Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Delitev premoženja

Delitev premoženja

Spoštovani,

zanima me nekaj stvari glede delitve premoženja po ločitvi.
Ločila sem se julija 2011. Ker se z bivšim možem nisva mogla sporazumeti glede premoženjske delitve, je vse ostalo nerazdeljeno. Tako sem odšla od doma le ” s kovčkom”.

Lastnik pemoženja (hiše), v katero sem tudi sama vlagala, je bivši mož. Le- to je podedoval po mamini smrti (polovico), polovico pa je dobil že 10 let pred smrtjo po darilni pogodbi. V 18 letih zakon. skupnosti sva prenovila hišo (stara hiša + prizidek =sta dve nepremičnini).
Vse imetje – pohištvo, gospod. pripomočke – vse sem pustila “doma”.
Sama sem lastnica le avtomobila, ki ga vozi še vedno on.
Zanima me, ali res več nimam vstopa v hišo in si odnesti stvari, ki so tudi moja last – oz. predvsem moja, saj sem večino stvari nakupila jaz.
Ali me lahko prijavi policiji, kot sam trdi.
Ko sem ga zadnjič želela obvestiti, da si pridem po nekaj malenkosti, mi je povedal, da bo naredil popis in cenitev teh stvari in primopredajo in da ne želi, da hodim na “njegovo” posest.
Sama trenutno živim v najemniškem stanovanju.
Za delitev premoženja s tožbo denarja nimam.
Ali sploh lahko kako drugače sama sprožim ta postopek, ne da bi najela odvetnika in cenilca?
Poskusila sem že tudi na CSD z mediacijo, vendar neuspešno, ker se bivši mož ne strinja s predlogi.
Želela sem namreč, da se mi minimalni delež izplača, ( s tem bi se še strinjal), ostalo prepustim hčerki, ki bo letos stara 18 let, vendar le v primeru, da tudi on svoj delež ene nepremičnine prepiše na njo. ( s tem se ni strinjal).
Njemu bi tako še vedno ostala nepremičnina- prizidek in 11 ar dvorišča.

Kaj mi torej lahko svetujete? Kako naj se lotim zadeve?

lp,

Spoštovani!

Ker ste se prostovoljno odselili iz skupne nepremičnine, dejansko nimate več posesti nad to nepremičnino ter tudi nad premičnimi stvarmi ne. Imate pa pravico zahtevati izročitev vaših stvari ter določitev pripadajočega dela skupnega premoženja v višini vsaj ½ vlaganj in prizidka. Sprožiti morate postopek ugotovitve in razdelitve solastnega premoženja, ustvarjenega v trajanju zakonske zveze, saj se očitno sporazumeti o tem ne morete.Gre za zapletene postopke, v katerih boste potrebovali pomoč odvetnika, ki vam bo lahko pomagal, da boste na sodišču oproščeni plačila sodnih taks in stroškov, glede plačila odvetniku pa se lahko dogovorite na več načinov. V kolikor tega ne boste naredili, boste dražje plačali, kot bi vas stal najdražji odvetnik.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni še enkrat,
res je, da sem se odselila prostovoljno oz. po tem, ko me je dobesedno podil od hiše.- ampak že prej sem trpela nasilje, psihično kakor tudi fizično. Žal tega nisem prijavila, čeprav imam shranjene grozilne smse.

Izročitev stvari, predmetov – ali res moram tudi to urediti vse z odvetnikom?
Tu bi se celo on strinjal, da mi nekaj izroči, vendar je predmete sam nekaj ocenjeval in jaz naj bi to podpisala. Ocenil jih je seveda zelo nizko.

Ali lahko na kak način uredim morda le tako, da svoj delež kako zavarujem pred prodajo, saj je že večrat zagrozil, da bo vse skupaj prodal.

lp

Spoštovani,

svoj delež lahko zavarujete z začasno odredbo, ki jo izda sodišče po vašem predlogu – vendar mora tudi v primeru, če tožbe pred tem niste vložili, le-ta v 30 dneh biti vložena, sicer začasna odredba ne velja več. Vaš problem je dejansko take narave, da na žalost potrebujete pomoč odvetnika oziroma drugega pravnega strokovnjaka.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close