dedovanje po možu ( jaz in mladoletni hčerkici )
Pozdravljeni
Nedavno mi je po šestih srečnih letih zakona umrl mož, ostala sem sama z dvema majhnma hčerkama, starima 5let in 3 leta.
Ker zapuščinske razprave še ni bilo, in ker o tem iz svojih osebnih razlogov tega ne želim spraševati svojih prijateljev, se obračam na vas.
Moj pokojni mož je bil lastnik stanovanjske hiše, v kateri živimo, in dveh avtomobilov. Sama v to hišo nisem finančno vlagala ničesar, saj jo je on že pred začetkom najine zveze podedoval ( in popolnoma obnovil ) po svojih pokojnih starših. Torej bil je lastnik hiše še predno sva se midva spoznala. Otrok od prej nima,prav tako ne tudi sester in bratov. Poročen pred mano ni bil nikoli. Po svojih pokojnih starših je bil edini dedič.
Zanima me, kako dedujemo jaz ( bila sva poročena ), in (najini ) dve hčerki. Oporoke ni.
Kakor sem malo prej brala po internetnih forumih, sem zasledila da naj bi vse tri dedovale v enakih deležih ( torej vsaka eno tretjno premoženja ).
Ker sem sedaj sama s tako majhnima hčerkama ostala v veliki 100km oddaljeni hiši stran od svojih staršev, bi rada to hišo ( ki je last pokojna moža, in v kateri smo živeli/živimo ) prodala in kupila stanovanje bližje svojih staršev. Pomoč mojih staršev ( pri varstvu in vzgoji hčerk, ter moji čustveni opori ) bi mi ogromo pomenila in prišla prav. Prav tako nimam več nobene volje zdaj tako rekoč sama ostat tukaj v tej vasici. Mogoče je pomembna/nepomembna informacija tudi to, da sva imela vsak svoj prihodek ( jaz imam 700€, on 1.000€ ), torej nihče od naju ni “preživljal” drugega.
Zdaj pa me zanima – ali bom to hišo lahko prodala, glede na to da sta hčerki mladoletni? Ali lahko prodam tudi njun delež? Glede na to da sem njun srbnik, in sta onidve še mladoletni?
Za vrednost hiše ( okoli 170.000€ ), bi v približni vrednosti potem kupila trisobno stanovanje v bližini svojih staršev.
Prav tako me zanima kako bo z avtomobili. Ker zdaj treh avtomobilov ne potrebujem več ( dva njegova v skupni vrednosti 30.000€, in svojega cca 2.000€ ), bi vse tri avtomobile prodala in kupila enga enoprostorca za cca 15.000€.
Torej – zanima me ali bom lahko uredila prodajo te hiše in njegovih avtomobilov, in kupila drugo nepremičnino? Ali pa bom morala počakat da bosta hčerki polnoletni, in bom lahko šele takrat to prodala?
V kašnem razmerju bomo me tri dedovale, in kako bo potem z njunima deležama? Ali ju moram izplačat če sedaj prodam to hišo in avtomobila?
Upam da bo kdo znal odgovoriti na moja vprašanja. Teden dni nazaj mi je umrl mož, in svet se mi je sesul. Po teh obupnih dnevih sem začela razmišljati o naši prihodnosti, kako bom(o) sedaj živeli. Najlepša hvala vsakemu ki bo znal odgvoriti na moja vprašanja. Upam da razumete da to niso stvari, o katerih b razpravljala s sosedi / prijatelji / znanci, saj kakor vem še nihče ni bil v takšni sutuaciji.
Lep pozdrav, Tina
Pozdravljeni,
vse tri boste vso moževo zapuščino dedovale po enakih deležih. Tako pridobljeno premoženje mladoletnih hčera lahko kot njuna zakonita zastopnica prodate samo s soglasjem centra za socialno delo, kjer boste dobili tudi vse ostale informacije v zvezi s tem.
Lep pozdrav!
Zanima me, če kdo zna odgovoriti, ali imam jaz pravico do hiše , ki je od moževe mame in je še živa (po njeni smrti’?)mož je umrl, ali imam pravico do dedovanja?Živijo v Švici, in zanima me ali je kaj narobe, če imava predporočno pogodbo.?Ali, mi bodo sami javili ali kako?Ker sami, ne bodo dali ničesar.
vnaprej hvala
Spoštovani!
Glede na to, da švicarskega prava ne poznamo vam v tej situaciji težko kaj konkretno odgovorimo. Za dedovanje je treba uporabiti pravo države, katere državljan je bil zapustnik ob smrti.
Pri nas predporočne pogodbe niso v veljavi. Za odgovor pa bi potrebovali vpogledati v to pogodbo.
V skladu z našim pravom bi delež vašega moža na podlagi vstopne pravice dedovali njegovi potomci.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.