Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine dedovanje dela nepremičnine in nadaljna prodaja

dedovanje dela nepremičnine in nadaljna prodaja

Spoštovani!

Zanima me sledeča situacija. Jaz sem podedoval del hiše skupaj z sestro in očetom. Sedaj bi svoj delež hiše prepisal na sestro, ki bi me izplačala (npr. prodajna pogodba). Povedati moram, da v hiši ne živim in nimam stalnega bivališča. Dedoval sem leta 2001.

Vprašanje:
– katere davke bi plačal (na nepremičnino, na dobiček)?
– kakšna stopnja teh davkov je?
– kakšna pogodba bi bila najbolj primerna oz. ugodna iz davčnega aspekta?

Hvala za odgovor!!

Najbolj je pametno narediti pogodbo o razdružitvi solastnega premoženja. Pri tem moraš edinole paziti, da je delež izplačila v denarju tudi dejansko tržna vtednost deleža, ki ga prepuščaš sestri.
Za lažje razumevanje Če je cela hiša vredna 90.000 eur in tvoj delež znaša 1/3, potem moraš imeti v pogodbi navedeno izplačilo deleža v višini 30.000 eur. V tem primeru davka ni.
Če pa napišeš, da te sestra izplača v znesku 20.000 eur, je torej vrednostno pridobila več kot ji pripada iz solastništva in je razlika 10.000 eur obdavčena kot darilo. Stopnje so progresivne večja je vrednost nepremičnine, višja je stopnja davka. Sestra je po zakonu o davkih občanov II.dedni red in je torej obdavčena.

Če bosta s sestro delala prodajno pogodbo je stopnja davka 2%, davka na dobiček ni, ker si pridobil nepremičnino pred 1.1.2002. Pri odtujitvi nepremičnin pridobljnih pred tem datumom se davek od dobička ne obračunava.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close