delitev
Želim kupiti stanovanje. Ker bo v kratkem nastopila ločitev, me zanima ali se lahko istočasno izvede nakup in darilna pogodba. Namreč zavedam se, če kupim stanovanje, da ima ob ločitvi partner pravico do polovice le tega. Ali je možno, da nakup opravi kateri od sorodnikov in istočasno podari meni. Ali je kakšna druga varianta, da pridem do lastništva ne da bi imela potem težave glede izplačila partnerju (denar imava ločen in bi ta nakup bil z mojimi prihranki).
Teoretično bi bilo možno, vendar lahko vaš partner zahteva ugotovitev ničnosti take pogodbe, ker gre dejansko za navidezno darilno pogodbo.
Če vaši prihranki izvirajo iz dela (in niso npr. darilo, dediščina, zavarovalnina ipd.), gre za skupno premoženje. Enako velja za partnerjeve prihranke.
Če bi stanovanje kupili s podarjenim/podedovanim denarjem, bi predstavljalo vaše posebno premoženje.
Najboljša rešitev bi bila, da pred notarjem skleneta sporazum o delitvi skupnega premoženja in se tako že vnaprej dogovorita, kaj bo po razvezi zakona pripadlo komu.
Forum je zaprt za komentiranje.