Dedovanje
Spoštovani,
Sem poročena in brez otrok. Mož ima nezakonsko hčer za katero je plačeval preživnino. S hčerjo nikoli ni imel nobenih kontaktov, zakaj, to je že druga boleča zgodba. V zakonu sva pridobila hišo, za katero sem v večini prispevala jaz, nekaj z boljšo plačo, nekaj z darilom mojih staršev in kasneje tudi z mojo dediščino. Ker sva se postarala sva se začela pogovarjati tudi o tem, kaj bo potem, ko enega od naju ne bo več. Z moje strani ni nobenega dvoma, ker smo se z mojimi dediči že dogovorili, da, če jaz umrem prej nihče od mojega moža ne bo nič zahteval, dokler bo živ. To se mi zdi pošteno. Problem pa je, če mož umre prej. Tudi mož se strinja, da bi bilo izredno neživljensko, če bi njegova nezakonska hči dedovala po njem in bi jo jaz v tem primeru morala izplačati. Od kod pa naj bi vzela denar, ali bi morala prodati hišo? Sva pa lastnika hiše vsak do polovice. Ali bi bilo smotrno moževo polovico hiše prepisati name? Ali z darilno pogodbo ali so še kakšne druge možnosti.
Hvala za vaš odgovor in lp
Spoštovani,
v primeru sklenitve darilne pogodbe, lahko njegova hči zahteva, da se darilo v zapuščino vrne do višine nujnega deleža (ta v vašem primeru znaša 1/8). To npr. ne more v primeru sklenitve prodajne pogodbe…
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Ali je mogoče z oporoko izključiti zakonitega dediča (npr. izvenzakonsko partnerko) in vse zapustiti svojim otrokom, saj ne želim, da bi v primeru moje smrti podedovala hišo mojih še živečih staršev (ki sta jo zgradila sama) katere solastnik sem.
Hvala za odgovor. M.
Spoštovani,
z oporoko lahko zapustite premoženje komurkoli, vendar pa je vaša zunajzakonska partnerica v tem primeru upravičena do nujnega deleža.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.