Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Delala bi v Švici, ampak – prosim, preberite :)

Delala bi v Švici, ampak – prosim, preberite :)

Lep pozdrav vsem skupaj.

Pri 35ih se mi je življenje obrnilo, ostala sem samska po tem, ko sem zvedela da ne morem imet otrok in sem dala partnerju prosto pot, da si najde drugo partnerko in postane oče. Težka odločitev, ampak sva se na koncu strinjala oz. se je strinjal on, da bo tako v redu. To napišem le v izogib vsem, ki bi imeli kaj za reči na to temo.

Imam službo, za nedoločen čas, plačo okrog jurja dobim ven s prevozom in vsemi dodatki, rada hodim delat. Ampak sedaj bi rada malo zamenjala vse skupaj.

Mika me it delat v Švico, ali Avstrijo, je pa res da nemško znam ravno za sporazumet se, da dobim kavo na mizo. Poznam kar nekaj ljudi, ki so začeli delat v gostinstvu brez trohe znanja nemščine (Avstrija, nemško govoreči predel Švice) in so se itak sčasoma naučili, ker si pač primoran v to.

Po eni strani me je strah kar it, ampak saj nimam kaj za zgubit. Imam kredit tukaj, ampak to bi odplačevala čisto normalno, drugega pa nimam koga pustit ali karkoli. Imam starše in sestro, prijatelje, ampak čutim da me vleče ven, nekaj 1000% drugačnega.

Sem sicer še totalno na začetku teh misli in idej in nimam pojma, kam bi se obrnila, na koga, ker v bistvu nikogar ne poznam da bi mu rekla “Daj zrihtaj še meni en job v Švici”. Brala sem le o tem, kakšen je delovnik v Švici, da se pač DELA, kar mi čisto ustreza, navajena sem delati tudi po 14 ur če je treba, lahko tudi vikende in praznike. Hodit na delo mi res ni bil nikoli problem in dejansko DELATI.

Najprej vem, da bi se morala naučit jezika – torej nemščine, glede tega sem že gledala učbenike za gimnazije, začetniške zadeve, Duolingo na telefon, kakšen tečaj,.. bi se znašla.

Potem pa – kje in kako navezat stike? A obstaja kakšna zaposlitvena agencija ki se ukvarja s takimi zadevami?

Zelo, zelo bi bila vesela izkušenj in zapisov vseh, ki imate izkušnje s tem, tako realnega pogleda kot pozitivnih zapisov o delu in življenju v Švici ali Avstriji potencialno.

Hvala vsem in lepo se imejte.

Suzy

 

Avtorica, prav si se odločila, pojdi v tujino. Samo pametno se je prej naučiti jezika. Zdaj ne vem zakaj bi rabila delat po 14 ur na dan? Saj pa ne boš šla v Korejo?

V Avstriji je normalni delovnik 40 ur, pogosto pa delajo samo po 20, 30 ur. Verjetno je v Švici podobno, saj so civilizirana država.

Ne rabiš nobene agencije. Sama poiščeš službo in to je to. Za Avstrijo so ogalsi na AMS (ja, je treba znati nemško), za Švico pa ne vem.

Pa v AT so delovni pogoji, delodajalci na čisto drugem nivoju kot v SLoveniji. Verjetno tudi v Švici. Zato ne rabiš biti sužnja po 14 ur na dan.

Kaj pa bi delala?

Južnjaki imajo tule veliko prednost.
Oni imajo zemote po celem svetu in vedno najdejo kakšnega šurjaka ali komšijo, ki pomaga zrihtati job.

Nam sta tako iz kolektiva že dva ofrčala, en v Nemčijo in drugi na Švedsko.

duolingo za slovenščino ne obstaja, jaz ga nisem našel.

Duolingo ne rabim za slovenščino 🙂 nemščina pa je možnost izbire.

Delala bi najraje v gostinstvu, v kuhinji, stregla ne bi (vsaj ne na začetku, zaradi znanja jezika seveda), tudi posode bi pomivala, ali pa sobarica, kaj takega. Nimam sicer izkušenj v tem delu, ampak si drznem reči da bi to znala počet in da za tako delo tudi ne bi potrebovala ravno prvovrstne nemščine. Lahko, da se motim, seveda.

Ja, res rabim spremembo in ne bi samo menjala službe tukaj v Sloveniji, rabim res čisti odklop, da zamenjam vse. Prav čutim da bi mi točno to najbolj pomagalo.

Suzy, kar pogumno. Prav razmišljaš. Jaz sem tudi vse pustila za sabo pa starejša kot si ti pa kaj naj rečem? Da sem trapa, ker nisem šla prej.

To, kar bi delala, veliko iščejo. Samo pazi, sobarica ima težko delo. To verjetno veš?

Drugače pa sobarice in gostinstvo zelo iščejo v zimskih središčih. Poleti pa v poletnih turističnih krajih. POnekod je pa celoletno. AJa, sobarica ima marsikje zastonj bivanje. Sicer ponavadi samo sobo, kuhinja pa skupna, ampak nek začetek pa je. Sploh na Tirolskem večina nudi bivanje zastonj.

Tudi za kuhinjo dosti iščejo. Kuharje sploh, amapk verjetno tudi pomoč kuharjem.

Jaz si mislim, da je v Švici podobna situacija kot v AT. So pa tam zelo visoki stroški bivanja. Tako, da če tam dobiš stanovanje oz. sobo zastonj, si na konju :).

Sem pa jaz, ko sem šla, že znala kar precej nemško. AMpak, ko slišiš dialekte… si pa adijo. Mi gre včasih kar malce na jok že, tako butasta se sama sebi počutim, ker mi ne gredo dialekti v glavo. Ampak so pa ljudje večinoma prijazni pa razumejo, da ne štekamo dialktov in potem povedo še bolj zborno.

V glavnem: pogumno, uspelo ti bo.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 8203, 10.10.2022 ob 15:15

Južnjaki imajo tule veliko prednost.
Oni imajo zemote po celem svetu in vedno najdejo kakšnega šurjaka ali komšijo, ki pomaga zrihtati job.

Nam sta tako iz kolektiva že dva ofrčala, en v Nemčijo in drugi na Švedsko.

Vec jih odfrči bolje za nas

Mogoče bo zvenelo grdo, a jaz bi imel takšno, ki ima rada otroke, a jih ne more imet. Sam imam in vzgajam 2 deklici in nimam potrebe po še. Bi znala imeti rada otroke, ki niso tvoji? Meni je partnerka umrla pred 4 leti zaradi bolezni, da ne bo neprimernih komrntarjev.

nemščina je zadnji jezik, ki ti ga priporočam za švico. ker jih ne boš razumela v nobenem primeru

pojdi raje v italijanski del

Jaz bolj priporočam Avstrijo ker je bližje doma pa ni tako drago kot v Švici toliko kolikor več zaslužiš v Švici je tudi tolilo vse dražje

Pojdi, nimaš kaj izgubiti.

Morda za začetek res v A , kot ti eni svetujejo, je bližje, če ti ne znese ti bo laže priti nazaj.

Vendar, le zakaj ti ne bi zneslo?:)

Zdaj te bi vzeli v vseh hotelih v smučarskih središčih, hotelov je tam kot plev.

Morda zaradi ,kot praviš, še švoh znanja jezika začneš v sobah, zaslužiš fino, stanuješ v hotelski sobi za zaposlene, obroki so zastonj v hotelu…vidiš, koliko lahko prišparaš?

In, če imaš interes za jezik, lahko kmalu prešaltaš v gostinski del, če te res tako veseli. Stanuješ pa enako, kot bi delala v sobah , tudi prehrana enako.

Le pojdi, se nimaš česa bat!

V Švici so tako zelo visoke cene, da potem ne živiš čisto nič boljše kot v Sloveniji z minimalcem. V Avstriji podobno. Si pa v obeh državah za njih en nebodigatreba čefur. V Švici ein Jugo, v Avstriji ein Tschusch.

sorodnik, malinovc je pustil službo v Slo., si sam zrihtal v A posel, vse brez vez, papirji, pa ni znal nemško, vse si je sam preko interneta prevajal.., se je pa hitro naučil osnovne nemščine.. Zdej živi v A, hodi delat pa v Švico v eno tovarno, štancanje nekih kompliciranih zadev, mi je kazal slike, pozabil, sem kaj je razlagal ko je kazal slike…,v glavnem dobro mu gre..

Zelo pogumno si se odločila, da prekineš zvezo zaradi neplodnosti. Nositi takšno breme v zvezi je pogubno in težko. Očitno pa te tudi partner ni imel dovolj rad, sicer te ne bi pustil oditi.

Ja, prav imaš. Poskrbi zase, ker si svobodna. Morda pa srečas tam nekje koga, ki mu boš ti najpomembnejša. To si tudi zaslužiš, zapomni si in imej se rada.

 

Joj, v hotelirstvo it delat v Svico? Nee no, svicarji so ze tako zaljubljeni sami vase in sovrazijo tujce, kako te bodo sele v kuhinji izkoriscali,ker svicarji nocejo tega dela. To je najmanj placano in tezko delo. In naj te ne zavede njihova placa, ker stanovanje, hrana, pri njih je vse hudo bolj drago. In ne govorim na pamet, ne sedim na kaucu v Ljubljani, vem kaj govorim. Nisem v Svici, samo veliko poslujemo z njimi, kar nekaj jih dobro poznam, tec stran dokler lahko. To so nacionalisti na kubik.

Odgovor na objavo uporabnika
Padežnik, 24.11.2022 ob 11:46

V Švici so tako zelo visoke cene, da potem ne živiš čisto nič boljše kot v Sloveniji z minimalcem. V Avstriji podobno. Si pa v obeh državah za njih en nebodigatreba čefur. V Švici ein Jugo, v Avstriji ein Tschusch.

Ti si pa se mal bolj realno povedal, to kar sem jaz zgleda ponovila za tabo. No ja, sam da cene v Avstriji niso tko visoke kot v Svici, ker Svica je poglavje zase. Oni produkta A ne kupijo, ce se jim zdi prepoceni, ce ceno produkta A pomnozis s 3 pa ponorijo.

Na Tirolske imaš koliko hočeš, plače po 3 jurje če hočeš res delat

Odgovor na objavo uporabnika
Tereza301, 24.11.2022 ob 12:34

Zelo pogumno si se odločila, da prekineš zvezo zaradi neplodnosti. Nositi takšno breme v zvezi je pogubno in težko. Očitno pa te tudi partner ni imel dovolj rad, sicer te ne bi pustil oditi.

Ja, prav imaš. Poskrbi zase, ker si svobodna. Morda pa srečas tam nekje koga, ki mu boš ti najpomembnejša. To si tudi zaslužiš, zapomni si in imej se rada.

 

Jaz pa ne bi rekla, da je ni imel dovolj rad, ampak zgolj, da skušata oba od življenja odnesti to, kar jima živlienje ponuja. To je zelo težka odločitev oz. dejstvo, za njo in zanj. Če ima nekdo veliko željo imeti družino, in je partner noče ali ne more, lahko zveza na dolgi rok zelo trpi. Ker sta oba nesrečna, ker si noben ne more uresničiti te želje. In to s sabo prinese, da se bi na neki točki ona obremenjevala, da mu ne more dati tega, kar mu želi, pa morda tudi on. In mislim, da če sta čutila, da je tako bolje, potem sta naredila prav, neglede na to, koliko sta se imela rada.

Avtorici pa: pogumno naprej. Zmoreš in uspelo ti bo, glavo pokonci in naredi iz tega najboljše, kar lahko!

Vcasih je dovolj anglescina, za zacetek, recimo Semering, hotel v Avstriji, kjer natakarji govorijo samo anglesko. Poleg tega v vseh hotelih po svetu naletis na tujce, ki opravljajo taksno delo kot bi ga ti za zacetek in govorijo malo jezik drzave, kjer delajo. Znanje nemacine ni vedno pogoj. Hitreje se bo naucila nemscine, hitreje bos napredovala in tudi placilo je boljse. Vcasih kaksni hoteli nudijo tudi prenocisce in ti ni treba iskati stanovanja.

Ce te vlece, pojdi. Zdaj v zimi je zaradi sezone veliko ljudi, guzve, povprasevanja.

Samo za srcem.

 

Delaš lahko kar želiš. Pojdi tja kamor te vleče. Če ti gre angleško bolje mogoče malta? Saj če kam greš ne pomeni da moraš potem tam ostati. Imaš privilegij da rabiš gledati samo nase. Če ne bo šlo pač ne bo šlo. Ampak probala pa boš. In verjemi ogromno o sebi spoznala. Obžalovanje da ničesar nisi probal je hujše kot zavedanje da si pa pač ni bilo zate. Vso srečo.

Aja kar se tiče pomoči….priključi se kakšni skupini slovencev v tujini. Lahko tudi ne slovencev, išči expat groups na meetup, FB ipd.. Imaš tudi forume. In strani kjer so objavljene službe v tujini, tudi take ki hočejo znanje slovenščine. To so predvsem kakšni klicni centri ipd..

Odgovor na objavo uporabnika
potem za AT, 10.10.2022 ob 15:10

Avtorica, prav si se odločila, pojdi v tujino. Samo pametno se je prej naučiti jezika. Zdaj ne vem zakaj bi rabila delat po 14 ur na dan? Saj pa ne boš šla v Korejo?

V Avstriji je normalni delovnik 40 ur, pogosto pa delajo samo po 20, 30 ur. Verjetno je v Švici podobno, saj so civilizirana država.

Ne rabiš nobene agencije. Sama poiščeš službo in to je to. Za Avstrijo so ogalsi na AMS (ja, je treba znati nemško), za Švico pa ne vem.

Pa v AT so delovni pogoji, delodajalci na čisto drugem nivoju kot v SLoveniji. Verjetno tudi v Švici. Zato ne rabiš biti sužnja po 14 ur na dan.

Kaj pa bi delala?

Da so v Avstriji normalni delodajalci, jaz nič ne vem. Enako so izkoriščevalski, kot pri nas. Pri njih ni malice, ni potnih, poleg tega te lahko naženejo iz danes na jutri, pa če si že 20 let v službi. Pravic ima delavec dosti manj, kot tukaj, kjer si dovolijo delavci marsikaj. Ne cedita se med in mleko v tujini.

Ojla 

Delal v svici zai pa sem v Avstriji…

Pisi mi na email:

[email protected]

Pa ti bom pomagal tak kot so meni ko sem biu v enaki dilemi kot si ti….

Lp Miki

Odgovor na objavo uporabnika
žlup, 24.11.2022 ob 14:04

Da so v Avstriji normalni delodajalci, jaz nič ne vem. Enako so izkoriščevalski, kot pri nas. Pri njih ni malice, ni potnih, poleg tega te lahko naženejo iz danes na jutri, pa če si že 20 let v službi. Pravic ima delavec dosti manj, kot tukaj, kjer si dovolijo delavci marsikaj. Ne cedita se med in mleko v tujini.

Pojdi v Avstrijo in poslušaj izkušeno gospo.😊

 

Odgovor na objavo uporabnika
Podobnomisleča, 24.11.2022 ob 11:24

Vec jih odfrči bolje za nas

Za nemce pa svede ste tudi slovenceljni juznjaki in balkanci 😉 tako kot za vecino zahodne evrope, da ne bos zivela v zmoti

Ah seveda, glavno, da nam južni in domači socialci ostanejo, kaj bi mi brez njih. Holobova vlada jih nujno rabi.

New Report

Close