Delam prav – 7 mesečnik??
Ker mi ponoči ne spi dobro in se še vedno 2x hraniva, ga podnevi budim.
Mislim da preveč spi. Ob 7h zjutraj se zbudi in od 10h – 13.30 spi.
Sem ga začela ob 13h zbujat in potem 15.30 zaspi in ga zopet zbudim ob 17h. Zvečer zaspi 20.30.
tako ga zbujam že 1 mesec.
Bi ga ve zbujale, ali pustile spati. Vem, da je dnevno spanje odvisno od nočnega in nočno od dnevnega.
Če prav razumem spi dopoldne 3,5ure in 1,5 popoldne. Naš spi zjutraj urco, tekom dopoldneva urco do dve in popoldne 1,5. Ponoči se zbudimo včasih tudi petkrat. No to potem nadoknadi čez dan. Sem ga poskušala manj dajat spat čez dan pa je bil potem tako zaspan, da se je ponoči še večkrat zbujal.
Drugače je pa takole težko svetovat, saj je lahko več vzrokov.
Če si v skrbeh omeni pediatru.
Stari ljudje so rekli:
“Bolje span’c kot žgan’c…”
Moj otrok se je ponoči zbujal skoraj do drugega leta.
Pa še vedno se kdaj zbudi!
In kaj potem, če se zbuja? Če si utrujena, zadrnjohaj z njim po kosilu, pa bo!
Ponoči se pa malo “pomojčkajta”, bodi mirna, ne prižigaj luči in bo v nekaj minutah spal naprej. Slej ko prej bo njegov organizem dojel, da nočno prebujanje nima haska.
Če ga pa ponoči previjaš, hraniš, se igraš z njim …. potem se mu pač zdi fino in je čisto zadovoljen :))))
Včasih otrok ne more spati če mu je hladno, vroče, je žejen (daj mu vodo), lačen (zvečer se premalo naje) ….
Uživaj z njim, saj tako hitro rastejo.
Kmalu bo prišel čas, ko tudi ne boš mogla spati …. pa ne zato, ker se bo zbujal – zato, ker boš čakala kdaj bo prišel domov!
Za vekomaj lahko pozabiš miren in brezskrben spanec – tega je konec!
V zgornji pasici tega foruma se pojavljajo lepe misli. In ena od teh je:
“Odločitev imeti otroka je pomembna. To pomeni odločiti se za vedno, da bo naše srce hodilo naokoli zunaj našega telesa. (Elisabeth Stone)”
lp,
V.
Se pridružujem mnenju Verone.
Zbujanje in nočno hranjenje nima nobene povezavve z dnevnim spanjem. Naša je čez dan spala 2 uri, pa se je do 22 meseca zbujala po 5x. Do 1.5 leta je redno ponoči pila mleko, ker je bila lačna. Če pa se ni dovolj navečerjala, je pila mleko dvakrat. Ponavadi sem že vnaprej vedela, in največkrat tudi uganila. Potem so rasli zobje, ki so jo ponoči boleli…..Pa od sanj se je tudi zbujala. Ta mali je redno začel spati šele pri 2.5 letih. Hranjenje je opusti pri enem letu, vendar so ga zato toliko bolj boleli zobje, zelo ga moti zamašen nos…..Sanje pa ga ne zbujajo tako pogosto.
Kako ugotoviš, da je preveč dnevnega spanja krivo za slabo nočno spanje? Če začne ponoči žurat (se plazi, reži in si želi kompanjona za igro), zvečer noče zaspat ob običajni uri, se začen zjutraj zbujat boistveno prej in je spočit……IN podobno. Pri svojem otroku boš sama našla še stvari…
Pustila bi ga spati kaj ga boš celo življenje tako matrala. Otrok si ustvari svoj ritem,mislim da je to za otrokovo zdravje škodljivo predvsem pa se mi zdi nečloveško.
Kako je tebi če zaspiš pa te potem nekdo zaradi svojih kapric budi??
jaz bi ga popoldne čimbolj zmatrala da bi bil lačen in zaspan. Pol bi se dobro najedel in bolj kasno zaspal. Ponoči ne kompliciraj. Ustrezi mu kar rabi da čimprej zaspi nazaj. Naenkrat ga bo minilo jest ponoči boš vidla. Tud pri nas je bilo podobno. So bla prav obdobja ko se je zbujala in neki rabla al čaj al certanje pa je kar minilo pa spet… Eni otroci se pač zbujajo več let eni manj. Pri meni je blo problem to, ke sem vse slišala in zaspat nazaj nisem mogla. Zdaj je ta mala 1,5 leta stara in komaj zdaj normalno živim.
LP
Naša punca je bla včeraj stara 8 mesecev. Od 5. tedna dalje je spala celo noč ( 12 ur skupaj ). Po cepljenju pa ga je začela malo sračkati in sicer ni spala od 20:00 pa do 3:00 ure zjutraj.
Po 1 mesecu mučenja sem si prišla gor, da sem jo začela čez dan zbujati. V 1 dnevu je prišla nazaj na star ritem. Res sem dolgo rabila, da sem kaj takega poizkusila.
Zdaj pa spi čez teden od 20:00 – 6:00
7:30 – 8:30 ( jo dam spat, da lahko hči peljem v vrtec, drugače bi zaspala šele okrog 9:00 )
12:00 – 13:30
16:00 – 17:00
Mislim, da je najbolje, da res narediš po svojem občutku. Samo ti najbolje veš kakšen je tvoj otrok…….
Najslabše pri nas mamicah je to, da se pustimo drugim, da nam solijo pamet. Potem delamo to, kar nas poučujejo drugi, ki pa naših otrok ne poznajo tako kot me in vse otroke mečejo v en kup….. Oz. tvojemu otroku pripisujejo lastnost, ki jo ima mogoče njihov otrok in način vzgoje oz. ravnanja prilagodijo temu otroku. Delamo nekaj proti svoji volji, otrok to čuti, posledično pa tudi mi z njihovo slabo voljo…..
lp,