dedovanje
Spoštovani.
V mesecu septembru 2010 mi je umrl oče. Mama je ostala sama v hiši, jaz z družino živim drugje. Sem edina zakonska hči, edino oče ima od prej eno hčer (mojo polsestro), s katero pa nimamo nobenih stikov, tudi on jih ni imel.
Sedaj me pa zanima, če tej polsestri pripada kakšen delež premoženja, glede na to, da je imela mama vse premoženje že prej (stanovanjska hiša+travnik), preden se je poročila z mojim očetom?
Ko je oče prišel k hiši, je hiša že stala, bila je opremljena. Ona je edina lastnica. Oče ima/je imel edino avto, prihranke na banki,…Kaj kateri pripada?
Hvala za odg.
Pri dedovanju ni razlik med zakonskimi in nezakonskimi otroci, torej po očetu obe s polsestro dedujeta enako. Drugo vprašanje pa je, kaj sploh spada v njegovo zapuščino. Če je hiša mamino posebno premoženje (in glede na vaš opis situacije tudi je), le-ta sploh ne bo predmet dedovanja po očetu.
Se pravi, da obe s sestro dedujeva po očetu tisto, kar je bilo napisano nanj (stanje na hranilni knjižici, vrednost avtomobila? Kaj pa mama, verjetno tudi njej kaj pripada? V kolikšnem času pa naj pričakujemo zapuščinsko obravnavo? Oktobra smo napisali smrtnino.
Hvala vam za odg. lp
Da, očetovo premoženje se bo (če ni napisal oporoke) razdelilo med mamo, vami in vašo polsestro po enakih delih.
Zapuščinsko obravnavo lahko pričakujete v prvi polovici naslednjega leta, je pa to težko natančno napovedati.
Z partnerjem živima 17 let v izvenzakonski skupnosti in imava tri otroke.Komu vse pripada dediščina v primeru moje ali partnerjeve smrti?Imava kar nekaj prihrankov,hišo,vikend,avto..
Hvala in lep pozdrav Anja
Premoženje zapustnika dedujejo njegovi otroci in partner (ne glede na to ali je zakonski ali zunajzajkonski) po enakih delih.
Kaj ni v primeru, če ima starš od prej otroka, ne glede ali je bil zakonski ali ne, ta otok ne deduje po njem nič, mu ne pripada nič, ker je imel starš sedaj novega partnerja in je z njim skozi leta ustvaril premoženje. dedujejo le ti otroci, če sta jih imela skupaj in ne prejšnji, saj je s tem partnerjem ustvaril skupno premoženje. seveda pa dedujejo prvi oroci tisto, kar je starš imel preden je zaživel skupaj z novim partnerjem. se opravičujem za zakomplicirano razlago, a moje izkušnje z dedovanjem po starših so take. LP
Pozdravljeni,
ne, pri dedovanju po starših so vsi otroci izenačeni. Otroci in partner dedujejo po enakih delih vso zapustnikovo premoženje (tako njegov delež na skupnem premoženju kot tisto, kar je izključno njegova last). Seveda pa je možen tudi drugačen dogovor med dediči, odpoved dediščini itd., in pa oporoka, s katero zapustnik sam določi dediče (pri tem je popolnoma avtonomen, zakonsko ga pri razpolaganju omejuje zgolj nujni delež).
Pozdravljeni
Moja starsa nista poročena. Skupaj živimo v stanovanju, katerega lastnica je moja mama.
Zanima me komu bi kaj pripadalo, ko mame ne bo več, saj sem jaz njen edini otrok.
Oče ima iz prejšnega zakona 3 otroke. Ali je možno da bi tudi oni lahko dedovali last moje
matere? Z mamo se namreč menimo, da bi napisale oporoko v kateri ona svoje stanovanje
zapušča meni. Ali je to najbolj pametna in zanesljiva ideja??
Hvala za odg
Pozdravljeni,
odgovor na vaše vprašanje je odvisen od več predpostavk. Če umre oče pred mamo, boste celotno stanovanje podedovali vi, če umre prva mati, bosta stanovanje dedovala z očetom po enakih delih. V tem primeru bi bili potem po očetovi smrti do določenega deleža na stanovanju upravičeni tudi njegovi otroci iz prejšnjega zakona. Drugo vprašanje, ki se postavlja je, ali je stanovanje res izključna materina last in ne morda skupno premoženje nje in vašega očeta (če ga je kupila v času trajanja zunajzakonske partnerske skupnosti, gre za skupno premoženje ne glede na zemljiškoknjižno lastništvo matere), saj bi lahko pod določenimi pogoji v tem primeru očetovi otroci s tožbo zahtevali ugotovitev njegovega deleža na skupnem premoženju in uveljavljali pravico do dedovanja dela stanovanja tudi v primeru, da bi prvi umrl oče.
Sestava oporoke do določene mere reši problem, ostane pa pravica nujnih dedičev zahtevati nujni delež. Pod predpostavko, da je stanovanje materino posebno premoženje, bi bil v primeru oporoke v vašo korist, če bi prva umrla mati, nujni delež upravičen zahtevati oče. Če ga ne bi uveljavljal, bi celotno stanovanje podedovali vi.
Lep pozdrav!
Zakomplicirana stvar!
Kaj pa če bi v oporoko napisali, da se oba(mama in oče) strinjata, da samo jaz podedujem
to stanovanje?Na oporoko bi se seveda tudi oba podpisala.
Ali sem pol lahko sigurna da njegovi otroci nebi imeli pravice zahtevati deleža?
Še enkrat se vam lepo zahvaljujem za odg
lp
Oporoka je enostranski pravni posel, iz česar izhaja, da se oče v materini oporoki ne more kakorkoli zavezovati. Tudi če bi bilo takšno njegovo soglasje vnešeno v oporoko, to ne bi imelo kakšnega posebnega pravnega učinka. Zadošča torej materina oporoka, s katero hišo zapušča vam. Glede na to, da ste z očetom verjetno o vsem dogovorjeni, tako ali tako najbrž ne bo zahteval nujnega deleža in zadeva bo rešena.
Pozdravljeni.
Oče je od svojega očeta(mojega starega očeta), dobil v dar – z darilno pogodbo vikend in kmetijski objekt z pripadajočo posestjo. Stari oče je dopisal, da se mu ne sme prepovedati vstop na posest in oba objekta, vendar si jaz im moj fant urejava vikend v hišo in sva vložila že cca.20.000€ v to posest. Zanima me, če se mora stari oče udeležiti prepisa, ker bi mi oče rad podaril to parcelo, glede na pripise, ki jih je dodal k darilni pogodbi svojemu sinu, mojemu očetu.
Najlepša hvala že vnaprej, Minka.
Pozdravljeni,
za natančnejši odgovor bi bilo potrebno pregledati darilno pogodbo, ki je bila sklenjena med vašim očetom in starim očetom, na splošno pa velja, da tovrstne dodatne zaveze učinkujejo zgolj med pogodbenima strankama, ne pa tudi zoper pravne naslednike. V konkretnem primeru bi to pomenilo, da vas kot novega lastnika nepremičnine očetova obljuba ne bi zavezovala, hkrati pa bi se tudi pravni posel, na katerem bi temeljil prenos lastništva, sklepal le med vami in vašim očetom. Drugače je v nekaterih primerih, ko so omejitve vknjižene ali zaznamovane v zemljiški knjigi.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.