Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dedovanje pastorke

dedovanje pastorke

Pozdravljeni! Prosim vas za pojasnila ali bolje nasvet. Sem nezakonski otrok, rojena 1963leta. Mami se je 1966 poročila z očimom. v zakonu se jima je rodil moj polbrat, ki pa je leta 1990 preminil. Januarja je umrla mami, v začetku februarja pa še ati(očim). vsa ta leta smo živeli kot prava družina in nikdar nisem občutila, da nisem njegov otrok. Ker nisem bila posvojena naj nebi imela nobene pravice dedovanja po njem. Dediščina po njem naj bi pripadala stricu, njegovemu bratu. Stric tega ne želi in govori, da to pripada meni saj smo bili mi družina in jaz sem zdaj na koncu skrbela za njiju(bolezen). Stric je že 40 let v Avstriji, kjer si je ustvaril družino. Mami in ati sta imela urejeno, da sta bila lastnika vsak pol premoženja. Lani jeseni sta želela urediti in prepisati name a ju je žal smrt prehitela. Tudi sama sem nekako mislila, saj sem samo jaz ne bo problema, a sem se uštela. Sedaj smo dobili vabilo na zapuščinsko. Stric pravi, naj uredim, da bom dedič a sama ne vidim rešitve. Prosim za nasvet. Ali se stric lahko odpove dedovanju v mojo korist? Ali lahko priče pričajo, da sta res želela prepisati name, in da smo res živeli vsa ta leta skupaj.Obravnava bo za oba skupaj(mami in ati). Hvala za odgovor! Alojzija

Spoštovani!

Zakon o dedovanju določa, da so zakoniti dediči po zapustniku njegovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegov zakonec, njegovi starši, posvojitelj in njegovi sorodniki, njegovi bratje in sestre ter njihovi potomci in njegovi dedi in babice ter njihovi potomci. Dedovanje pastorjev ni določeno in kljub temu, da bi se vaš stric odpovedal dediščini, le ta ne bi pripadala vam. V vašem primeru je verjetno najboljša rešitev, da deduje vaš stric, nato pa premoženje prenese na vas z darilno pogodbo, vendar pa boste za to morali plačati davek.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor. Vprašala bi samo še ali stric mora plačati davek na dediščino, ker bo dedoval po drugem dednem redu? Kolikšen pa je davek pri darilni pogodbi in ali mi on dediščino lahko podari preden potečejo tri leta, saj sem nekje slišala, da naj bi se v tem primeru še višji davek plačal?
Hvala za pojasnila! Alojzija

pozdravljeni! Hvala za odgovor! Zanima me samo še kakšen pa je davek na darilno pogodbo ali mislite kak drugi davek, morda, da ga bo moral tudi stric plačati saj je dedič po drugem dednem redu. Ali mi on lahko podari pred pretekom treh let?
Hvala za odgovore!
Alojzija Jeršin

Spoštovani!

Davek na dediščino bo vaš stric moral plačati, njegova višina pa je odvisna od vrednosti podedovane nepremičnine (koliko bo znašalo si poglejte v Zakonu o davkih na dediščine in darila). Vi pa boste nato morali plačati davek na darilo, ko boste to isto nepremičnino dobili od strica.

V skladu s splošnimi pogoji vsakemu prosilcu brezplačno odgovorimo na le eno zastavljeno vprašanje.

Hvala za razumevanje!

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

hvala za pojasnila, Alojzija Jeršin

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close