Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute delnice gorenje

delnice gorenje

Spoštovani!

Gorenje se bo dokapitaliziralo za 50 % vrednosti.
Kaj lahko predvidevamo s “starimi” in kaj z novimi delnicami (bodo po 1000 sit)? Teorijo dokapitalizacije malo poznam, zanima me vaše predvidevanje.

Pozdrav

Pozdravljeni!

Si ne upam predvidevati. Dokapitalizacija poteka tako, kot se lastniki dogovorijo. V SLO včasih poteka drugače od teorije.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Alenka,

čakal sem na prvi odgovor, da ne bom spet prehiteval, sidcer bi ti že odgovoril. Bom pa spet malo daljši, ker ne vem, koliko poznaš godpodarsko pravo in finance.

Osnovni kapital družbe, katerega minimum določa zakon, ustanovitelji – lastniki določijo prvič ob ustanovitvi gospodarske družbe. V primeru delniške družbe je ta ustanovni kapital razdeljen na poljubno število enot – delnic, od 1 do nešteto, in s številom se določi tudi vrednost posamične delnice – niminalna vrednost. Ob ustanovitvi se lastniki tudi dogovorijo, po kakššnem ključu bodo lastništvo – delnice, razdelili med seboj.
Ko pride družba na trg se, glede na njeno uspešnost, obikuje vrednost družbe in s tem delnic. Ko se družba odloči, da delnice uvrsti na borzo, pa se prične z delnicami tudi trgovati. Vsi, ki so zainteresirani za nakup, spremljajo poslovanje družbe, da ocenijo smotrnosti dela lastništva, izključno vodilo pa je ustvarjanje kaptalskih dobičkov iz naslova rast vrednosti delnic.

V času poslovanja družba doživlja vzpone in padce v soodvisnosti z razmerami na trgu ali pa kontra, ker se ne ve, ali je prej kura, ali jajce. Pri poslovanju lahko pride do izgube v poslovanju in pa tudi do potreb po dodatnem kapitalu, s katerim bo družba poboljšala svojo krvno sliko. V takih primerih se družba (lastniki) lahko in praviloma odloči za dokapitalizacijo, kar pa pomeni, da zbere dodatna finančna sredstva, s katerimi poveča osnovnega kapitala. Ta denar potem porabi za določen namen, ali pokrivanje izgube, ali praviloma za investicije. Delniška družba se pač odloči za izdajo potrebnega števila delnic, ki imajo enako nominalno vrednost kot tiste prve, ker bi v nasprotnem primeru prihajalo do zmede na trgu vrednostnih papirjev, in jih proda. Komu in koliko, se odloči hkrati.

Sedaj pa k tvojemu primeru.(Janez hvala, da si dovolil ime družbe)

Družba ima določen osnovni kapital v višini 12.200 mio SIT in izdanih 12,2 mio delnic z nominalno vrednostjo 1.000 SIT (kdaj in kako bodo to spravili v evre, ne vem, me ne zanima in trenutno ni pomembno). Po razpoložljivih informacija je družba v preteklem obdobju dveh let pretežni del investicij v tujini opravljala z dolžniškim kapitalom, ki pa seveda stane. Da bi si izboljšala vire in iz dolžniških prešla na lastniške, se je odločila za dokapitalizacijo. Delnice bo ponudila lastnikom, zaposlenim in vodilnim, preostali del prostemu trgu. Nominalna vrednost bo 1.000 SIT, prodajna cena pa tržna, bresz diskontov, pravijo in mislim, da bo to držalo, ker niso neka brezvezna firma.

Delnica je trenutno podhranjena ca 16%, dokapitalizacija, lastniška struktura in pa sodelovanje vodilnih v odkupu delnic, mi nakazuje, da je možna lepa rast vrednosti delnice v naslednjem letu.

Delnica bo še vedno nominirana na 1.000 SIT, samo vrednost zna biti višja kot je danes.

LP

Vse lepo napisano, samo predzadnji odstavek je pa za “ovce” napisan :
-> delnica je podhranjena 16% – zanimiv izračun…
-> dokapitalizacija kratkoročno (kar eno leto vsekakor je)nima dobrega vpliva na vrednost delnice – šele pričakovani rezultati investicij jo lahko poženejo…
-> lastniška struktura? kateri od lastnikov ti vzbuja tako zaupanje?
-> sodelovanje vodilnih je edina pozitivna stvar, pa še ta je zaenkrat samo ugibanje

Se mi je zdelo, da nisem uporabil najustreznejšega izraza ˝podhranjena delnica˝.

Osnovni podatki

Lastniška struktura

Ralizacija I-IX 2006

Strategija do 2006

Glede tega, ali bo delnica dejansko in koliko zrasla, pa še UDBA ne ve.

Dopolnitev

Vrednost delnice na današnji dan je ca 5.950 sit, konec 2005 pa je bila 5.421 torej je v slabih 11mesecih pridobila ca 9,8% in ni ˝podhranjena˝ 16% na lani, kolikor sem napisal.

Pa tudi glede uporabe sredstev od prodaje novoizdanih dlnic se dopolnjujem in sicer bo povečani osnovni kapital omogočil še dodatno zadolževanje za uresničitev postavljenih poslovnih ciljev.

Ostani v vodah na katere se spoznaš :
-> vrednost delnice na 24/11/2006 je 5559 Sit
-> “podhranjenost” oziroma po domače – delnica je v letu 2005 izgubila 16% svoje vrednosti – to ne pomeni da mora zdaj zrasti, trg je enostavno ocenil da ni toliko perspektivna kot recimo kak farmacevt, ki pa ni izgubil vrednosti temveč jo pridobil

Ups, češka! Nisem prveril na borzi, ampak sem iz skice ocenil.

Živi bili pa vidjeli!

No,

jutri se bo videlo, kako je trg sprejel današnji sklep o dokapitalizaciji. V tem času, 19 dni, pa je delnica zrasla za 7,8%
23.11.2006 5.582,25
12.12.2006 6.016,45

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Glede na sedanji razvoj dogodkov, se zna rast nadaljevati….

New Report

Close