Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti delitev in dedovanje nepremičnine

delitev in dedovanje nepremičnine

Spoštovani!
Na vas se obračam, ker bi rada razrešila situacijo.
Oče mi je pred leti z darilno pogodbo podaril 50% lastniški delež (v idealnem deležu) na stanovanjski hiši in parceli na kateri ta hiša stoji. Hiša je imela tedaj tri etaže – klet, pritličje, prvo nadstropje in neizdelano ter brez stojne višine podstrešje. Naknadno sva z možem dvignila hišo toliko, da je podstrešje postalo bivanjska mansarda, v kateri imam sedaj dnevne prostore, spalne pa nadstropje niže. Oče (od lani vdovec) pa živi v prvi etaži, ima svoje ločeno stanovanje. Klet (v kateri sta ena garaža in kurilnica) ter prizidano garažo uporabljamo v soglasju in skupaj. V zemljiški knjigi sva še vedno vpisana vsak do 50%, tudi v obvestilu GURS o nepremičninah je hiša zabeležena kot eno stanovanje. Jaz pa bi rada (in oče se strinja) da bi lastnino v hiši točno razdelili, oz. da bi se nekje zavedlo, da ima hiša zdaj stanovanjsko etažo več in da je ta v celoti moja, saj sem jo tudi sama financirala. Kako to izvesti – verjetno s kako etažno razdelitvijo ali kaj, ali pa je morda dovolj samo nek sporazum oz. ugotovitev dejanskega stanja.
Tu se namreč nadaljuje drug problem, namreč dedovanje.
Oče je že pred leti prodal parcelo na Gorenjskem in kupnino zanjo izročil moji starejši (odseljeni in poročeni) sestri. Takrat je sicer podpisala kratko izjavo o prejemu tega denarja, vendar se nadaljnjemu dedovanju pisno ni hotela odreči. Izjava tudi ni notarsko overjena. Oče zdaj želi, da bi se zadeve nekako naprej uredile in bi meni ostala nepremičnina, pa da meni obenem sestre ne bi bilo treba dodatno izplačevati, saj za očeta in hišo ves čas skrbim jaz (redne stroške si sicer delimo po številu oseb). Ker pa je še bolj stare šole in ima iz sorodstva bolj slabe izkušnje, pa svojega življenjskega dela kar tako in že zdaj tudi ne bi kar prepisal name (vsaj tako si on to predstavlja, jaz pa sicer vem, da to itak tako ne gre). Meni je sicer jasno, da sestra lahko zahteva od mene izplačilo nujnega deleža, tudi od dela, ki sem ga pred leti dobila podarjenega, oče pa vztraja, da je ona svoj del dediščine že dobila… V glavnem, ne vem kaj mi je narediti, da bi zadevo razrešili s čim manj težavami in predvsem stroški. Ali je možno, da oče v oporoki meni zapusti nepremičnino, obenem pa navede, da je sestra določen denar že dobila, kot dediščino? Jaz predlagam tudi, da ji v oporoki zapiše tudi, da dobi avto (danes vreden cca 10.000 €, pa vse premičnine in vse denarne prihranke (ki jih ni kaj dosti, morda 6-7 tisoč €. Pripravljena sem celo vzeti manjši kredit, vendar kaj dosti nisem finančno sposobna.
Mi morda lahko kaj predlagate?

Hvala za odgovor.
Pollyana

Spoštovani,

v navedeni zadevi bi lahko oče, vi in vaša sestra sklenili izročilno pogodbo. Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Izročilna pogodba je pravni posel, na podlagi katerega izročitelj v breme svojega premoženja in v soglasju s svojimi nujnimi dediči prvega dednega reda enega ali več sopogodbenikov neodplačno obogati. Tako izročitelj razpolaga s svojim premoženjem za časa življenja in lahko še pred svojo smrtjo razdeli svoje premoženje. Izročitev premoženja je primerljiva s prehodom pokojnikove zapuščine na dediče v trenutku njegove smrti. Razdelitev premoženja pa je primerljiva z delitvijo dediščine. Izročilna pogodba omogoča izročitelju razdelitev premoženja še pred smrtjo in mu tako ni potrebno narediti oporoke. Oporoko pa lahko naredi za svoje ostalo premoženje, ki ga ni razdelil s pogodbo, in tisto premoženje, ki bo nastalo po sklenitvi izročilne pogodbe.

Seveda bi se morala vaša sestra s tem strinjati.

Možno je skleniti tudi preužitno pogodbo. S pogodbo o preužitku se ena stranka (preužitkar) zavezuje, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve. Skupaj z nepremičninami so predmet pogodbe tudi premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, če stranki ne določita drugače. Namen preužitka je v tem, da si preužitkar zagotovi dosmrtno eksistenco v zameno za njegovo premoženje. Premoženje preide v last prevzemnika že za časa življenja preužitkarja, vendar je ta varovan z vpisom stvarnega bremena v zemljiško knjigo, ki zavezuje vsakršnega lastnika in z zakonsko možnostjo razveze pogodbe ob neizpolnjevanju obveznosti iz pogodbe. Seveda pa lahko vaša sestra navedeno pogodbo izpodbija in dokazuje, da je dejansko šlo za darilno pogodbo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni. Z ženo sva lasrnika nepremičnine (hiše). Ona ima otroka i prvega zakona. Pravtako imam jaz otroka iz prvega zakona. Iz najinega skupnega zakona imava tudi 1 otroka. Želiva da bi ta otrok iz najinega skupnega zakona dedoval najino hišo oz. Bil edini lastnik te hiše tako da drugima otrokoma ne bi rabil dati nič(nujni delež). Hisa je edino premoženje ki ga imava jaz in moja žena.

Spoštovani,

predlagamo, da z vajinim skupnim otrokom skleneta pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali preužitno pogodbo. Narava in vsebina teh pogodb je bila že večkrat predstavljena (glejte odgovore na zgornja vprašanja), zato ju na tem mestu ne bomo podrobneje opisovali.
Za več informacij se obrnite na odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo ob seznanitvi z vašo konkretno situacijo, lahko svetoval kaj bi bilo za vas najprimernejše.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close