Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev degradacija

degradacija

Pozdravljeni,

Po zaključeni porodniški sem se vrnila v službo in bila razporejena na nižje delovno mesto (pred porodniško sem imela pogodbo za pozicijo vodje službe, po porodniški pa sem bila razporejena na en nivo nižje). Sedaj sem dobila v podpis novo (individualno) pogodbo, ki vključuje naziv in delovne naloge te, nižje pozicije. Plača in ostale bonitete so ostale nespremenjene. Moje vprašanje:
“Kaj zame z vidika prihodnosti pomeni, če to pogodbo podpišem oz. kaj se lahko zgodi če je ne podpišem?”

Za odgovor se najlepše zahvaljujem,

lp

Če prav razumem bi vam morala prvotna pogodba o zaposlitvi (iz časa pred starševskim dopustom) še vedno veljati. Ne vidim razloga, zakaj bi morali po starševskem dopustu zdaj delati nekaj drugega, razen če se tisto prvotno delovno mesto ni ukinilo. Če boste novo pogodbo podpisali, boste pač pristali na tem novem delovnem mestu. Nove pa niste dolžni podpisati, dokler vam velja prejšnja. Lahko se zgodi, da vam bo potem delodajalec staro pogodbo odpovedal in vam ponudil v podpis novo, vendar pa to lahko stori le, če ima zakonit razlog za odpoved prejšnje pogodbe (npr. poslovni razlog). Samo v tem primeru bi morali podpisati novo (če bi bila za delovno mesto, ki je ustrezno vaši izobrazbi), sicer bi lahko ostali brez službe.

Moram pa reči pri tej temi, da je prav neverjetno, kako pogosto se srečujem (tudi na tem forumu) s povsem identičnimi vprašanji: degaradacija po zaključenem starševskem dopustu. V veliki večini primerov gre za očitno diskriminiranje ženske, ker se je odločila za otroka; eno leto je bila doma (torej naj bi bila “ven” iz dogajanja), zdaj bo ves čas na bolniški ipd. – pač stalne floskule. Rada bi poudarila, da je treba pri tem vztrajati pri prejšnji poziciji (razen če so se v tem času razmere res spremenile), saj ni popolnoma nobenega razloga, zakaj bi ženska ne bila več sposobna za svoje prejšnje delovno mesto.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close