Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek dedovanje-izplačilo deleža

dedovanje-izplačilo deleža

Lastnik 1/12 hiše zahteva od ostalih štirih lastnikov, da ga izplačajo, sicer bo zadevo predal sodišču.

Zanima me ali ima kdo podobno izkušnjo, kako se je končala oz. česa se lahko nadejamo.

Hvala za odgovore.

In kaj bo rekel na sodišču?

On lahko svoj delež proda. Ker z 1/12 ne more nič pametnega storiti, mu lahko vi za ta delež ponudite neko malenkost.

Zahtevati ne more nič, niti koga prisiliti v to, da ga izplača – četudi bi imel v lasti 11/12. Lahko mu ponudite tisto dvanajstino v naravi.
Seveda pa lahko na sodišče da predlog (nepravdna zadeva) o razdelitvi solastnine in potem sodišče odloči katera dvanajstina je njegova oz. kaj in koliko mu je potrebno izplačati – na podlagi ocene sodno zapriseženega cenilca. Je pa tale nepravdni postopek precej drag – pred leti sem se zanimala in bi morala ob predlogu na sodišče plačati 1 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrednosti vsega premoženja.

Če je to enostanovanjska hiša, potem tudi sodišče ne more določiti kateri del hiše je njegov. Edino npr., če je to vila blok z 12 stanovanji. Potem bi šlo.
Drugače je pri parcelah.

In tudi, če bi sodišče določilo vrednost 1/12 oz. če bi uspelo razkosati hišo na 12 delov, te ne more manjšinski lastnik prisiliti v odkup.

Nič ne bo s tem, točno tako je kot pišejo zgoraj, samo stroške si bo nakopal od tega pa ne bo imel nič. Ali ne bi raje skupaj našli neko pravo pot, da bi bili vsi zadovoljni?

lp

Ma ne vem, če res ne more nič storit, mi se ravno ubadamo z nečim podobnim. Solastnica 1/3 premoženja (zemljišče + hiša + travniki) je zahtevala, da jo izplačajo in ker lastnik, ki je zainteresiran za nadaljnjo uporabo hiše, nima denarja, je sodišče pristalo na njegov predlog, da se premoženje oceni in na ostali dve solastnici prepiše travnike v vrednosti vsaki po 1/3, tretjemu lastniku pa ostane hiša. Aja, solastnica je najprej zahtevala prodajo vsega in delitev izkupička na tri dele, pa je sodnik odločil, da gremo najprej v to varianto. Je pa možna tudi prodaja, če se ne da dogovorit drugače.

Nekako tako.

Ja pa kaj še. En dobi travnik, drugi pa hišo????!??

Sodišče lahko edino določi idealni delež. To je pri zemlji enostavno narediti, pri hiši pa ne.

Hja, tako je rekel sodnik – solastnicama je pač važno, da dobita denar, zato bosta dobili vsaka 1/3 zemljišča in ga bosta prodali.

Jaz se sicer na pravo ne spoznam, ampak očitno je možno, saj je že prišel cenilec in ocenil vse skupaj.

New Report

Close