Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dedovanje po očetu

dedovanje po očetu

Pozdravljeni!

Sem otrok iz prvega zakona svojega očeta. Ločila sta se kmalu po mojem rojstvu in od takrat sem ga videla samo nekajkrat. Stikov tudi sedaj nimava. Oče si je ustvaril novo družino in ima še dva otroka. Zanima me, če v primeru njegove smrti tudi mene pozovejo na zapuščinsko razpravo. Nekje sem zasledila, da sodišče ne raziskuje, kdo vse je dedič, ampak moraš za to poskrbeti sam. Sicer pa (kot berem na teh forumih) v takih primerih, običajno zapustnik za to, v katere roke gre premoženje, poskrbi že prej.
Hvala za informacijo in lep pozdrav!

Res se lahko zgodi, da ne bi bili poklicani na zapuščinsko obravnavo, vendar lahko svoj nujni delež zahtevate tudi kasneje z dediščinsko tožbo. Pravica, zahtevati zapuščino kot zapustnikov dedič, zastara proti poštenemu posestniku v enem letu, odkar je dedič zvedel za svojo pravico in za posestnika stvari zapuščine, najpozneje pa v desetih letih od zapustnikove smrti. Nasproti nepoštenemu posestniku zastara ta pravica v dvajsetih letih. Glede na to, da druga dva otroka najbrž vesta za vas, bi bila nepoštena posestnika, če vas ne bi omenila na zapuščinski obravnavi, torej bi imeli 20 let časa, da vložite tožbo. Paziti pa morate na subjektivni rok, eno leto odkar ste izvedeli za svojo pravico in posestnika stvari zapuščine. Kot nujni dedič imate v primeru prikrajšanja vašega nujnega deleža tudi pravico zahtevati zmanjšanje oporočnih razpolaganj in vrnitev daril (danih s strani zapustnika zakonitim dedičem kadarkoli, ostalim osebam pa v zadnjem letu pred zapustnikovo smrtjo).

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close