Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek deichman

deichman

Samo eno vprašanje kako se izgovori deichman?

dajčman ali dajhman?

Hvala!

dajhman

pozabi, izgovori se deihman – z dolgim e in i ki je fonetično skoraj j ampak ni j.

Izgovori se dajhman, sigurno.

Hehe, pa saj firma ni angleška… če pa gledaš s strani germanistike se ei ne spremeni v a.

Kolikor se jaz spomnim, se v nemščini pri izgovorjavi ei spremeni v aj, ie pa v i. Je pa res, da sem se jo učila kr nekaj let nazaj in da je ne uporabljam.
Ampak po moji logiki nikakor ne more biti deihman, kot pravi hehehe.

Na dan otvoritve Deichmana pri nas, so mladci z bobnom v roki in megafonom hodili po kraju in se drli “Dajhman, odpira” – po moje, da so vedeli.

Kako se pa potem izgovori recimo Reichstag? Ali pa eine, kleine, …?

Citirano iz slovarja: ei beremo kot aj, ie beremo kot dolgi i.

Citirano iz slovarja: ei beremo kot aj, ie beremo kot dolgi i.[/quote]

Dobro, pa gremo slovenci učit avstrijce in nemce kako izgovoriti ei. Nisem še slišača nemca ki bi rekel ajne (eine), klajne (kleine) hehehe, klajne cajtung 😀
Če prav pomisim – čisto možno da izgovoriš kot aj, ker mogoče ne veš narediti glasu ei… to je pa še druga varjanta.

Citirano iz slovarja: ei beremo kot aj, ie beremo kot dolgi i.[/quote]

Dobro, pa gremo slovenci učit avstrijce in nemce kako izgovoriti ei. Nisem še slišača nemca ki bi rekel ajne (eine), klajne (kleine) hehehe, klajne cajtung 😀
Če prav pomisim – čisto možno da izgovoriš kot aj, ker mogoče ne veš narediti glasu ei… to je pa še druga varjanta.[/quote]

Med pirokim e in a je v teh primerih tako malo razlike, da lahko slišiš aj ali pa ei z zelooo širokim e.

New Report

Close