Delavec invalid III. Stopnje
Ali ima delodajalec, ki zaposli brezposelno osebo staro 55 let, invalida III. kategorije, kakšne ugodnosti, oziroma subvencije? Kaj je potem z nadomestilom ZPIZ, se ponovno odmeri, ali obstaja možnost, da se to zniža? Koliko časa mora delati delavec star 55 let, da je upravičen do ponovnega denarnega nadomestila ZZRS in koliko časa ga prejema?
Spoštovani!
Sem zaposlen v Invalidskem podjetju, kot invalid 3. kategorije.Delam za tekočim trakom ,ki pa ga fizično čedalje težje opravljam.Delovodja nenehno izvaja psihični pritisk, ko mu kaj ne paše me kar domov nagaja, mi grozi če se bom njega lotil bom nastradal…
Zanima me kam naj se obrnem po pomoč, glede na to da šefi vedno njemu prikimavajo ker se jim dopade da nas priganja…
Branko
Spoštovani!
Invalidka III. kat., delno invalidsko upokojena (4-urni delavnik), trenutno brezposelna, mati samohranilka, obdobje prejemanja denarnega nadomestila na Zavodu za zaposlovanje se je izteklo, sedaj prejemam nadomestilo delne invalidske pokojnine (prijavljena kot iskalec zaposlitve). Zanima me sledeče:
– če najdem zaposlitev, npr. za določen čas 6 mesecev (skrajšan delovni čas), v tem času prejemam nekaj nižji znesek od ZPIZ (to so mi povedali), ne vem pa, kolikšno bo to denarno nadomestilo od ZPIZ spet potem, ko bom spet brez službe? Ali se na novo preračuna ali ostane izračun kot je bil izdelan na dan nastanka invalidnosti?
– ker mi do polne upokojitvene starosti manjka 15 let in enako tudi do polne delovne dobe, se sprašujem, ali se mi splača vplačevati za pokojninsko dobo (ker si tega sedaj res ne morem privoščiti). Zanima me, koliko bi moje morebitno vplačevanje za pokojninsko dobo (bilo je 57 € na mesec, ne vem koliko je sedaj po novem) sploh vplivalo na višino odmerjene pokojnine čez 15 let?
– ker je zelo malo verjetno, da bi našla zaposlitev, razmišljam o občasnem delu, morda o inštrukcijah ali varovanju otrok ali podobno. Ali se mora to prijaviti na ZPIZ (najbrž ne bi imela nobene pogodbe, delo ne bi bilo redno, šlo bi za ustni dogovor itd.)? Ali v tem primeru izgubim sedanje nadomestilo od ZPIZ oziroma se mi zmanjša? Z varstvom otrok bi morda lahko zaslužila cca 70-80 € mesečno, ampak če zaradi tega izgubim denar od ZPIZ, stvar nima smisla. (?)
Najlepša hvala za odgovore!
Star sem 48 let imam 30 let delovne dobe. Razvrščen sem v III. kategorijo invalidnosti z omejitvami s polnim delovnim časom in se mi prizna pravica do premestitve na drugo delovno mesto.
Delodajalec me ves čas ustno obvešča da za delavca s takšnimi omejitvami nima dela in mi govori, da Ministrstvo ne bo odobrilo novega delovnega mesta za invalida III. kategorije. Zanima me ali je to res, da ministrstvo ne more odobriti novo delovno mesto.Omenjajo mi ,da bodo šli v postopek za odpoved delovnega razmerja. Ali sem pri tem kot invalid kaj zaščiten?
Kaj potem, ko bom brez službe in če kakšne pravice mi pripadajo?
Ker me skrbi, vas prosim za čimprejšnji odgovor.
pozdravljeni, imam 50 let in 33 let delovne dobe. Razvrščena sem v III. kategorijo invalidnosti z omejitvami s polnim delovnim časom in se mi prizna pravica do premestitve na drugo delovno mesto. Delodajalec ne najde primernega delovnega mesta zame, zanima me če je res da te lahko kar tako odpusti? ali nisi nič zaščiten, čeprav imaš III kategorijo invalidnosti? in kakšne pravice ti pripadajo po odpovedi? že vnaprej hvala za Vaš odgovor
Če da soglasje posebna komisija, ki deluje v okviru ministrstva, potem vas lahko odpustijo. Seveda vam pripada odpovedni rok, odpravnina, nadomestilo na ZRSZ in potem še nadomestilo na ZPIZ-u, do upokojitve, če ne dobite službe. Problem je edino, da so zneski nizki, pač sociala.
Pozdravljeni!
Postala sem invalidka III. stopnje, 8 urno delo z omejitvami.
Vse je ok. Podpisala sem novo pogodbo o zaposlitvi. Delam delo, ki ga
predpisuje inv. komisija.
Zanima me pa, ali mi pripada denarno nadomestilo in koliko?
Imam pa najnižjo plačo, ki jo predpisuje država.
Hvala za odgovor in Lp
O tem bo odločil ZPIZ z novo odločbo. Delodajalec je moral poslati novo pogodbo na ZPIZ, nato pa je čakalna doba, kaj pa vem, recimo mesec do tri. Dobiš pa izplačano za nazaj, od dneva veljavnosti nove pogodbe.
spoštovani!
Sem delavni invalid 3.kategorije,in me zanima zakaj se delodajalci bojijo zaposliti delovnega invalida.
Drugo,zakaj ZPIZ ima tako strogo odločitev na DD1 obrazec ko ga delodajalec pošlje na ZPIZ in napodlagi tega nemorem dobiti nikjer dela ali službe, zaradi stroge odločitve ZPIZ-a.ZPIZ ima zelo zgrešeno zakonodajo glede delavnih invalidov,zato nas noče nobeden delodajalec zaposliti.
Prosim za odgovor.
Pozdravljeni,
Imam podobno vprasanje kot zgoraj, a odgovora nisem zasledila. Moja mama je stara 59 let, invalid 3 kategorije, brezposelna. Mesečni prejemek cca 420 eur. Ponuja se ji lazje delo v Avstriji za cca 600 eur neto mesecno. Kaj to pomeni za delovno dobo, prejemke v rs, dohodnino in nenazadnje status invalida. Hvala in lp
Dober dan.Mene pa zanima če mi kot invalidu 3 stopnje pripada malica na delovnem mestu
Dober dan.Mene pa zanima če mi kot invalidu 3 stopnje pripada malica na delovnem mestu(pavza) Hvala za odgovor
Pozdravljeni! Tudi sama sem bila zaposlena za polovični delovni čas , PRIPADA VAM 15 MINUT MALICE – dopust , vse kar drugim tudi vam….
LEPO , da so vas zaposlili , mene so ODPUSTILI kjer sem postala invalid(4ure) niso imeli več dela zame….
Še zaposlujejo invalide pri vas? SE TAKOJ JAVIM…..
Odpravnina ob delni invalidski upokojitvi
Naši delavki je bila priznana III.kategorija invalidnosti in pravica do 4-urnega dela na drugem delu. Ker je invalidna komisija ugotovila, da kot delodajalec z manj kot 5 zaposlenimi nimamo ustreznega delovnega mesta za njo ji bomo ponudili odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov glede na mnenje komisije.
Zanima me kakšna odpravina ji pripada? Celotna (odpoved pogodbe) ali samo delna(ker je 4 ure invalidsko upokojena)?
Prav tako me zanima če ji moram izplačati odpravnino tudi za delo ki ga je opravljala pri prejšnjem podjetju, katerega je imel moj oče (s.p.), pred dvema letoma pa smo preoblikovali podjetje na d.o.o. katerega nosilec sem jaz(hčera). Mislim da to spada med pravne prednike torej ji pripada odpravnina tudi za čas dela pri s.p.?
za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem
Pomoje ji pripada polovična odpravnino kot pri odpovedi iz poslovnega razloga. Če se je s.p. preoblikoval na d.o.o., se upošteva delovna doba pri obeh. Celo, če ne gre za pravnega prednika, velja t.i. delovnopravna kontinuiteta, če je delala tudi pri s.p. na istem delovnem mestu, z istimi sredstvi, ipd., se tudi v takšnem primeru upošteva delovna doba pri obeh.
Hvala za odgovor.
Zakaj bi bila polovična odpravnina? Po katerem členu? Mi ji dejansko odpovedujemo pogodbo za 8 ur, ker ji nismo ponudili nove pogodbe za polovičen delovni čas, po prejeti odločbi zpiza, ker tako ji ne moremo nuditi premestitve, niti za 4 ure.
Glede preoblikovanja s.p. na d.o.o., pa je d.o.o. bil na novo ustanovljena družba, ni šlo za prenos, ker je tudi nova matična, ampak ker s.p. ni odplačal odpravnine delavcem ampak jim je samo zagotovil nova delovna mesta pod enakimi pogoji pri d.o.o., mora že zaradi tega sedaj d.o.o. plačat odpravnino še za nazaj za s.p.Tudi v primeru če ne bi bil pravni naslednik.
hvala
Aja, se opravičujem, sem mislil, da ostane zaposlena za 4 ure. Ja, sej potem je itak jasno, dobi odpravnino za 8 ur. Namreč, četudi je že prejela odločbo o delni invalidski upokojitvi, ima še vedno pogodbo za 8 ur in jo bo potrebno plačevati za 8 ur ves čas do prenehanja delovnega razmerja oz. do zaposlitve na drugem delovnem mestu, vendar če prav razumem, drugega ustreznega delovnega mesta ni!
Tako. Nimamo ustreznega delovnega mesta. Torej ji pripada polna odpravnina, tudi za čas zaposlitve pri s.p.
Zanima me še samo katera povprečna mesečna plača se vzame kot osnova odpravnine. Namreč ona je že ves čas zaposlitve pri d.o.o. na bolniški. Se vzame ta plača (bolniška), ki jo dejansko prejema, ali se vzame plača ki bi jo prejemala, če bi normalno delala.
Ker je v zakonu tako dvoumno napisano.
(Osnova za izračun je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal v zadnjih 3m pred odpovedjo).
Hvala za odgovore
Zadnje tri mesece pred odpovedjo pogodbe, ko je prejemala nadomestilo plače, se preračuna na 100% plačo.
Pozdravljeni!
Sem invalidka III. kategorije s polnim delovnim časom.
Zanima me ali moram delati nadure?
Ali moram delati nedelje in praznike?
Ali moram delati deljen delovni čas.
Najlepša hvala za odgovor!!!
Vse to moraš delati. Nadurno delo ne rabiš delati v primerih, določenih v 146. členu ZDR-1, se pravi, če si npr. starejša delavka ali pa če spec. med. dela ob upoštevanju osebnega zdravnika izda ustrezno mnenje.
Spoštovani!
Zaposlena sem pri s.p.10 let kot invalid pa 6 let III.kategorije skrajšan delovni čas 4 ure in me zanima ali me lahko odpusti kot tehnološki višek? V pisarni nas dela 5 in vse smo zaposlene po pogodbi kot administratorke, jaz pa sem edina ki sem delno invalidsko upokojena.
Hvala in lep pozdrav!
Kot tehnološki višek oz. iz poslovnega razloga te lahko delodajalec odpusti, če dobi soglasje posebne komisije, imenovane s strani ministrstva. Če bo sprožen tak postopek pred komisijo, ti bo to delodajalec povedal in tedaj pojdi na komisijo, ki ima prostore tam kjer ZPIZ, mislim da na kolodvorski ulici v Ljubljani, poguglaj, in jim pač povej, da vas je pet, ki opravljate isto delo in lahko delodajalec odpusti namesto tebe koga drugega. Na ta način se morda zgodi, da komisija soglasja ne bo dala.
Spoštovani!
Sem invalid 3.kategorije od leta 2001.V firmi sem zaposlen 19 let.Pred kratkim se je firma preselila na bolj oddaljeno lokacijo(prej sem imel do službe 27km,sedaj 80km).Delam polni delovni čas,imamo pa organiziran prevoz s kombijem.Zanima me,če si jaz najdem službo kje bližje in dam odpoved ali lahko od delodajalca zahtevam odpravnino.Na kaj vse moram biti pozoren in ali so kje kakšne pasti?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.