Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute DEDOVANJE…

DEDOVANJE…

Pozdravljene,

če je tu kaka pravnica, lepo prosim za pomoč in sicer….sodišče izda pravnomočen sklep o dedovanju na katerem ugotavlja, da obstaja zapuščina iz sredstev na TRR-ju banke v višini 3.500 EUR. Po odbitku pogrebnih stroškov v znesku 1.725 EUR, znaša čista vrednost zapuščine 1.700 EUR – od katere je tudi odmerjena taksa…tako piše na sklepu…
Zanima me kateri znesek je stvar dedovanja 3.500 EUR ali 1.700 EUR….

Hvala in lep vikend vsem.,…

kako boš dedoval 3500, če pa ni več toliko??

Stroškov pogreba nismo dvigovali…tako da je na računu še vedno 3.500 EUR…..

pri dedovanju se vedno plača taksa, ki se izračuna od neto vrednosti zapuščine (vrednost zapuščine – stroški za pogreb – morebitne druge terjatve); ali ste dejansko 1725 €, katere sodišče prizna za pogrebne stroške, plačali iz računa zapustnika, pa veste samo vi. če ste pogrebne stroške poravnali iz njegovega računa, je ostalo za dedovanje na razpolago le še 1700 €, če pa je pogrebne stroške poravnal kdo drug, je ostalo na računu še 3500 €.

1700€. Osatalo kar naj bi šlo za pogrebne stroške, dobi tisti ki je te stroške dejansko imel. Smo bili mi lani na istem.

LP

Pogrebne stroške je poravnal nekdo ki ni dedič in zdaj zahteva svoje povračilo….banka pa je 3.500 EUR že razdelila med šest dedičev….in kot je navedeno na sklepu ni upoštevala vrednost čiste zapuščine….

Ja to mu boste pa morali zdaj dediči zbrati za te stroške. Mislim, tako bi bilo pravično. Banka je pa resno zamočila.

Plačnik pogreba pride z računi na banko – lahko takoj, ni potrebno čakati na dedovanje in banka mu po računih izplača iz pokojnikovega računa. Tako izkušnjo imamo mi, pa plačnik pokojne tudi ni bil njen sorodnik temveč sta bila koruznika pa še to občasno.

to smo tudi predvidevali. Žal stroški pogreba niso bili predhodno dvignjeni, ker se je v dobri veri čakalo na pravnomočnost sklepa sodišča, kjer je naveden strošek pogreba in tudi čista vrednost zapuščine. Po naši kmečki pameti, naj bi bil delež delitve čista vrednost zapuščine,…. banka razlaga, da oni delijo zatečeno stanje na računu in jih navedba sodišča v sklepu ne zanima.

Nihče si ne more privoščiti, da bi rekel, da ga sklepi sodišča ne zanimajo.Tudi ne ena kokoš na bančnem šalterju.

Vse skupaj prijavite na sodišče, bi jaz rekla. Pa direktorju banke se pritožite.

In v čem je zdaj problem?
Vi dvignete 3.500 EUr, plačate stroške pogreba, tistemu, ki je plačal pogreb, razliko pa razdelite. Taka je moja kmečka logika, zakaj rabiš tu pravno razlago ?

Pusti zakone in sklepe – saj je čisto normalno, da stroške pogreba plačajo tisti, ki dedujejo, a ne ?

hihi
problem je verjetno v tem, da kakšen od dedičev, ki je že dobil svojih 600 evrov noče povrnit deleža za pogreb.

valenska, nisi dobro prebrala: denar v celoti je že dvignjen, ker je banka to omogočila mimo sklepa o dedovanju

tisti, ki je pa v resnici plačal pogreb, pa si zdaj nima z ničemer povrniti stroškov

Mene zanima o povrnitvi pogrebnih stroškov z očetovega računa (sem dedič) vse sem plačal iz svojih sredstev.(sedaj pa mi nočejo povrniti vseh računov, ki so vezani na pogreb pokojnika!) seveda ob originalnih računih sem predložil na poštno banko Slovenije dokazila o stroških ki so nastali z pokojnikom, vse sem plačal iz svojega raćuna zdaj pa želim z očetovega računa denarna sredstva da mi banka povrne z očetovega raćuna ,seveda imam vse original račune, banka mi samo priznava od pogrebnega zavoda AVE – računi kot so od župnika, ki so prav tako original in z štampiljko in datumom in vsem potrebnimm pa mi banka noče priznati, da mi povrne ta račun in trdijo da to ni račun!! seveda se zavedam, da so stroški ki so nastali kot vsi pogrebni stroški vezani sasmo na pokojnika. Kot sem seznanjen bi banka morala povrniti stroške vse z štrampiljko ki seveda so originalni računi.

a za takšen drobiš se boste na smt skregali?!?

New Report

Close