Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje

Dedovanje

Spoštovani,

lepo vas prosim za odgovor: moj oče je nezakonski otrok, mama je umrla že dolgo nazaj, “oče” je še živ.
Moj oče nima nikjer zavedeno kdo je njegov oče, ker ga do njegovega 7. leta njegov oče sploh ni hotel priznati, v rojstnem listu piše: oče neznan.
Nato so to nekako uredili ustno, vsi vedo, kdo je njegov oče (sta si tudi izredno podobna), ni pa to nikjer pravno-fomalno zavedeno, niti nimata nekega pravega odnosa sin-oče.
Zanima me ali mu po smrti njegovega očeta pripada kaj dediščine? Če ja, kar samodejno ali bi moral moj oče sam sprožiti kakšen postopek?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, velja tisti, ki otroka prizna za svojega ali čigar očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo. Kolikor navedeno ni izpolnjeno mora vaš oče za zagotovitev svoje dedne pravice vložiti tožbo na ugotovitev očetovstva.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Res hvala za hiter odgovor.
A se to tožbo za ugotavljanje očetovstva da vložiti tudi po smrti njegovega očeta?

Spoštovani,

navedeno tožbo je možno vložiti tudi po smrti domnevnega očeta.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi z dedovanjem po očetu, ki ga nikoli nisem spoznal, a me je priznal in je v rojstnem listu tudi zapisan. Rodil sem se v izvenzakonski skupnosti, moj oče pa ima sedaj še dva otroka in je poročen. Zanima me, kaj naj storim, da me ne bi pri delitvi nujnega deleža pozabili oz. izpustili, saj sploh ne vem, če njegova sedanja družina zame ve. Se moram na sodišču kam javiti, da me bodo po smrti očeta sploh poklicali na zapuščino oz. kako naj uredim to stvar?

Hvala in lp.

Spoštovani,

predlagamo vam, da takoj ko izveste, da je vaš oče umrl sodišče seznanite, da ste njegov potomec tudi vi.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,

tudi jaz imam vprašanje v zvezi z dedovanjem nezakonskega otroka. Oče namreč svojega očeta nima zapisanega v rojstnem listu, a ga je ta po babičinah besedah priznal na Centru za socialno delo in zanj ves čas tudi plačeval preživnino. Babica pravi, da ga je dvakrat celo tožila za povišanje preživnine, vendar je žal vse dokumente izgubila, zato oče ne ve kako naj dokaže, da je to res njegov oče. Oče ve samo priimek in ime osebe, ostalih dokumentov pa žal nima. Obstaja kakšna uradna evidenca, kjer bi lahko te podatke pridobil? Mogoče CSD hrani te dokumente? Ali pa mogoče sodišče? Je kakšna možnost, da oče uradno pridobi dokaz, da ga je oče nekoč priznal?
Najlepša hvala in lp.

Spoštovani,

kolikor sodišče in CSD teh dokuntov več ne hranijo, ima vaš oče na voljo še tožbo na ugotovitev očetovstva.

S spoštovanjem!

skofa

Mama mi je prepisala zemljo in hišo z pogodbo o dosmrtnem preživljanju pri odvetniku z pričami.
Zanima me pa,če lahko sestre zahtevajo nujni delež od hiše in zemlje.
Že vnaprej hvala za odgovor.
Lp

Spoštovani,

načeloma vaše sestre tega ne morejo, saj zapuščine ne bo (vse je bilo s pogodbo že prenešeno na vas).

Lahko pa vaši sestri zahtevata nujni delež, če zatrjujeta, da je v resnici šlo za darilno pogodbo, na vas pa bo prenešeno dokazno breme, da temu ni bilo tako.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close