Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje po očetu in mami

Dedovanje po očetu in mami

Pozdravljeni,

moj oče in mama sta v življenju ustvarila kar nekaj skupnega premoženja, zakonita dediča pa sva hči in sin (moj brat).
Svoje volje glede delitve tega premoženja nista nikoli zapisala, trenutno pa sta v tako slabem zdravstvenem stanju (demenca..), da niti ne bi mogli ničesar urediti.
Starša sta zgradila dve hiši (prvo, v kateri živita starša in jaz z družino – lastnica te hiše je v ZK mama) in drugo, novejšo, katere lastnik je po ZK oče. V drugi hiši ne živi nihče (je novogradnja). Imata tudi kar nekaj kmetijskih zemljišč, gozdov.
Trenutno za onemogla starša doma skrbim sama in tudi po njuni smrti bi želela z družino živeti še naprej v isti hiši. Brat z družino živi drugje, pri nas pa si pridržuje neko garažo, ki je ne uporablja in v njej skladišči šaro, pa tudi sicer se ne razumemo najbolje in vem, da ga bomo nekoč morali dobesedno ”vreči ven”, saj želi imeti ”kotiček doma”.. ker je nasilen človek, me skrbi, da bomo z njim imeli težave.
Starša želita, da ostanem v obstoječi hiši, brat pa dobi drugo, novejšo. Seveda to nikjer ne piše. Hiši sta primerljive vrednosti.

V skrbeh sem, kako bo po smrti staršev. Ali poteka po vsakem svoj zapuščinski postopek? Kako je s tem, če je skupno premoženje pravzaprav v ZK napisano nekaj na enega, nekaj pa na drugega zakonca? Vem, da nobeden od naju z bratom nima toliko denarja, da bi izplačeval drugega, nočemo pa, da bi se domača hiša iz tega razloga prodajala, saj je naš dom.

Za pomoč najlepša hvala,
T.

Spoštovani,

da, zapuščinski postopek bo tekel za vsakega izmed staršev posebej. Pri tem bo lahko vsak izločal 1/2 premoženja, saj gre za skupno premoženja, druga polovica pa se bo delila med vas, vašega brata ter mamo oz. očeta.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close