Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Delnice/Vrednostni papirji

Delnice/Vrednostni papirji

Zakaj se eni odlocajo za nakup delnic, drugi pa za vrednostne papirje?

Kaksna je razlika, poleg tega da delnice kotirajo na Borzi? Ali je odvisno na kaksen rok se vlaga, ali gre za riziko…?

Nekaj 100 Eurov imam v zepu, pa bi jih rada nekam nalozila na dolgi rok.

Delnica je vrednostni papir.

Ja sem pa res lepo napisala. Mislila sem pa na razliko med tistimi ki kotirajo na borzi in tistimi ki ne.

Delnice ene kotirajo na borzi in druge ne kotirajo na borzi. Na borzi kotirajo tudi vrednostni papirji, ki niso delnice. Taki papirji so obveznice. Ki pa tudi ne kotirajo vse na borzi.

Mislim, da bi se morala poučiti o osnovah investicij, za kar pa obstaja ogromno knjig. Tudi v slovenščini. Malo povprašaj v svoji knjižnici.

A moraš kar takoj v delnice, malo pomisli še na vzajemne sklade. Izbira je zelo velika. Razlika je le ta, da so v vzajemnih skladih različne delnice v različni količini in za te vrednostne papirje skrbijo izkušeni, vsaj bolj, kot si očitno ti.
Že izbrati med pravo delnico je zelo težko, največja napaka pa je, da si nekje slišala, da je neka delnica dobra in bi jo zato rada imela. Sicer je pa enako z vzajemnimi skladi. Predhodni donosi niso nikakršen garant za bodočnost.
Pri skladih je vsaj tako, da se razlikujejo že v štartu glede na tveganost in to si najprej zamisli, koliko si pripravljena tvegati, ne pridobiti, ampak do katere meje te ne bo bolela glava, ko se bodo pričele izgube. Lahko se pa odločiš tudi v katero regijo ali panogo boš vlagala, kar se pa stroškov tiče se mi zdi, da ni kakšne velike razlike, še posebej če ujameš kakšen popust pri vstopni proviziji in delnico ali sklad, ki sta po tvoji oceni v danem trenutku na nizki ravni in je potencial, da bo šlo navzgor.

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

New Report

Close