Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delen “odvzem” že odobrenega dopusta

Delen “odvzem” že odobrenega dopusta

Spoštovani!

Leta 2004 (celo leto) sem bila na porodniškem dopustu. Januarja letos (2005) sem s strani delodajalca po enoletni odsotnosti z dela dobila USTNO obvestilo, da mi bo (!!) na podlagi nekega novega predpisa oz. sklepa vlade (delam v državni upravi) odvzetih nekaj dni dopusta za leto 2004 in sicer NAJBRŽ (besede delodajalca) 10 dni od odobrenih 25 dni za leto 2004. Naj dodam da sem bila o tem obveščena zato, da NE BI do konca junija 2005 (do takrat je potrebno “porabiti” ves dopust za leto 2004) izkoristila preveč dni dopusta, da mi ne bi potem zmanjkalo novega – torej za leto 2005 (sklepa za dopust za leto 2005 še nismo prejeli)…..Sklep o dodelitvi dni dopusta za leto 2004 sem lansko leto prejela po pošti na domači naslov nekje v mesecu aprilu 2004.

Zanima me ali delodajalec lahko “razveljavi” že izdan sklep s katerim mi je bilo v letu 2004 dodeljenih 25 dni dopusta in mi dodeli namesto 25 npr. 15 dni dopusta v kolikor je nov predpis (najbrž sklep vlade) glede tega začel veljati po izdanem sklepu o dodalitvi dopusta za leto 2004???? Delodajalec je namreč vedel da bom zaradi nastopa porodniškega dopusta odsotna celo leto 2004, zato menim, da bi moral delodajalec v primeru da je sklep vlade (oz. drug predpis) veljal že pred izdajo sklepa o dodelitvi dopusta za leto 2004 to upoštevati pri dodeljevanju dni dopusta v mojem primeru?!?!??!

Vljudno prosim za pomoč!

Lep pozdrav!

ML

V vašem primeru gre za to, da zakon zahteva, da v tekočem letu (se pravi za 2004) porabite vsaj dva tedna letnega dopusta, preostanek pa do 30.6.2005. Sicer imate pravico do 25 dni dopusta, ampak ker ste bili celo leto na starševskem dopustu, teh dveh tednov niste utegnili izrabiti in zato vam propadeta. Ostanek lahko izrabite do konca junija. O tem govori Zakon o delovnih razmerjih v 163. členu:

(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en
del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega
dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan
do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna,
preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30.
junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil
izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi
bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in
varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če
je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal
vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu
je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico
izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close