Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute delnice

delnice

Pozdravljeni g. Tomc,

sicer vidim da ste bančni posrednik, pa se vseeno na vas obračam z vprašanjem glede delnic.
sem namreč lastnica kar nekaj avtocommerc-čevih delnic in me njihov nenadni porast seveda veseli:) pa vseeno. kakšno je vaše mnenje glede takega porasta? v zadnjem mesecu je cena delnice namreč zrasla iz dobrih 6 tisočakov na 11tisoč.

ali mi svetujete naj se obrnem na kakšneg borznega posrednika ali še počakam?

hvala in lep pozdrav

Pozdravljena!

Nisem borzni posrednik in vam ne morem dati konkretnega odgovora. Bom pa podal moje razmišljanje.

V ekonomiji sicer obstajajo precej zapleteni matematični izračuni ugotavljanja bodoče vrednosti delnic, vendar je bodoči donos enako verjeten, kot če mečete pikado v seznam podjetij in se na podlagi tega odločate kaj kupiti ali prodati. Ko so v Ameriki to preizkusili so zmagali tisti, ki so metali pikado in ne vrhunski analitiki.

Koliko je dejanska vrednost delnice, se pa enostavno vrednost podjetja deli s število delnic. Tržna cena je pa lahko malo večja ali malo nižja. Kdo je naredil cenitev podjetja in koliko je vredno pa ne vem. Pri Triglavu so se v prvi cenitvi zmotili se mi zdi za pedeset odstotkov.

Autoccomerceve delinice, kot spremljam medije niso ravno najbolj aktualne in zato nimajo vedno velikega prometa. Kot sem izvedel neuradno, naj bi AC izgubil koncesijo za Mercedes-Benz. Če bo to uplivalo na ceno delnice in koliko, je pa zopet vprašanje. Dejavnikov, ki vplivajo na ceno je pa ogromno. Samo en primer. V svetu je zanimiv efekt, namreč, samo ko se zamenja predsednik uprave, delnice povečini narastejo. So pa primeri, ko je obratno.

Svetujem vam sledeče. Pokličite vsaj tri Brokerje in jih vprašajte za mnenje. Lahko se zgodi, da so njihova stališča nasprotna. Če pa vam vsi dajo enak nasvet, obstaja verjetnost, da imajo prav.

Lep vikend!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close