Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje

Dedovanje

Lep pozdrav.
Imel bi vprašanja ki se nanaša na dedovanje.
Oče in mati sta se že pred leti ločila. Mati in njen sin iz prejšnega zakona, sta se po ločitvi odselila v drug kraj.
Jaz in sestra sva ostala pri očetu.
Moj oče mojega polbrata ni priznal za sina, prav tako polbratov biološki oče ni znan, oziroma ga nikoli poznal.
Sedaj pa me zanima, ali po mojem očetu deduje tudi moj polbrat, oziroma ali dedujeva le jaz in sestra.
Kako pa je z dedovanjem z materine strani. ali po očetu deduje tudi ona, ali velja to da sta premoženje delila ob ločitvi.

Se zahvaljujem za odgovore.

Spoštovani!

Zakon o dedovanju v 11. členu določa, da pokojnikovo zapuščino dedujejo pred vsemi njegovi otroci in njegov zakonec. Ti dedujejo po enakih delih.
Zakonec nima dedne pravice, če je bila zakonska zveza z zapustnikom razvezana ali razveljavljena, zato vaša mati na podlagi zakona po bivšem možu ne more dedovati (razen v primeru oporoke).
Tudi vaš polbrat ne more dedovati po vašem očetu, to bi bilo možno le v primeru posvojitve.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close