Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje vnuka, oporoka

Dedovanje vnuka, oporoka

Spoštovani,

sem v podobni situaciji , kot Tomaž Tom 3 Nov 2013 14:55, v temi Prvi dedni red.

Sem vnuk, ki mu je babica z oporoko, zapustila svojo polovico hiše in zemljišča. Po tej oporoki sem edini dedič.

Sklicujem se na pisanje ODV.Koprivsek 3 Nov 2013 17:55, ki je na koncu teme.
Zanima me, kje je navedeno, da v primeru oporočnega dedovanja vnuka, deduje le vnuk in ni drugih dedičev.

Lepo prosim za informacijo.

Hvala.

Lep pozdrav

Tomaž Tom 3 Nov 2013 14:55

Lepo pozdravljeni,

na vas se obračam tudi jaz z vprašanjem. Namreč pred dobrim mesecem dni je umrla moja babica. V oporoki je navedla, da želi svoje stanovanje zapustiti meni (jaz sem njen vnuk).

Po zakonu, kakor so mi razložili sestanovanje deli v tem primeru na tri deleže:

– 25% gre na njenega sina (moj stric)
– 25% gre na mojo mamo (njena hčerka)
– 50% name

Oba, tako stric kakor mama se svojemu deležu želita odreči, in ga prenesti name.

V kateri dedni red spadam v tem primeru jaz kot vnuk preminule? In kakšen davek je potrebno plačati, oziroma ali sem ga oproščen?

Najlepše se vam zahvaljume za vaš odgovor!

ODV.Koprivsek 3 Nov 2013 17:55

Spoštovani,

kolikor je vaša babica v oporoki stanovanje zapustila vam, ste dedič le vi. Vaša mama in stric bi bila dediča le v primeru, če oporoke ne bi bilo in bi se dedovalo po zakonu.

Spadate v prvi dedni red, ki je oproščen plačila davka na dediščine in darila.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.com[/b%5D

Pozdravljeni,

tega, kot ste zapisali, da “v primeru oporočnega dedovanja vnuka, deduje le vnuk in ni drugih dedičev”, ne piše nikjer.

Če obstojajo nujni dediči in ti uveljavljajo nujni delež, dedujejo poleg vnuka tudi oni. Če nujnih dedičev ni, ali če nujnega deleža ne uveljavljajo, potem deduje le vnuk.

Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

To je pisalo v odgovoru, drugega odvetnika v temi, Prvi dedni red

Spoštovani,

kolikor je vaša babica v oporoki stanovanje zapustila vam, ste dedič le vi. Vaša mama in stric bi bila dediča le v primeru, če oporoke ne bi bilo in bi se dedovalo po zakonu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close