Delavec invalid III. Stopnje
Če daš odpoved, ne moreš zahtevati odpravnine. Edina izjema je, če npr. plača dvakrat zamudi, potem pa lahko o tem obvestiš inšpekcijo, daš opomin delodajalcu in čez tri delovne dni lahko podaš izredno odpoved.
Pozdravljeni,
Jaz bom v tekočem letu dopolnila 55 let, (22.10.2014) zanima me ali sem zaščitena pred odpovedjo, sem invalid III sttopnje?
Hvala,
Do neke mere si zaščitena, ampak nobena zaščita ni 100%. Iz krivdnega razloga te lahko npr. še vedno odpustijo, iz poslovnega razloga pa zgolj, če da soglasje posebna komisija (zaščita zaradi statusa invalida) in če ti je obenem do starostne upokojitve zagotovljeno nadomestilo za čas brezposelnosti (zaščita starejšega delavca).
Spoštovani, a mi prosim razložite ta člen?
226 člen,
Ne glede na določbo prvega odstavka 114. člena tega zakona, uživajo posebno varstvo pred odpovedjo delavci, ki v letu 2013 izpolnijo pogoj starosti 54 let in 4 mesece – ženske in 55 let – moški in delavci, ki v letu 2014 izpolnijo pogoj starosti 55 let. V nadaljnjih treh letih do uveljavitve starosti 58 let se starost za delavce zvišuje vsako leto za eno leto.”
Zanima me ali sem zaščitena ko dopolnim 55 let, ali če ih dopolnim v tekočem letu?
hvala za odgovor!
Jaz bi reku, da če v tekočem letu dopolniš 55 let, si zaščiten že od 1.1. dalje. Enostavno kakršnakoli drugačna razlaga ne more priti v poštev, ker ne sme biti v nasprotju z jezikovno razlago. Drugo pa je, kakšno stališče bodo zavzeli na ZPIZ-u in kakšno na sodišču.
Lahko bi sicer preprosto zapisali, da starost 58 let iz 114. člena v prehodnem obdobju znaša v letu 2014 55 let, itd., pa bi bila stvar jasna.
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč, če mi kdo lahko nekaj razloži oz. razjasni. Danes sem dobila zadevo iz zpiz-a, da mi ne pripada nadomestilo za invalidnost, in sicer za nazaj(18.6.2011). naj pojasnim. Priznana mi je bila invalidnost III. kategorije in posledično tudi nadomestilo. V odločbo mi piše, da delam 40 ur na teden. Nato pa sem zaprosila za skrajšani delovni čas( 30 ur tedensko), zaradi varstva 4 otrik. Na razgovoru ob ponovnem pregledu na komisiji sem napisala da delam 6-urnik in to povedala tudi na pregledu pri komisiji. Sedaj pa mi zatrjujejo, da mi ker delam samo 30 ur in ne 40 , nadomestilo več ne pripada in da bom morala vse, kar so mi nakazali od 18.6.2011 do danes vrniti.
Zmešalo se mi bo, saj ko sem bila pri njih ,mi tega nihče ni omenil oz. me opozoril, sedaj pa sem jaz tista, ki sem jim tajila podatke. MI LAHKO KDO POMAGA OZ. ME KAM NAPOTI!!!
Lepo PROSIM za pomoč
Mene pa zanima,koliko prejmeš invalidskega dodatka, če imaš tretjo kategorijo in delaš 8 urni delovnik?
Hvala za odgovore.
Pozdravljeni!
Moja tašča bo stara 52 let in ima 30 let in 9 mesecev ter 9 dni delovne dobe. Je invalid III.stopnje zaradi odstopa mrežnice na desnem očesu. Zaradi komplikacij je imela po prvi operaciji še dve. Sedaj se ji je vid zelo poslabšal in zelo malo vidi na desno oko, zaradi katerega ima tudi invalidnost. Pogodbo pri podjetju ima sicer za nedoločen čas. Dela kot čistilka. Dobila je tudi iz zdravstvene komisije, kjer je po operaciji bila skoraj leto dni doma stopnjo invalidnosti ter prestavitev na lažje delovno mesto. Od svojega podjetja je dobila pogodbo, da ima lažje delovno mesto ter da so prestavili k podjetju, ki zaposloje invalide in ta podjetje deluje v okviru prvotnega podjetja kjer je bila zaposlena štiri leta. Vendar v resnici se delovno mesto ni spremenilo, kar ji je verjetno zaradi težnosti dela tudi pripomoglo k poslabšanju oči in vida. Sedaj bi jo pa radi dali kot čistilko na ˝terenu˝ oz. čistilko, ki se bo sama vozila po določenih mestih po Sloveniji oddelala nekaj ur in se odpeljala do naslednjega objekta. Bolj kot njim razlaga da ne vidi dobro in se boji usedit v avto in se nekam odpeljat manj so odgovori vedno skopi in neprijazni, češ d njih to ne zanima. Že pred operacijo novembra 2013 sta jo na delovno mesto vozila mož in sin, ker enostavno ne vidi. Pregled ima 15.aprila vendar ne ve če bo do takrat zdržala ker jo zelo dolgo časa zopet boli oko.
Zanima me glede na to da ima vid 5,75 na desno oko. Ali je možnost da gre v penzijo? Kaj vi svetujete?
Naj Vam še omenil, da ji mrežnica odstopila na obeh očeh. Na lebi ima plinski mehurček in ni bilo nekih težav. Na desnem očesu je bil tudi odstop mrežnice in neka raztrganina in je dobila silikon + šive, kar dvakrat so jo šivali tretjič pa so ji popravili z lasarjem, ker se ji je silikon zavihnil.
Vid se zelo slabša iz dneva v dan bolj in najbolj nas je strah da bi prišlo do slepote, mogoče bo potem kdo kaj ukrenil ali pač nič?
Zanimam mas iskreno kako in kaj? In če ima možnosti za invalidsko penzijo? Prosim za čimprejši odgovor in že se Vam v naprej iskreno zahvaljuejem.
LP Špela
Pozdravljeni
Sem invalid III. kategorije zaradi močne alergije.V odločbi imam podane omejitve, kjer pa je navedeno da sem zmožna opravljati drugo delo v polnem delovnem času. Po stečaju podjetja sem se prekvalificirala v bolničarko-negovako pa me zanima, če lahko opravljam delo preko polnega delovnega časa, se pravi tukaj poteka delovnik ob sobotah, nedeljah in praznikih 12 ur, ter nočna izmena??
Seznanjena sem, da je iz strani delodajalca treba podati na ZPIZ obrazec, kjer se izda dopolnilno mnenje, ter se prične z delom šele po tem dopolnilnem mnenju, odvisno kaj komisija odobri.
Vljudno bi prosila za čimprejšnji odgovor.
Dolžna si opravljati tudi nadure oz. delati v prerazporejenem delovnem času. Tudi npr. na vsaki pogodbi o zaposlitvi piše, da se sklepa za polni delovni čas, o nadurah pa pogosto nič oz. se zgolj sklicujejo na zakon, pa jih je še vedno potrebno delati.
To je pa odvisno od izračuna za pokojnino,
ker se računa od pokojninske osnove.
Toliko je vsaj meni znano.
Pozdravljeni
Imam vprašanje.
Zaposlena sem bila za nedoločen čas 8 ur .Po novi invalidski komisiji sem delovni invalid 3. kategorije z novimi omejitvami, za 4urni delovni čas.Premeščena na drugo delovno mesto z nižjim plačilnim razredom – na katerem pa sploh nisem delala niti ene ure ( prej sem kot inv 3 kategorije prejemala nadomestilo od SPIZa) z novo odločbo inval.komisije so mi nadomestilo ukinili – ker delovno mesto ni ustrezno in v službi nimajo delovnega mesta zame. Dali so me na čakanje, in odpoved delovnega razmerja
v odpovedi je bilo zapisano da dobim odpravnino pri zadnji plači – kar pa niso storili. ker računovodja ni znal obračunati povprečja zadnjih 3 plač – takšen je bil njihov odgovor.Na čakanju sem prejemala 186€ za 4 ure, od SPIZa nič
Vprašanje, kakšna odpravnina mi pripada ali mi morajo dati zarven zamudne obresti ali lahko zahtevam obrazložitev obračuna odpravnine in kdaj bom če sploh bom dobila nadomestilo od SPIZa za invalidnost?
Ali dobim odpravnino za 4 ure ali za 8?
Hvala za vaš odgovor
Sem invalid 3 kategorije zaradi operacije hrbtenice sedaj po 22 letih zaradi pomanjkanja dela se zapira D.O.O star sem pa 53 ali mi pripada odpravnina ker eni pravijo da delodajalcu ni potrebno izplačat.
Sem ivalid 3 kat sedaj sem si dodatno poskodoval nogo dobivam nadomestilo iz spiz prijavljen pa sem na zavodu za zaposlovanje me zanima ali moram zavodu sporociti to novo poskodbo prosim ce mi kdo odgovori hvala.
Zaposlitev imam za nedoločen čas. Obenem sem odprla še popoldansko s.p. in delala oboje. Prek s.p. opravljam popolnoma drugo delo ( vodim papirje v firmi od prijateljice).
V redni zaposlitvi pa sem opravljala fizično delo. Zaradi poškodbe in invalidnosti sem bila poslana na čakanje, popoldansko delo pa lahko opravljam, saj je lahko in sedeče.
Nato mi je delodajalec redne zaposlitve našel lažje delo, a še vedno fizično. Stanje se mi je nato poslabšalo in moram nazaj na bolniško in operacijo. Drugega dela pa zame res nima. Zanima me ali v času bolniške pri delodajalcu z redno zaposlitvijo, lahko opravljam popoldansko delo, ki je popolnoma drugačno, konkretno, kar je administracije, knjiženja idr..pri prijateljici. Seveda ne celodnevno, ampak le par ur? Kako je z bolniško v tem primeru različnega dela, da ne bom imela težav.
Hvala za vaš čas in odgovor.
Pozdravljeni! Sem delovni invalid lll.stopnje. Zanima me koliko časa približno se čaka na odgovor Ministrstva za delo in pravice. Firma jih je obvestila o moji odpovedi in sedaj čakam njihovo odločitev. Lep pozdrav
Aha, sedaj sem na čakanju pred odpustitvijo.
Čakalna doba se spreminja, recimo 2 do 4 mesece.
Hvala za odgovor. Na zavodu za zaposlovanje mi pripada 19 mesecev, ali po tem dobim na zpiz-u kakšno denarno nadomestilo, koliko, imam 60% telesne poškodbe. Ali se moram kaj prijaviti na zpiz, po poteku dobe na zavodu. Hvala in lp, Sonja
Mene pa zanima,če me delodajalec lahko da na zavod,ker sem invalid 3.kategorije z omejitvami? Namreč z invalidske komisije mi je bilo dodeljeno,da moram delati polni delavni čas z omejitvami. V firmi pa delam že 30 let. Lp
Delodajalec te lahko odpusti pod pogojem, da te ne potrebuje več in da posebna komisija za ugotavljanje podlage za odpoved pogodbe invalidu poda mnenje, kjer to dopustijo. Ravno par postov višje je govora o tem.
Pozdrav.Mene pa zanima sledeče..mama je stara 50 let.ima okoli 32let delovne dobe in okoli 13let tretjo kategorijo invalidnosti.Pred enim mesecem je postala vdova..oče je bil star 55 let in je imel okoli 35 let delovne dobe.zanima me, v primeru da ostane brez službe , ali gre lahko v pokoj in po kom ter kako.Ter ali gre lahko v pokoj, če jo odpustijjo kot tehnološki višek?hvala.
samo da dodam ima enega otroka, z delom je začela mislim da pri 18-ih letih.
Naj gre na ZPIZ in da zahtevek za vdovsko pokojnino. Zelo verjetno pa ni upravičena, ker je premlada, razen, če sta imela skupnega otroka, ki ga je še dolžna preživljati.
Kdaj pa se sicer lahko upokoji, pa lahko preveriš na www straneh ZPIZ-a.
Pozdravljeni,
v mesecu novembru 2014 sem zaključil šolanje (p.rehabilitacijo / inv.III stopnje). Delodajalec, mi drugega delovnega mesta ne more zagotoviti (dobil sem že namero o odpovedi/02/15). Po zaključeni p. rehablitaciji sem nadomestilo s strani ZPIZ-a prenehal prejemati. Zadeva je še v postopku, saj se čaka na odgovor ZPIZ. Zanima me ali bi moral od delodajalca za ta čas, torej november-marec prejemati kako nadomestilo?
Hvala in lp,
Simon
Sem invalid lll. kategorije, prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Imam še dva meseca do izteka (od 19 mesecev). Zasledila sem, da se moram potem prijaviti na ZPIZ. Ali tam res dobivam denarno nadomestilo, sem invalid od leta 1987- prometna nesreča. Kolika je višina v odstotkih, skrbi me namreč, da bom ostala brez dohodka, imam pa še dva otroka študenta.
Forum je zaprt za komentiranje.