Dedoavnje. sestrična bi rada mami vzel čisto vse
Pozdravljeni!
Na vas se obračam s prošnjo, če bi mi lahko pomagali s pravnim nasvetom in kako izkušnjo. Gre za dedovanje, namreč po smrti moje babice pred pol leta dedujeta moja mama in moja sestrična (hčerka in dedinja po tudi nedavno pokojnem maminem bratu). Babica, stric in mama so imeli vsak v lasti tretjino večjega zemljišča s hišo (zazidalna parcela s hišo, in prazna zazidalna parcela, uporabljana kot njiva), vendar stric tam ni živel niti nič vlagal v obnovo ali kako delo v času enih 26 let, niti ni bilo točno določeno, kdo ima kaj, vse stvari je bolj ali manj financirala ma(obnova fasade, strehe, vodovod, garaža…) in fizično delala mama. Vsa dolga leta pa je bilo čutiti veliko sovraštvo med omo in stričevo ženo, ki sedaj stoji za sestrično. Spori so bili še pred babičino smrtjo, sicer je ta ustno rekla, da bi svoj del zapustila meni, vendar ni hotela ničesar napisati, da se ne bi stricu zamerila, zato ustna izjava brez prič nima veljave.
Po nenadni stričevi smrti (še pred zapuščinsko obravnavo o dediščini po babici) sestrična ni več hotela komunicirati z mamo, da bi se lepo dogovorili o delitvi. Samo na sodišču se je na prvi obravnavi pojavila z zahtevo v vrednosti čisto vsega, celo več kot je skupna ocenjena vrednost vsega skupaj, obeh parcel po GURS, kar argumentira s tem, da je bojda moja mama 26 let obdelovala njivo (kategorizirano kot zazidalno zemljišče po GURS – ločena parcela, v skoraj čisto enaki vrednosti druge parcele s hišo), ki je bila last strica, ne da bi mu za to kaj plačala in da zdaj zahteva uporabnino za vsa leta nazaj, torej enih 5000 evrov na leto. Treba je povedati, da po smrti dedka pred 26 leti ni bilo nikjer napisano, kdo dobi kaj, niti ni stric nikoli zahteval, da bi mu mama morala kaj plačati, samo neuradno je vedno rekel, da si želi po babičini smrti to njivo.
Sodišče je odločilo, da lahko sestrična pripelje svojega cenilca. Ali je tak cenilec res nepristranski, po moje ne!?
Težko je predvsem mami, ki ne razume, da je vso življenje delala in vlagala v to zemljo in hišo, sedaj pa lahko nekdo, ki ga je kot otroka nosila po rokah, zahteva vse? Gre za skoraj 200 000 evrov in toliko denarja nima in kam naj potem gre, če bi ji rada vse vzela njena nečakinja?
Prosim za pomoč in najlepša hvala!
Spoštovani,
gre za preveč kompleksen primer, da bi ga lahko rešili tukaj. Na prvi pogled menimo, da vaša sestrična z zahtevkom na uporabnino ne more biti uspešna. Sodnega cenilca lahko predlagate tudi in nosite njegove stroške.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.