Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje in darilna pogodba

Dedovanje in darilna pogodba

Pozdravljeni!
Na vas se obračam v upanju, da mi boste lahko pomagali z nasvetom, kajti po dedkovi smrti in zapuščinski razpravi so se razmere konkretno zaostrile.
Situacija je sledeča:
Dedek je moji mami(se pravi njegova hči) in meni z darilno pogodbo podaril vsaki po 1/3 stanovanjske hiše. mami je tako dobila stanovanje, katerega je sicer sama dokončala in v katerem živi že 16 let, jaz pa sem dobila neizdelano podstrešje, v katerem sem si uredila mansardno stanovanje.
Ko je dedek umrl, je tako ostalo še stanovanje v katerem sta živela z babico, torej še ena tretjina. Babica je še živa, ampak ker je nepokretna zanjo skrbiva jaz in moja mami, prav tako sva vso skrb prevzeli tudi za dedka, dokler je bil živ.
Zdaj pa nastopi problem.
Moj stric, se pravi mamičin brat je seveda pričakoval očitno večji delež dedovanja in zdaj se bojiva kako naprej. Ko je bila zapuščinska obravnava, je bila mami seveda takoj izključena iz dedovanja, ker je pač že dobila svoj del z darilno pogodbo (sicer ne vem, če je to ravno prav).
Stric je bil seznanjen tudi z možnostjo tožbe zoper naju, ker naj bi bil prikrajšan pri dedovanju. On in babica sta namreč dobila vsak po 1/2 od omenjene zapuščine.
Kaj dejansko lahko on sedaj naredi? Kako je z nujnim deležem? Ali se upošteva to, da sva vse skozi za babico in dedka skrbeli izključno mi2 z mami?

Najlepša hvala za odgovor!

Zala

1. glede darila 1/3 nepremičnine, ki ste jo prejeli vi – ni problemov, če je bilo dano prej kot v enem letu pred smrtjo dedka.

2. glede darila 1/3 nepremičnine, ki jo je prejela vaša mama, pa:
zakon o dedovanju določa, da se vsa darila, ki jih dedič prejme za
časa življenja zapustnika, vštevajo v njegov dedni delež.
Ker je vaš dedek vaši mami predhodno podaril 1/3, je ob smrti ostalo manj kot bi,
če tega darila ne bi bilo. Če darila ne bi bilo bi si v zapuščini vsi trije delili 2/3,
tako pa je ostala le še 1/3.

3. če vam oz. vaši mami stric ne priznava, da je skrbela za starše,
tega ni mogoče uveljavljati kot neko dodatno pravico ali dejstvo pri dedovanju.

Niste navedli:
– ali je bilo še kaj drugega premoženja
– ali je tudi stric, kdaj prejel kakšno darilo (denar) od dedka
– ali je zapuščinski postopek končan.

_____________________________ ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Tudi jaz imam podoben problem,ampak zanima me, če se lahko nujni dedič na oporoki razdedinji, v primeru da je psihično bolan od rojstva in živi v njemu primerni ustanovi, katero plačuje država.

Duševna bolezen ni eden izmed razlogov, zaradi katerih bi lahko zapustnik v oporoki razdedinil nujnega dediča.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni!

Zanima me ali se pri darilni pogodbi ostali dediči upravičeni do nujnega deleža in če lahko izpodbijajo oporoko?

Če je nujni delež prikrajšan, se darila vrnejo v tolikšnem delu, da je nujni delež dopolnjen. Tu pridejo v poštev darila, dana kadarkoli zakonitim dedičem in darila, dana v zadnjem letu zapustnikovega življenja ostalim.
Tudi v primeru oporoke lahko nujni dediči zahtevajo nujni delež.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Mama mi podarila stanovanje,napisala je darilno pogodbo in jo dala overit pri notarju.
Tukaj je še brat in njen mož ter njegovi hčeri,ki pa nebi dobili nič. Sedaj pa me zanima ali moram jaz kot dedič izplačat ostale in ali so upravičeni do kakšnega deleža?

Vaš brat in mamin mož sta nujna dediča in lahko od vas zahtevata nujni delež. Nujni delež znaša 1/2 zakonitega deleža, kar v danem primeru pomeni, da bi bila brat in mož upravičena vsak do 1/6 njenega premoženja.

Pozdravljeni!

Moja mama se je poročila drugič in njen sedanji mož ima vikend ki ga je dobil z darilno pogodbo,ja poročena sta 20 let in mama je vsa ta leta delala in vlagala v ta vikend. Sedaj pa me zanima ali ima pravico do dedovanja….on pa ima dva otroka iz prejšnega zakona. Hvala za odgovor.

Seveda. Zakonec in otroci zapustnika so dediči 1. dednega reda in v primeru, da ni oporoke, dedujejo po enakih delih.

Pozdravljeni.
Tašča je po svoji mami dobila vso njeno premoženje (prej sklenjena pogodba o preživljanju). Zanjo je tudi edina skrbela in jo gledala. Po njeni smrti je na zapuščinski razpravi taščina sestra zahtevala nujni delež. Od zapuščinske razprave je minilo že eno leto, saj se sestri nikakor ne moreta dogovoriti, kako razdeliti premoženje.
Še pred tem pa je sestra z darilno pogodbo po očetu dobila hišo. Ko je oče umrl, se je premoženje razdelilo ( 1/2 žena, drugo polovico pa sestri). Sestra je svoj del obdržala, tašča se je svojemu odpovedala in ga prepustila mami. Že takrat te darilne pogodbe ni bilo nikjer omenjene, pa bi se kolikor je meni znano moralo dati v zapuščino??? Sestra te darilne pogodbe noče pokazati, tašča pa od tega ni dobila še ničesar.
Zanima me, ali lahko kljub temu, da je minilo že toliko časa (15 let od smrti očeta) in 2 leti po smrti mame, moja tašča zahteva ponovno zapuščinsko razpravo, da se upošteva tudi darilna pogodba po očetu.

Spoštovani,

odpoved dednemu deležu ni preklicljiva. Darilna pogodba za to zapuščinsko razpravo ni relevantna.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Ali darilna pogodba med starši in enim otrokom, ob dejstvu, da drugi otrok podpiše in overi, da se odpoveduje nujnemu deležu, uredi stanje po smrti staršev, ki so sedaj edini lastniki nepremičnine? Ta nepremicnina bi tako pripadala samo prvemu otroku.

Kaj je z vidika davkov ceneje: darilna pogodba ali dedovanje?

Hvala.

Spoštovani,

takšna pogodba v kateri bi se eden izmed otrok v sporazumu s prednikom odpovedal dedovanju, obenem pa bi se nepremičnina podarila drugemu otroku, bi uredila stanje po smrti staršev.

Davka na dediščine in darila ste v obeh primerih, kot dedič prvega dednega reda, oproščeni.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

pred nekaj leti sem dobila od babice stanovanje preko darilne pogodbe. Oče pa je že tudi nekaj let lastnik posesti, ki je bila prej od njegovih staršev – torej moje babice. Zanima me, če lahko oče kdaj zahteva nujni delež od mojega stanovanja?

Spoštovani,

načeloma lahko – v zapuščinskem postopku po vaši babici. Vendar glede na to, da je od babice že dobil v dar premoženje, menimo, da njegov nujni delež ne bo prikrajšan, kar pomeni, da nujnega deleža na stanovanju ne bo mogel uspešno uveljaviti.

S spoštovanjem!

Pozdravjeni,
temo sem najbrž malo falila..ampak vseeno bi prosila za pomoč oz. nasvet. starša sta ločena, živim pri mami.Oče pa ima z drugo ženo tudi družino. Oče ima že dobrih 20 let firmo, ampak trenutno mu gre samo še navzdol, ima velike dolgove. Zanima me kako se lahko jaz zaščitim že sedaj, da ne bom po njegovi smrti morala plačevati njegovih dolgov? Imam še sestro, in obe bi se odpovedali dedovanju po očetu že sedaj. Je to mogoče? Zanima me pa tudi naslednje..z očetom sva že pred nekaj leti naredila prepis hiše name, z darilno pogodbo?Sedaj pa me muči, če lahko takrat ko bo prišlo do dedovanja..ali lahko kdo od upnikov od mene zahteva naj poravnam njegove dolgove ( zaradi prepisa hiše z darilno pogodbo name)? Kako se da to rešiti? Se da kako spreminiti obliko pogodbe..? Karkoli..
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep dan vam želim še naprej!

Spoštovani,

dedovanju se lahko odpoveste šele v zapuščinskem postopku. Očetovi upniki lahko izpodbijajo darilno pogodbo, ne boste pa na podlagi te pogodbe podedovali dolgove.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close