede na to, da so otroci preskrbljeni, je lepo, da poskrbiš tudi za prihodnje generacije. Tako bodo imeli dober štart v življenju. Jalovka se bo že nehala kujat.

S svojim imetjem lahko počneš, kar želiš.

Osebno pa menim, da je tretja hči upravičeno užaljena. Prav bi bilo, da bi tretjino premoženja zapustil njej. Tvoj otrok je in dejstvo, da nima potomcev, ne bi smelo vplivati na to, da je tvoj prvi dedič.

Odgovor na objavo uporabnika
samo zato ker nima otrok, 17.03.2025 ob 12:25

S svojim imetjem lahko počneš, kar želiš.

Osebno pa menim, da je tretja hči upravičeno užaljena. Prav bi bilo, da bi tretjino premoženja zapustil njej. Tvoj otrok je in dejstvo, da nima potomcev, ne bi smelo vplivati na to, da je tvoj prvi dedič.

pa saj ste očitno nepismeni. saj tudi prvi in drugi otrok ne dobita nič, ampak njuni otroci oz. vnuki. Za generacijo otrok je očitno že poskrbljeno in ne vem zakaj ne bi smel pomagati drugi generaciji?

To je drugi dedni red in bodo od zapuščine plačali davek, hči kateri ne boš zapustil nič bo še vedno zakonsko pripadal nujni delež, preskakovanje dednega reda ni ravno običajno in mora biti kar konkreten razlog, to da hči nima otrok ni razlog.

Samo povem, 17.03.2025 ob 12:30

To je drugi dedni red in bodo od zapuščine plačali davek, hči kateri ne boš zapustil nič bo še vedno zakonsko pripadal nujni delež, preskakovanje dednega reda ni ravno običajno in mora biti kar konkreten razlog, to da hči nima otrok ni razlog.

vnuki so prvi dedni red, ne bodo plačali davka. Ne razumem te užaljenosti, dobili bodo vnuki in ne prva dva otroka.

naj bo veliko, 17.03.2025 ob 12:27

pa saj ste očitno nepismeni. saj tudi prvi in drugi otrok ne dobita nič, ampak njuni otroci oz. vnuki. Za generacijo otrok je očitno že poskrbljeno in ne vem zakaj ne bi smel pomagati drugi generaciji?

Ali pa to prepustiti njihovim staršem, da poskrbijo za njih. Meni bi se zdelo smiselno takole – če sam podeduješ nekaj od staršev, daš to, če je kaj ostalo, neprej svojim otrokom. Kar si sam prigaral pa daš po želji, pa magari mačjemu zavetišču. Ker če so bili tvoji starši toliko fer in niso dali vse, ne vem, najljubšemu vnuku, ki je slučajno bratov otrok, zakaj bi sam delal razlike?

Monique813, 17.03.2025 ob 12:33

Ali pa to prepustiti njihovim staršem, da poskrbijo za njih. Meni bi se zdelo smiselno takole – če sam podeduješ nekaj od staršev, daš to, če je kaj ostalo, neprej svojim otrokom. Kar si sam prigaral pa daš po želji, pa magari mačjemu zavetišču. Ker če so bili tvoji starši toliko fer in niso dali vse, ne vem, najljubšemu vnuku, ki je slučajno bratov otrok, zakaj bi sam delal razlike?

pa saj ne dela razlik. Vsem vnukom bo dal enako.

rghdh, 17.03.2025 ob 11:56

Imam 3 otroke.

Prvi sin ima 4 otroke.

2 hči ima 2.

Tretja hči je brez otrok, ker jih ne želita.

Vsi otroci na svojem  – izšolani – v službah – v svojih nepremičninah.

Odločil sem se, da obdržim eno malo stanovanje in prepišem ostalo premoženje na vnuke – vsakemu 1/6.

Sedaj je tretja hči užaljena.

A se zajebavaš?Lepo napiši vsem trem otrokom in to je to!

Da je pa hči užaljena, se mi zdi pa normalno. Točno si ji dal vedeti da zate ni vredna nič, predvidevam da je tako že celo njeno življenje. Na koncu bo pa ona tista ki te bo vozila k zdravnikom, ker ima edina čas, ostali imajo pa toliko otrok in opravkov in ne utegnejo. No, po temle te verjetno ne bo. Ne vem zakaj delati razlike in razdor, če se ti to zdi v redu pa naredi tako.

https://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_na_dediscine_in_darila/Opis/Graficna_shema_dednih_redov_po_ZDDD.pdf

Vsem boš po nakopal težave. Prepiri, jeza, po tvoji smrti zahteve za vračilo daril v dedno maso, nujni deleži. Če so vnuki polnoletni bi morda šlo z izročilno pogodbo, a ne vem, če se da z več kot enim. Nujna vsaj notarska pomoč.

zato pa Slovenija propada, ker noben ne vidi dolgoročno, ampak le lastno rit. a ni lepo, da ima že tudi naslednja generacija nek štart zagotovljen? Pa še starši jim bodo pomagali in ne bodo rabili čakat na socialno stanovanje na primer. Avtor, razmišljaš zelo pametno.

Če umreš in nimaš več zakonca, bo vsakemu od otrok pripadala 1/6 premoženja. Pod  nujno.

Torej imaš milijon.

Vsakemu otroku pripda 166.660€, kar ostane, razdeliš med vnuke ali kogarkoli!

Mnji, 17.03.2025 ob 12:47

Če umreš in nimaš več zakonca, bo vsakemu od otrok pripadala 1/6 premoženja. Pod  nujno.

Torej imaš milijon.

Vsakemu otroku pripda 166.660€, kar ostane, razdeliš med vnuke ali kogarkoli!

kvasiš neumnosti. Nič nikomur nujno ne pripada. Bodo morali kar starši svoje lastne otroke tožit.

naj bo užaljena. sama si je zbrala  feminizem, samostojnost , družboslovje  pred možem in družino. zdaj pa pač mora  razumet. če ne žei razumet, pač nič. ostali se ne pritožujejo.si pa tko naredil, neunost, in to ima 3 herka po tebi.  tisi  foter, ti bi moral odločit , prodat in odločit. er to delaš sam zato da si kupuješ njihovo ljubezen in pozornost.  prasec si ja.

Potomci brez otrok so od nekdaj sicer lahko ziveli doma, zagotovo pa nikoli niso nic dedovali. Kmetije so se zapuscale otrokom, ki so druzino nadaljevali.

Lahko ste uzaljeni kolikor zelite, ampak odzadaj je cista pragmaticnost. Deduje se delo vecih generacij. Preda pa se nekomu, ki druzino nadaljuje, ne pa nekomu, ki bo ali vse pognal izkljucno zase ali pa zapustil macjemu zavetiscu ali cerkvi.

Se posebej, ce je hci -kot pravis – preskrbljena tako z dohodki kot nepremicninami. Ne potrebuje.

Jaz bom naredil isto, tisti, ki so se odločili da ne bodo imeli otrok, so že tako vse svoje prihodke porabili samo  zase. Posvojencem ne bi nič dal, niso moja kri imajo ali 2 očeta ali 2 materi, in so v privilegiranem položaju.  Vnuki me imajo radi, dostikrat so pri nas in pridni v šoli. Vsak bo dobil za dober stanovanje v LJ.

Vsak naj poskrbi za svoje potomce. Hci je upraviceno prizadeta, ni point v samem dedovanju. A je tako tezko razumeti?

Ja, 17.03.2025 ob 13:14

Jaz bom naredil isto, tisti, ki so se odločili da ne bodo imeli otrok, so že tako vse svoje prihodke porabili samo  zase. Posvojencem ne bi nič dal, niso moja kri imajo ali 2 očeta ali 2 materi, in so v privilegiranem položaju.  Vnuki me imajo radi, dostikrat so pri nas in pridni v šoli. Vsak bo dobil za dober stanovanje v LJ.

Tebi pa ni čisto jasno, kako deluje posvojitev, mar ne?

Anonimno 4358, 17.03.2025 ob 13:20

Tebi pa ni čisto jasno, kako deluje posvojitev, mar ne?

🤣🤣🤣.Saj sploh otrok nima.

naj bo veliko, 17.03.2025 ob 12:49

kvasiš neumnosti. Nič nikomur nujno ne pripada. Bodo morali kar starši svoje lastne otroke tožit.

Starš, ki nima otrok, mora tožiti svoje otroke? Kako si ti predstavljaš?

New Report

Close