Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje – svetujte mi…

Dedovanje – svetujte mi…

Pozdravljeni,

Moj oče želi svoje premoženje razdeliti med tri otroke. Gre za družinsko hišo, montažne gradnje, staro 43 let in vikend brunarico starejše izdelave (brez tekoče vode, elektrike in sanitarij).
Brat je pred nekaj leti dozidal prizidek, vendar ima tudi v hiši staršev del svojih prostorov (predprostor in kopalnico), prav tako pa števci niso ločeni. Oče želi, da bi se v četrtek dobili pri odvetniku, kjer naj bi sestavili dogovor.
Delitev naj bi potekala nekako tako: brat, ki že živi doma dobi prizidek in koriščene prostostore v hiši, drug brat dobi ostalo hišo, jaz naj bi dobil 15.000,00 € in brunarico.Groba ocena hiše je cca 90.000€, s prizidkom skupaj pa 120.000€.
Vikenda sam ne želim, ker je potreben vzdževanja in obnavljanja, prav tako imam rešen stanovanjski problem.
Torej mi ostane le skromna vsota, ki mi jo ponujajo.
Razmišljal sem, da bi na očetovo premoženje dal prepoved odtujitve in odsvojitve.
Zanima me, ali ta prepoved velja le za časa mojega življenja, ali se prenese tudi na potomce? Na kaj moram biti pozoren? V hiši bi rad živel brat, ki sedaj živi drugje, pravico do bivanja v hiši pa pogojuje s tem, da naj bi živela v stavbi le družina (se pravi eden od nas oz naši potomci), da bi jaz njegov del hiše odkupil in dal v najem, ne pride v poštev.
V bistvu bom potegnil kratko oz. 15.000,00€.
Prosim, da mi svetujete z nasveti, predlagajte, četrtek bo zelo kmalu tu.

Hvala,
B.

Pozdravljeni,

lastninsko pravico lahko omeji le lastnik. Prepoved odtujitve in obremenitve se lahko dogovori s pravnim poslom ali oporoko (tu gre za to, da tisti, ki nekomu prepusti v last in posest neko nepremičnino, prepove pridobitelju, da bi nadalje razpolagal z njo) in zavezuje le prvega lastnika, ne pa tudi njegovih pravnih naslednikov. Lahko se vpiše tudi v zemljiško knjigo in tako učinkuje proti tretjim osebam.
Glede ostalega pa upam, da boste sklenili dogovor, ki bo ustrezal vsem.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

V kolikor boste sklepali izročilno pogodbo – glede na povedano, predvidevam, da bo šlo v to smer, pač ne podate soglasja in boste v primeru očetove smrti zahtevali, da se premoženje, ki ga bosta na ta način prejela brat in sestra, šteje kot darilo in boste zato lahko “pravičneje” izplačani.

Pogodba bo tudi brez vašega soglasja veljavna, brat in sestra se bosta torej lahko vpisala kot lastnika, le v primeru očetove smrti boste zavarovani, da vaju bosta mogla izplačati, saj se bo s pogodbo razdeljeno premoženje štelo za njuno darilo.

only me darilo je darilo, oče lahko da kar hoče in komur hoče. Če gospod ničesar ne bo sprejel in bo oče 2/3 razdelil med ostala dva otroka, očetu pa bo ostala 1/3, bo to zapuščina, ki se bo po očetovi smrti zopet delila na 3 dele oz. 4, v kolikor ima še ženo. Darila se vštevajo v zapščinsko maso zgolj, ko je tako majhna, da ne zadošča za poplačilo nujnega dednega deleža.

To pomeni, da če bi oče sedaj razdelil vse premoženje med 2 otroka, eden bi se mu odpovedal, bi ta tretji lahko po njegovi smrti zahteval nujni dedni delež – prva dva otroka bi morala vrniti toliko premoženja, da bi se poplačal tretji. Nujni dedni delež pa znaša polovico zakonitega dednega deleža.

Glede na to, da naj bi bila vrednost celotnega premoženja 90.000 (z že odštetimi vložki enega izmed bratov), bi bilo pravično, če bi vsak dobil nepremičnino ali pa premičnine (denar) v protivrednosti 30.000 EUR. In jaz bi pri tem vztrajala. Ne vem kakšna brunarica to je, ampak predvidevam, da se v njej ne da bivati? Mogoče bi bilo najboljše, če te brata izplačata.

Ja, to drži v primeru, da bi bil prikrajšan njegov nujni delež. Če je prizidek financiral brat sam, ocenjena vrednost hiše brez prizidka pa je 90.000 EUR, bi znašal nujni delež (pod predpostavko, da so dediči samo trije bratje in če upoštevamo samo hišo, brunarice in ostalega morebitnega premoženja pa ne) približno 15.000 EUR.

Če se zahteva vračunanje daril, dobi tisti dedič, ki darila ni dobil (oz. je dobil darilo manjše vrednosti) iz zapuščine ustrezno vrednost, šele potem se preostanek razdeli med vse dediče. Če premoženje, ki ga ima zapustnik ob svoji smrti ne zadošča, da bi “prikrajšani” dedič dobil ustrezno vrednost, ostalim ni treba ničesar vračati. Drugače je le v primeru prikrajšanja nujnega deleža.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Poznam teorijo. Hotela sem le nakazti smer razmišljanja, da ne bo gospod mislil, da mora nujno kaj podpisati. Glede na to, da oče deli nepremično premoženje, sklepam, da je tu zaobsežen pretežni del bodoče zapuščine. ; )
Zaradi “poklonitve” nepremičnine,ki je v bistvu nočeš, je lahko velik križ. Poznam veliko primerov,ko bi bi bilo bolje, da ljudje ne bi imeli tiste zaplate zemlje,ki je npr. tržno nezanimiva. Sami stroški, prodati pa ne moreš. Sama raje vidim,da sem brez nepotrebne brunarice,kot z njo in kupom težav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close