Dedovanje
Umrl mi je oče. V času Jugoslavije je bil nosilec stanovanjske pravice, ki jo je po osamosvojitvi l.1991 prenesel na mamo, ki je stanovanje odkupila po Jazbinškovem zakonu. V kupoprodajni pogodbi in zemljiški knjigi je mama vpisana kot edina lastnica. Leta 2003 sta se starša sporazumno ločila, delitve premoženja ni bilo, premoženje (stanovanje) je ostalo tako kot je, pisano na mamo.
Oče je imel iz prvega zakona otroke, ki mi zdaj grozijo s tožbo za izplačilo njihovega deleža.
Zanima me, če njim res pripada kak delež tega stanovanja in če da, kakšen? Oče nikoli ni bil lastnik, po uradni ločitvi ni nikoli nič zahteval, pred ločitvijo je v pismu namenil “svoj del” stanovanja meni. Ali to pismo kaj pomeni?
Hvala za odgovor.
Gre za kompleksno vprašanje, zato vam v primeru, da bosta očetova otroka od vas zahtevala nujni delež, priporočam, da poiščete odvetniško pomoč.
Sicer je pa tako, da Zakon o dedovanju določa, da lahko nujni dediči v primeru prikrajšanja nujnega deleža zahtevajo vrnitev daril od zakonitih dedičev, od ostalih pa le, če je bilo darilo dano v zadnjem letu zapustnikovega življenja. Če se vaš oče in mati ne bi ločila, bi bila vaša mati zakoniti dedič in bi tako lahko očetova otroka od nje zahtevala nujni delež, ker pa temu ni tako menim, da nimata utemeljene podlage za tožbo. Predmet dedovanja je tako lahko samo očetovo ostalo premoženje, ki ga je imel ob svoji smrti.
Forum je zaprt za komentiranje.