Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Delitev skupnega premoženja

Delitev skupnega premoženja

Pozdravljeni,

s partnerjem sva bila v zunajzakonski skupnosti 9 let, imava 5-letno hčerko in 1-letnega sina. Zdaj se razhajava.
Zanima me sledeče..
Partner je imel (tekom najine zunajzakonske skupnosti) 7 let sklenjeno pogodbo o dosmrtnem preživljanju s svojo babico, ki je bila v domu za ostarele. Predmet te pogodbe je bila hiša. V pogodbi sem napisana tudi jaz, češ, da imam pravico bivanja v hiši.
Babica je decembra lani preminila.
V tej hiši ni živel nihče, sva jo pa s skupnimi napori pospravila, uredila. V času trajanja najine zveze sem bila sama dijak in nato študent (zdaj sem 1 leto pred diplomo).
Vse svoje dohodke (preživnino po svojem očetu 300 €, ki sem jo imela dve leti; Zoisovo štipendijo; starševski dodatek itd.) sem namenila za preživljanje družine. Povečini sem za otroka in gospodinjstvo ves čas skrbela sama, saj je partner obrtnik in je bil večino dneva odsoten.
S hišo smo imeli velike načrte.. risali projekt za novogradnjo/adaptacijo itd..
Morda je pomemben podatek, da je partner vsak mesec plačal za oskrbo babice (po pog. o dosmrtnem preživljanju) nekaj več kot 100 €. Toliko bi zmogla udi sama oz. sem več sto evrov mesečno za najino družino prispevala sama.

Zdaj pa sem z otrokoma ostala sama. Živimo pri mojih starših in svojega stanovanja nimamo.

Kaj lahko storim?
Ali je res, da mi (glede na to, da je bila ta pogodba odplačne narave) pripada polovica hiše?
Kako to lahko zahtevam?
Ali za to potrebujem odvetnika?
Mi lahko kdo malo podrobneje razloži?

Želela bi samo, da bi si skupaj z otrokoma zagotovila lastno stanovanje..

Lp in najlepša hvala
B.

Skupno premoženje zakoncev /izvenzakonskih partnerjev predstavlja vse premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze.

Na podlagi navedenega bi lahko nepremičnina, pridobljena na podlagi pogodbe o dosmrtnem preživljanju, predstavljala vajino skupno premoženje.

Navajate, da je v pogodbi zapisana pravica, da v hiši prebivate.
Ali je bila ta pravica vknjižena v zemljiško knjigo?

Za natančnejši odgovor bi potrebovala več informacij glede vajine partnerske skupnosti
in glede sklenjene pogodbe o dosmrtnem preživljanju.

Svetujem vam, da si poiščete pomoč odvetnika/- ce,
saj je zadeva kompleksna in je sami ne boste zmogli rešiti.

_____________________________ ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close