Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje, socialna pomoč

Dedovanje, socialna pomoč

Pozdravljeni,

dobila sem vabilo na zapuščinsko razpravo po očetu, s katerim že od 10. leta starosti nisem imela skoraj nobenih stikov, ne po moji krivdi. Živel je v zunajzakonski zvezi s partnerko, s katero nima otrok.
Prebrala sem, da je pred razpravo mogoče dobiti vpogled v sodni spis – ali to pomeni, da lahko prej preverim, ali je imel dolgove ali ne, in se na podlagi tega odločim, ali se dediščini odpovem ali ne?
Ali se na zapuščinski razpravi določa samo kdo deduje premoženje ali je narejen popis tudi ostalih stvari, ki imajo mogoče samo sentimentalno vrednost (npr. fotografije)?
Poleg tega sem na internetu prebrala, da se zapuščinska razprava razpiše samo v primeru, da ima oseba v lasti nepremičnine – ali to drži? Kolikor sem seznanjena, jih on ni imel.
In še zadnje vprašanje – trenutno sem brezposelna in prejemam socialno pomoč. Kako je v tem primeru s sodno takso in kako je s socialno pomočjo v primeru, da kaj podedujem?

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,

ni nujno, da bodo v sodnem spisu zabeleženi vsi dolgovi, ki jih zapustnik ima.
Zapuščina se izvede tudi v primeru, če so predmet zapuščine zgolj premične stvari, vendar le, če kdo od tistih, ki so upravičeni dedovati to zahteva.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close