delno poplačilo kredita
Pozdravljeni!
To je bolj stvar osebne odločitve, kot pa ali se splača ali ne. Če ste zelo ziheraški in nič ne želite tvegati, potem je delno poplačilo za vas primerno. Če pa vseeno želite malo tvegati in plasirate denar na trg kapitala, imate pa lahko po petih letih ali pa še prej ta znesek podvojen.
Jaz se nagibam drugi varianti (tudi zaradi ugodne OM) in svetujem poplačilo, ko boste lahko poplačali kompleten dolg do banke.
Lep dan!
Kot jaz vem, je eno prvih pravil vlaganja na trg kapitala, da se to počne z lastnimi sredstvi in ne s posojenim denarjem…torej moj nasvet – poplačaj (tudi kredit ni ravno ugoden).
———————————————–
Kaj pa je zate ugoden kredit?
A moj ni?
70000 eur
6mes chf libor + 1.5%
brez stroškov odobritve – brez stroškov poplačila
menjava valute 20 eur
???????
EOM 3,89
Sicer se mi je zdelo, da te je zanimalo poplačilo DA/NE, ker pa sedaj želiš polemizirati, naj samo pripomnim, da je najšibkejša postravka v tvojem kreditu pribitek (ostalo se strinjam s tabo, da so normalni pogoji).
mimogrede…preveri EOM, ki si ga zapisal saj ob trenutnem tečaju 6mesečnega LIBORJA ne verjamam da znaša 3,89…ampak je precej višje…
mimogrede…preveri EOM, ki si ga zapisal saj ob trenutnem tečaju 6mesečnega LIBORJA ne verjamam da znaša 3,89…ampak je precej višje…
Se strinjam EOM je bila toliko ko sem jemal kredit, pa tudi pribitek 1.5%takrat je bil takrat zelo ugoden.April 2007
Janez povejte koliko so sedaj ugodni pribitki na libor – 1% ?
Če je to sedaj tako grem takoj v banko in jih stisnem naj mi znižajo pribitek ali pa bom poplačal kredit!
Glede tveganja je pa tako – najbolj tvega tisti ki nič ne tvega! Če v 15 letih kolikor imam dobo kredita nisem sposoben doseči večjega povprečnega letnega donosa od EOM ( sedaj okoli 4%) potem pa sem butelj ali pa bo svetovna kriza.
Pribitki na EURIBOR so malenkost nižji kot na LIBOR, vendar bom pisal povprečno. Glede pribitkov je zelo individualno. Bom podal nekaj primerov. Večina bank ima za zaposlene zelo ugodne pribitke npr. okoli 1%, če ste lastnik ali direktor podjetja, lahko dosežete na banki kjer imate račun tudi okoli 1%, če imate ekstremo visoke prihodne (npr.tri ali štiri tisoč EUR) in zavarovanje z visoko hipoteko in še prenesete poslovanje so lahko takšni pribitki. Lahko so še manj kot 1%. Pomagajo tudi kake osebne povezave. Pri pravnih osebah z boniteto A, so pogajanja že za tretjo decimalko pribitka.
Za povprečnega kreditojemalca s plačo okoli 1.000 EUR in povprečno zavarovanje s hipoteko so pribitki 1,5% še vedno ugodni. Ko greste na banko vam najprej ponudijo okoli 1,7%. Če pa kdo pozna banko, kjer lahko vsakdo dobi že kar na začetku obrestno mero s pribitkom pod 1,5% in i kaka posebna omejena akcija, naj to napiše na forum in obljubim ne bom zbrisal, kljub temu, da je to brezplačna reklama. Seveda bom prej preveril. Poznam primere, ko me ljudje kličejo, ki so zelo iznajdljivi, strokovno podkovani, uporabijo vsemogoče prijeme, si vzamejo čas in dosegajo pribitke 1,3%, tudi 1,2%. Teh je resnično malo in kdo drugi za njih ne bi mogel to urediti, ker če bi plačal nekomu vse te porabljene ure se to za fizično osebo ne bi več splačalo.
Je pa še past. Lahko vam banka ponudi pribitek 1,3%, vendar je pri drugi banki s pribitkom 1,5% obrok nižji in kredit na koncu manj preplačamo! Kaj pa sedaj? Ne gleda se samo pribitek in se nizkega pribitka ne smemo prekmalu veseliti. Pomembni so vsi ostali stroški (razna zavarovanja, prenos poslovanja, odobritev,interkalarne obresti…), pomembno je kako se obračunavajo obroki, pomembno je po katerem tečajo kdaj in kako se menja CHF v EUR, pomemben je čas vezave referenčne obrestne mere (1,3,6 ali 12 mesecev)…pomembno je ogromno stvari in kredit se gleda vedno v celoti. Bom podal še en banalni primer. Nič ne pomaga pribitek 1,3%, če banka zahteva 50% lastne udeležbe, ki pa je nimamo, ali pa nam udobri manj kredita, kot ga potrebujemo…
Če se sedaj vrnem na osnovno vprašanje ali kredit poplačati ali denar plasirati in nizpostaviti trgu kapitaka? Ko opazujem kaj se dogaja z delnicami in kake donose dosegajo in da je svetovno gospodarstvo v razcvetu, SLO postaja z rastjo in izvozom kot azijski tiger, bi vsekakor zelo premišljeno denar razpršil v različne naložbe in bil potem zelo pozoren kaj se z naložbami dogaja. Vsak si lahko izračuna kaj pomeni obrestno-obrestni račun za 50.000 EUR pri 5%, 10% ali 15% letnem donosu.
Seveda je tveganje potrebno prevzeti. Možen je tudi črn scenarij. Vendar, tisti, ki nič ne tvega, največ tvega. Tveganje je del življenja, vsak ga naj pa toliko prevzame, kolikor ga lahko prenese. Potrebno je samo ločiti razumno od nerazumnega tveganja.
Lp,
MP 25
Oprosti, ker se vmešavam…amapk, a si ti tisti, ki je kupil stanovanje -novopgradnjo- v Kranju?
Nujno bi rabila nekaj informacij…
Tudi mi kupujemo (upajmo da:) novogradnjo. Kdaj je vam graditelj/investitor predal oz. vpisal etažno lastnino v Zk (ker banka menda želi ta izpisek, in ti šele na podlagi tega ZK izpiska da hipotekarni kredit-ali to drži?)
Naša stanovanja bodo zgrajena šele marca 08, plačat pa je potrebno do dec.Ali je sploh možno, da investito vpiše etažno lastnino v Zk še pravočasno, da dobimo do konca dec kredit?
Kako ste vi uskladili-plačilo novogradnje. (prej ali ob predaji stanovanja, in kakšne papirje si moral odnesti na banko za najem kredita)
Hvala.
Da na prvo vprašanje.
Etažna lastnina je bila vpisana šele ko je bil blok zgrajen, tako da ne vem kako bo v vašem primeru s kreditom ker mi smo prvi del kupnine poravnali brez kredita – drugi del pa je bila hipoteka ob primopredaji stanovanja. Ne vem če bo banka dala cash brez hipoteke.( pri meni so nekaj komplicirali – zahtevali nek elaborat – ne vem točno so se potem zmenili banka in investitor sami med sabo)
To so čudni pogoji da morate vse plačat 4 mesece preden bo dokončano. Že pri nas je bilo čudno da smo morali 45% plačati takoj nato pa ostalo ob predaji stanovanja( investitor je bil Domplan in za prvi del kupnine je izdal bančno garancijo). Normalno je 10% are in ostalo ob predaji.