Delavcem bi bilo treba prepovedati mesne obroke na delovnem mestu
Mi zaupas tedenski ali dnevni jedilnik?
Zajtrk, kosilo in vecerja, kaj jes?
Hvala.
[/quote]
Tedenski jedilnik ne bom pisala, saj ni skoz isti ;), na splošno pa pri kuhi/peki uporabljam riž, polento, krompir, testenine, njoke, kus kus.. pa različne domače omake, ki jih delam, zelenjavne priloge, fižolove polpete, tortilije, ponvice, juhe, solate, kakšno pito itd… Za zajtrk sem kar klasična- na kajžerco (svežo ali popečeno) maslo in domačo marelično marmelado in kavico z mlekom (kaj drugega mi niti ne paše zjutraj), meni najljubše kosilo je pire krompir, fižolovi polpeti, za prilogo korenček, grah ter solata. Pri večerji pa spet različno kar se nam zalušta.. trenutno se mi lušti cedijo po hrustljavih jajčnih kruhkih, bo kar to danes pa sadje zraven, odvisno kaj imam pri roki- od jagod, banan, pogrete zamrznjene maline kot namaz nanje, ali nariban jabček… kasneje znam pa večkrat pojest še navaden točno določen jogurt z narezanim jabčkom in točno določeno granolo, mi je ful dobr to…
Ne glede na moje delo (ki ni sedeče narave v neki ju pisarni, ker to je meni smrt za dušo), sem po svojem obroku polna energije, kar tudi je smisel hrane, avtor pa govori o lenem premikanju delavcev PO malici ne pred malico..
[/quote]
Vprašam, ker ne vem, kaj ima sicer tvoj jedilnik z malico delavcev na gradbišču.
Zakaj misliš, da nimaš enega kitajskega gradbinca ai drugega fizičnega delavca pri nas? Ker dta njihova juhica in riž boljša od našega.
Ne gre za meso ali ne. Če želiš imeti učinkovite delavce, jim ponudi URAVNOTEŽENO malico. Takšno, ki zajema izračun kalorij za FIZIČNE delavce. Ne rabi biti meso vsak dan. Nismo vsi enaki, ne rabi nobenemu vsiljevati svojih načel. Poglej gnilo in uvelo sadje in zelenjavo po trgovinah.
Še prašiči dobijo bolje. Zdaj reci, naj se tej fizikalci grejo vrtničkarstvo. Saj, eni spijo v natlačenih sobah za delavce. Namesto, da se tam tlačijo, naj grejo na vrt. Pa še spotoma jejo kar tam, da v službi lahko med malico delajo. Glede bolniških ti pa tako povem. To je odraz delodajalca. Pri nas in veliko drugih, normalnih firmah, LJUDJE ne hodijo na bolniške, razen, ko je nujno. Ker je klima v firmah normalna. Ni mobinga. Pa sta naš tempo in odgovornost verjetno precej večja, so kar visoke zahteve po učinkovitosti, če se primerjamo z drugimi. Vendar ne nemogoče. Okolje je zdravo. In delodajalci so tudi Ljudje. Seveda delamo tudi za denar. Če je to kolikor tolikor v skladu, ni potrebe bežanja na bolniško. Obstajajo sicer tudi lenuhi. Te se pa vidi, mirno se jih pošlje domov.
Delavci so ogledalo delodajalca.
Tako kot gradbeni delavec, ki pokuri v enem dnevu več kalorij kot ti cel mesec s čičkanjem za monitorjem in mišično obremenilnem vihtenjem pisala. 🙂 Poskusi še kaj fizično delati, že vrt je dovolj, kdor ga ima, pa mora včasih v roke prijet motiko. 😉
[/quote]
A spet se slabo bere.. pa saj še v tej temi napišem, da ne delam v pisarni in nimam sedečega dela, ker bi to bila smrt za mojo dušo. Moje delo je razgibano, ustvarjalno in tudi fizično. In uživam vsak moment v njemu.
A spet se slabo bere.. pa saj še v tej temi napišem, da ne delam v pisarni in nimam sedečega dela, ker bi to bila smrt za mojo dušo. Moje delo je razgibano, ustvarjalno in tudi fizično. In uživam vsak moment v njemu.
[/quote]jas mojemu sinu večkrat rečem, da poje kot en holcar…..:)))
Saj zato pa so fantki kot ene žuže drobčkeni, če jedo sam solatke že… kot dekleta 🙂
Tako kot gradbeni delavec, ki pokuri v enem dnevu več kalorij kot ti cel mesec s čičkanjem za monitorjem in mišično obremenilnem vihtenjem pisala. 🙂 Poskusi še kaj fizično delati, že vrt je dovolj, kdor ga ima, pa mora včasih v roke prijet motiko. 😉
[/quote]
Jaz nikjer ne vidim gradbincev hudo fizično delat. Na mojem koncu že od pomladi popravljajo dvesto metrov ceste, pa še danes ni popravljena. Dvesto metrov! Bager stoji na travi več dni, kamioni se zjutraj prazni parkirajo in popoldan prazni grejo, delavci se leno vlečejo po gradbišču, če sploh vidiš kakšnega. In tako je z vsemi gradbišči po Sloveniji, ko občina ali država račune plača. Kje ti vidiš kakšno kurjenje kalorij? Na Kitajskem v enem tednu zgradijo celo ulico, tam se kurijo kalorije, pa to v glavnem riževe. Pri nas pa rabijo pol leta, da asfaltirajo dvesto metrov lokalne ceste. Kje je tukaj kurjenje kalorij?
[/quote]
Ker ne veš, kaj je težko fizično delo, potem bi vedela, da se z raznimi zamrznjenimi malinami in müsliji ne moreš vsakodnevno prehranjevati, zato so včasih tudi rudarji dobivali k rednemu obroku še dodatek sala.