Defragmentiranje
Defragmentiranje diska.
A je to potrebno vsaketoliko časa narediti ali ne? Računalnik imam že eno leto, pa tega še nisem naredil. Shranjujem ne kaj dosti, surfam pa tudi bolj zmerno, več ali manj na tehle forumih.
Hvala!
O tem imamo različna mnenja. Če je tako, kot praviš, menim, da je defragmentiranje diska ni nujno potrebno. Po lastnih izkušnjah, se nekaterim diskom celo tako zmeša, da je potrebna ponovna namestitev Oken.
Priporočam pa pogostejše preverjanje in oppravljanje napak s scandiskom, brisanje začasnih datotek, ki se nekaterim nabirajo ob instalaciji programov.
Prav tako ni odveč brisanje začasnih internetnih datotek – kar je najhitreje izvedljivo kar iz Internet Explorerja.
Še najbolj pa priporočam dobro in učinkovito antivirusno zaščito in redno odpravljanje trojanskih konj ter spy programov, ki jih na vsakem računalniku, ki je povezan z internetom, kar mrgoli, pa se uporabniki žal tega le redko zavedajo.
No, to je nekaj osnovnih stvari, ki so priporočljive za ohranjanje zdravja računalnika. Rednega varnostnega kopiranja vseh pomembnih datotek pa tudi ne smem pozabiti, kajne?
Uspešno delo aberveznik!
lp Tajfun
Najbolje da si instaliras: Ad-aware 6.0 (za skrite programčke ki delujejo v ozadju), RegCleaner (za nepotrebne vnose v register), System Mechanik (za nepotrebne, začasne fajle in fajle z dolžino=0 in pa za prazne direktorije) in pogosto uporabljaš ScanDisk (Through pregled – če so napake na disku), Defrag je pa tudi priporočljiv -> škodit ne more 😉
Najlepša hvala obema!
Se strinjam z Alienom, da defrag ne škodi – če se uspe dokončati, kar je odvisno tako od verzije windowsov, od programov, ki so instalirani in od tega kako dolgo ga že nismo opravljali. Defrag, ki ga vsebujejo že sami Windowsi, je včasih tako prekleto počasen (na novih rač. leti sicer hitreje), da se ga marsikdo sploh ne loti.
Obstajajo pa nekateri drugi programi, ki delajo defragmentacijo diska drugače in predvsem veliko hitreje. Ker si omenjal, da malo snemaš in brišeš po disku, je po mojem povsem nepotrebna. Po defragmentaciji namreč ne boš zaznal bistvene razlike v odpiranju programov, naši čuti so preslabi, da bi zaznali tako majcene spremembe. Odloči se pa sam.
Začel sem, res je šlo počasi, pri 5% sem zadevo ustavil.
Saj ni nič narobe, upam?
Lp
Imam pa še eno vprašanje. Računalnik sicer normalno dela (čeprav mi ZoneAlarm zadnje čase blokira ogromno vpadov), ampak že 2 dni ga ne morem normalno ugasniti (ko že nisem več na internetu).
Enostavno ne sprejema ukaza Turn off ali Restart (a je to mogoče povezano z defragmentiranjem, tistih 5%). Ugasnem ga potem tako, da ga odklopim od vtičnice. Še enkrat hvala za odgovore!
Tajfun, tukaj se pa motiš. Poizkušaj ti delat brez defraga na file based serverju z 300 Gb podatkov in boš potem lepo opazil razliko z ali brez. Drugače pa defrag od MS (seveda ni njihov) ni nič drugega kot Disk Keeper z okrnjeno podporo (schedule, boot defrag itd).
Lp, MIšek
Miško moj dragi, če meniš da ima aberveznik 300 GB disk… no ja. Malo morgen :))) Aberveznik bo razliko opazil le, če bo stopil v štacuno po nov čarunalnik.
Res ga nimam.
Vem, poanta je bila ta, da defrag dejansko pomaga, čeprav uporabnik dejansko tega verjetno ne bo zaznal v taki meri, kot si želi sam.
Spominjam pa se časov, ko smo uporabljali majhne in počasne diske. Ko si recimo delavki v saldakontih naredil defragmentacijo, je lahko dejansko hitreje opravljala svoje naloge.
Forum je zaprt za komentiranje.