dedovanje, davki,…
Spoštovani!
Varčujem v skladih in delnicah ljubljanske borze, denar pa nameravam porabiti za pokojnino, nepredvidljive izdatke in za otroke. Zanima pa me naslednje: ali je mogoče, da na vzajemni sklad in na trgovalni račun pooblastim neko osebo, da bi svojci lahko prišli do denarja v primeru nenadne nesreče?
Razmišljam tudi, da bi za otroka (15 let) začela varčevati na njegovo ime v skladih ali nakup delnic na njegovo ime. Kolikor mi je znano, v tem primeru sama ne morem do denarja brez soglasja centra za socialno delo (v primeru nepredvidenih potreb).
Kako pa je z davki na kapitalske dobičke pri otrocih, ki so vzdrževani člani? Ali je razlika, če sem lastnik sama ali vzdrževani otrok? Kolikor mi je znano, se dividende prijavlja pri dohodninski napovedi, kapitalske dobičke pri prodaju točk vzajemnih skladov in delnic pa v posebni napovedi konec februarja.
Hvala za odgovore!
lp aja
Pozdravljeni!
1. Ne vam natančno, vendar se mi zdi da potrebujete oz. je možno uradno pooblastilo, ki ga naredite pri notarju na polnoletno osebo. Nekaj drugega je, če se zgodi smrt. V tem primeru morate pri notarju narediti oporoko.
2. Kot starš oz. skrbnik otroka lahko razpolagate z denarjem. Če se pa vam zgodi smrt bo pa z denarjem otroka (do 18 leta) razpolagala socialna služba.
3. Davek od kapitalskih dobičkov se v vsakem primeru plača, ne glede na starost in prijavi v napovedi do konca februarja. Če je otrok vaš vzdržavalni član, boste divedende od otroka prijavili v svoji dohodninski napovedi.
Lep dan!