dedovanje
Pozdravljeni . Imam vprašanje . Vedno je bil brat ljubljenček . Zaradi takih in drugačnih zadev sem odšla od doma in ne kontaktirala z bivšo družino . Sedajs sem izvedela da je mati umrla . Baje je brat še vedno ljubljenec in naj bi mi nič ne pripadalo . Zanima me ali sem opravičena , do kakršnega koli dedovanja ali ne ? Kako sprožim postopek ? Hvala za odgovore
Spoštovani,
za odgovor je žal potrebnih več podatkov. Npr. v primeru oporoke ali darilne pogodbe lahko zahtevate nujni delež, ki znaša 1/2 deleža, ki bi vam pripadal po zakonu. V primeru, da sta vaša mama in brat sklenila preužitno pogodbo ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju pa se zapuščinska obravnava najverjetneje ne bo izvedla, ker se v teh primerih šteje, da ni zapuščinske mase.
V tem primeru vam svetujemo, da odidete do odvetnika po lastni izbiri.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni ponovno . Zahvalila bi se vam za odgovor . Dodala bi nekaj podatkov . 12 let nazaj je oče prepisal del zemlje na brata , da je lahko dozidal del hiše . To vem da mi nič ne pripada po darilni pogodbi , saj nisem niti v prizidek nič vlagala . . Kaj so imeli naknadno nevem . Če so še kaj prepisovali ali podarjali . Oče je še živ . Vem da je bila hiša+ zemlja napisana po starem očetu ( mojemu dedu ) na oba starša – mislim da je bilo napisano na nerazdelne deleže ( ? ) Če prav razumem pravno , je tako 1/2 hiše od očeta . Deduje se le druga polovica . Nevem ali deduje oče, brat in jaz , torej na tri deleže ? Ali so upravičeni do dedovanja tudi moji in bratovi otroci ? torej vnuki . Nisem seznanjena kakšen je postopek . Ali bi me kdo moral obvestiti v primeru če je napisala oporoko ali ne ? Kdo to sploh obvesti ? Napisali ste tudi da potrebujem dokumentacijo . Praktično nimam nobenih dokumentov , razen svojega rojstnega lista , da sem res hči .
Spoštovani,
tako, druga polovica bi se delila na tri deleže, vaši otroci bi na podlagi vstopne pravice dedovali le, če bi bili vi pokojni v času dedovanja po vaši materi.
Če je pokojnik zapustil oporoko, obvesti sodišče o uvedbi zapuščinskega postopka in povabi na narok tudi osebe, ki bi utegnile priti v poštev kot zakoniti dediči.
S spoštovanjem!
Najlepše bi se Vam zahvalila , za prijaznost in pomoč . Hvala Vam
Forum je zaprt za komentiranje.