Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje

Dedovanje

Pozdravljeni
Zanima me ce imam pravico do visjega deleza glede na to, da sm bila skrbnik bolni materi in sem tudi denarno razliko za dom placevala jaz. V zacetnem stanju bolezni sem imela mater doma sele po 1,5 sem jo dala v dom. Brata vse skupaj ni nic zanimal se k pogrebu ni nic prispeval vse sem mogla urediti sama on je prisel samo na pogreb.
Zanima me tudi kdaj se moram preseliti iz stanovanja po razpravi glede na to da imam od rojstva stalno bivalisce na naslovu maminega stanovanja, ki gre v dediscino.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

večji delež zaradi navedenega vam, če vam ga brat ne prizna, žal ne pripada. Glede na to, da ste živeli v skupnem gospodinjstvu s pokojno mamo, imate pravico zahtevati, da se iz zapuščine izloči del, ki ustreza vašemu prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti njenega premoženja in pa da se izločijo gospodinjski predmeti (pohištvo, gospodinjski stroji in naprave itd.). Tako izločeni del in predmeti ne bodo predmet dedovanja, ampak bodo ostali vam, hkrati pa se vam ne bodo vračunali v vaš dedni delež.

Ne vidim razloga, zakaj bi se morali iz stanovanja preseliti. Tako ali tako ste z materino smrtjo postali solastnica stanovanja (oz. je do delitve dediščine stanovanje skupna lastnina obeh dedičev), poleg tega pa imate kot posestnik nepremičnine tudi določeno pravno varstvo.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close