dedno pravo – kako do dediščine
Spoštovani, lepo vas prosim za odgovor na vprašanji pod 1 in 2, sta povezani in se nanašata na dedno pravo.
V septembru mi je po kratki bolezni umrl oče. Napravil je oporoko.
Zapuščinske razprave še ni bilo in oporoke nisem videla, mi je pa mama tik pred njegovo smrtjo povedala, da z oporoko celotno premoženje zapušča izključno njej.
Če bi se dedovalo po zakonu bi bili sicer dediči moja mama (njegova žena), moj brat in jaz. Oče je bil lastnik polovice starejše hiše in polovice manjše parcele (lastnica druge polovice obeh nepremičnin je mama) in imel je nekaj prihrankov na bančnem računu, ki pa jih je mama še pred smrtjo sicer dvignila.
Razlog, da sta se starša odločila, da je očetov edini oporočni dedič mama, naj bi bil po maminih besedah brat, ki je nezaposlen, živi pri starših (oz. sedaj pri mami) in ima različne znane in zelo mogoče tudi še neznane prekrške in kazni (npr. kršitve v prometu, zamudne obresti, izvršbe itd). V primeru, če bi brat dedoval, sta se starša razumljivo bala, da bo dediščina poniknila za poplačilo teh dolgov, mama pa ostane brez strehe nad glavo.
Meni se takšna odločitev ne zdi pravična, saj ostanem brez dediščine po očetu tudi sama, a hkrati ne bi želela prizadeti mame. Obstaja namreč realno tveganje, da bo v času mamine smrti celotna dediščina že znatno manjša (brata preživlja mama, mama je tudi že stara in morebiti bodo enkrat stroški njenega zdravljenja in nege večji, kakor je vredno celotno premoženje). Gospodinjske stroške in stroške hiše zanju z bratom pa financira mama iz svoje pokojnine, brat ni nikoli kril stroškov, a v to se ne želim vtikati, čeprav občasno pomagam mami, sedaj ko je le še njena pokojnina, bo še težje.
1. Kot razumem je moj zakoniti delež 1/6 očetovega imetja – zanima me, kdaj najkasneje moram sprožiti zahtevo, da ga želim imeti? Ali na zapuščinski razpravi in kako? Ali priporočate še kakšno drugo bolj racionalno rešitev, saj se tudi bojim zamere s strani mame. Z izplačilom lahko tudi počakam, a ne bi se pa želela odpovedati dediščini.
Da je vprašanje še malo bolj zapleteno:
Par let nazaj mi je mama z darilno pogodbo podarila stanovanje (lastnica bila le ona) v katerem živim in za katerega vse stroške plačujem že 20 let, financirala sem pa tudi njegovo obnovo, čeprav je bila takrat še lastnica mama. Izročilne pogodbe nismo nikoli podpisali, saj brat nanjo ni pristal. Si je pa mama zaradi negotove situacije z bratom z mano ustno zagotovila, da ima vedno možnost živeti pri meni in sicer si je še izbrala sobo v stanovanju, čeprav je bilo najprej mišljeno, da bi to obveznost tudi uredili s pogodbo. Sama bom mami, ne glede na vse, vedno omogočila bivanje, vseeno pa razmišljam, če bi vse to uredili še s pogodbo -če bi se štelo že to kot odplačni pravni posel in ne več kot darilna pogodba? Namreč, ne bi rada ostala brez stanovanja npr. po mamini smrti, ko bi se delila dediščina po mami in če bi se kvoto njene zapuščine štelo tudi stanovanje, ki sem ga dobila z darilno pogodbo.
2.Ali svetujete, da v zvezi s stanovanjem z mamo sklenem še kakšno pogodbo?
Vprašanje je dolgo, a upam, da dovolj razumljivo. Vas prosim za odgovor oz. racionalen nasvet, kako naj ravnam.
Hvala vam za pomoč z odgovorom. Marija.
Spoštovani,
nujni delež morate zahtevati na zapuščinski obravnavi sicer pa se zmanjšanje oporočnih razpolaganj lahko zahteva v treh letih od razglasitve oporoke.
Predlagamo vam, da darilno pogodbo ustrezno spremenite.
Glede na to, da je vaša situacija pravno zapletena, vam predlagamo, da si poiščete ustrezno pravno pomoč.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
najlepša vam hvala za odgovor.
Bi bila ustrezna sprememba darilne pogodbe že s tem, če bi pri notarju z mamo zapisali, da ima mama v mojem stanovanju dosmrtno pravico bivanja in bi nato to osebno služnost še ZK uredili?
hvala. Marija
Spoštovani,
kolikor želite skrbeti za mamo, je smiselno skleniti preužitno pogodbo ali pogodbo o dosmertnem preživljanju. S podelitvijo služnosti stanovanja se zavežete le, da v predmetnem stanovanju živi določeno obdobje (navadno do smrti).
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.