Delitev premoženja po ločitvi
Spoštovani.
Mož se je ločil od bivše žene pred 10 leti, a premoženja nista razdelila. Mož je z darilno pogodbo dobil hišo in parcelo od dedka pred poroko. V času zakona je bila zaposlena 15 let, nato je bila invalidsko upokojena. V času zakona je hišo adaptiral, vendar je vse stroške adaptacije nosil sam (dokazil žal nimam). Ona je “skrbela” (kot shizofrezični bolnik bolj malo) za gospodinjstvo in vzgojo dveh otrok.
Zanima ga, ali je upravičena do deleža na nepremičnini in v kakšni višini.
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
R.
Spoštovani!
Darilo dobljeno pred sklenitvijo zakonske zveze ali darilo dano enemu zakoncu je njegovo posebno premoženje in ni predmet delitve skupnega premoženja.
Vendar pa vlaganja v nepremičnino v času trajanja zakonske skupnosti predstavljajo skupno premoženje. Načeloma velja, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, vsak od zakoncev pa lahko dokaže drugače. Pri tem se ne upošteva le kateri izmed zakoncev je opravljal pridobitno delo, temveč tudi kdo je pazil otroke, skrbel za gospodinjstvo itd,…
V skladu z navedenim bo gospa najverjetneje upravičena do deleža, v kakšni višini pa je popolnoma odvisno od vsakega primera posebej.
S spoštovanjem,
Pozdravljeni,
Pred kratkim sem kupil hišo, v katero se nameravama preseliti s punco. Financiral sem jo nekaj iz lastnih prihrankov, 2/3 sem najel kredit pri delodajalcu (podjetje v lasti mojih staršev), 1/3 sredstev pa sta mi podarila starša. Drugo leto se s punco poročima. Sama bo prispevala nekaj sredstev samo pri opremljanju hiše.
Zanima me, ali se v primeru ločitve omenjeno premoženje pravtako deli na 50:50, kljub temu, da je bilo pridobljeno pred zakonsko zvezo? Če da, kako se lahko v takšnih primerih zavaruješ?
Hvala za odgovor.
Nisem pravnica, se mi pa zdi, da ste nekaj spregledali: gospa pravi, da je bila hiša v času trajanja zakonske zveze adaptirana. Kolikor razumem, se to šteje kot skupni vložek v hišo. Če je bila zamenjana streha, fasada, okna, tlakovano dvorišče, pa še kakšen prizidek narejen … lahko gre za zelo velik denar in za nezanemarljivo povečanje vrednosti hiše.
Spoštovani,
Drži. V kolikor sta zakonca vlagala v nepremičnino z denarjem pridobljenim z delom v času trajanja zakonske skupnosti in na ta način povečala vrednost nepremičnine, vrednost vlaganj predstavlja skupno premoženje. Načeloma velja, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, vsak od zakoncev pa lahko dokaže drugače. Pri tem se ne upošteva le kateri izmed zakoncev je opravljal pridobitno delo, temveč tudi kdo je pazil otroke, skrbel za gospodinjstvo itd,…
V skladu z navedenim bo gospa najverjetneje upravičena do deleža, v kakšni višini pa je popolnoma odvisno od vsakega primera posebej.
S spoštovanjem,
Spoštovani,
Del katerega ste financirali iz lastnih prihrankov ter del, ki sta vam ga podarila starša predstavlja vaše posebno premoženje in ne more biti predmet delitve v primeru prenehanja zakonske skupnosti.
Preostali 2/3 del nepremičnine, za katerega ste vzeli kredit, pa bo predstavljal skupno premoženje, če boste kredit odplačevali s premoženjem pridobljenim z delom v času trajanja zakonske skupnosti.
V primeru prenehanja zakonske skupnosti se torej nepremičnina ne bo delila 50:50, ampak bo točne deleže ugotavljalo sodišče (v kolikor se z ženo ne bosta mogla dogovoriti o delitvi). Pri tem se bo upošteval tudi njen vložek v hišo.
S spoštovanjem,
Forum je zaprt za komentiranje.