Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje po mami

Dedovanje po mami

Pozdravljeni!
Živim v stanovamju ki je last moje matere,ki je bolana in ima starostno demenco ter je opravilno nesposobna,jaz pa sem ji dodeljen kot skrbnik.,ves ta čas pa sem sam skrbel za njo Ker bo marala zdaj počasi v dom saj jaz ne morem več dovolj dobro skrbeti zanjo ,imam več vprašanj. Imam še dva brata ki pa že več let ne živita tu in v zadnjih petih letih oz. nikoli odkar je mama bolna nista niti enkrat poskrbela zanjo oziroma jo imela vsaj dan pri njima , zdaj kar naeenkrat zahtevata da se izselim ali plačujem njima najemnino ? Zanima me kako je s tem saj je mati še živa,ali imam do njene smrti pravico bivati v stanovanju,eden od bratov ima celo ključ čeprav že dvajset let ne živi tukaj,ali lahko zamenjam ključavnico?
Naj povem da jima jaz ne oporekam deleža,vendar se mi zdi da tretjinski oz. enakovreden delež enostavno ni pravičen,saj ima mama Alzheimerjevo bolezen in potrebuje celodnevno nego in varovanje!
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Brata nimata utemeljene pravice zahtevati vaše izselitve oz. plačevanja najemnine, saj lahko to zahteva samo lastnik nepremičnine, ki pa je vaša mati. Vseeno se na Centru za socialno delo, kjer morate poročati o svojem delu skrbnika dogovorite, da boste tudi po materinem odhodu v dom ostali v njenem stanovanju, saj boste tako lažje upravljali z njenim premoženjem in skrbeli za njene koristi.
Glede dedovanja pa je tako. Če mati ni napisala oporoke, bo prišlo do dedovanja po zakonu, ki predvideva razdelitev zapustikovega premoženja med njegove otroke po enakih delih. Če vam brata ne bosta priznala pravice do večjega deleža zaradi vaše skrbi za mamo, tega ne morete zahtevati. Lahko pa zahtevate izločitev tistega dela premoženja iz zapuščine, ki ustreza vašemu prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti njenega premoženja.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close