Dedovanje-izročilna pogodba
Pozdravljeni!
Cca.20 let nazaj sta moja starša po izročilni pogodbi izročila sp.del stanovanjske hiše bratu. V tej pogodbi je tudi vključena pogodba o dedni odpovedi. Jaz sem tudi še pred tem ,po izročilni pogodbi prevzela nepremičnino (stan.hišo) po starših ter v pogodbi izjavila,da bo njuni smrti ne bom ničesar zahtevala iz njihove zapuščine. Pri izročilni pogodbi pri bratu je tudi najina polsestra po očetu izjavila, da bo smrti očeta ne bo zahtevala nič iz njegove zapuščine in, ta odpoved velja tako za moje in njene potomce.
Ali lahko starša napišeta oporoko za zg.del hiše v katerem so dediči v oporoki moji oz.posestrini potomci ali mora biti to neka tretja oseba? Starša imata tudi hišo v tujini (EU), ki je bila zgrajena pred nekaj leti ( po izročilnih pogodbah ). Kaj po njuni smrti potem takem hiša pripada v celoti bratu ali se to smatra kako drugače, ker je v tujini? Kaj lahko starša naredita, da po njuni smrti ne bi prišlo vse premoženje bratu?
Starša sta komaj pred kratkim ˝ugotovila˝, da naj bi bila ta izročilna pogodba in pogodba o dedni odpovedi napisana tako, da na koncu ostane prav vse bratu. Takrat sta razumela to drugace.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
gre za kompleksno zadevo, kjer je potreben vpogled v vse pogodbe, zato vam predlagamo, da se obrnete na odvetnika po lastni izbiri.
Vsekakor pa odpoved dedovanju, ki še ni uvedeno, nima pravnega učinka. Izjemoma se lahko potomec, ki sme samostojno razpolagati s svojimi pravicami, v sporazumu s prednikom odpove dediščini, ki bi mu šla po prednikovi smrti.
Izjava o odpovedi dediščini ali o sprejemu dediščine se ne more preklicati.
Dedič, ki je dal izjavo, lahko zahteva razveljavitev izjave, če je bila povzročena s silo, grožnjo ali zvijačo, ali če je bila dana v zmoti.
Starša lahko vseeno napišeta oporoko.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.