Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Delo med dopustom za nego in varstvo otroka

Delo med dopustom za nego in varstvo otroka

Pozdravljeni,

od 19.10.2013 sem na porodniskem dopustu, od 31.1.2014 pa bom koristila dopust za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni. Glede na varcevalne ukrepe drzave in posledicno manjsi prihodek v tem casu raziskujem moznosti… Zaposlena sem v zdravstvu, pri delodajalcu je mozno tudi popoldansko, vikend in nocno delo.
Torej moje vprasanje je – ali lahko med dopustom za nego in varstvo otroka opravljam delo pri istem delodajalcu (kjer sem tudi sicer zaposlena), vendar v manjsem obsegu in preko bodisi avtorske pogodbe oz. popoldanskega s.p.-ja? Ali bi bila s tem v kakrsnemkoli prekrsku in ali bi tvegala prekinitev dopusta in izplacevanja nadomestila?

Vnaprej hvala za odgovor,
K.

Spoštovani,

Pravica do starševskega nadomestila preneha, če pristojna inšpekcija za delo ugotovi, da oseba v času izrabe starševskega dopusta dela. Ker gre pri zaposlenih osebah v primeru starševskega nadomestila za nadomestilo plače, in ker je taka oseba še vedno pravno formalno v delovnem razmerju pri delodajalcu, se formulacija »začne delati« nanaša na opravljanje dela v delovnem razmerju na podlagi pogodbe o zaposlitvi.
To pomeni, da lahko oseba v času koriščenja starševskega dopusta in prejemanja starševskega nadomestila opravlja delo po avtorski ali kaki drugi civilni pogodbi po obligacijskem zakoniku, v kolikor takšno delo nima elementov delovnega razmerja.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Hvala za odgovor.
Morda se podvprasanje – kaj pa so elementi delovnega razmerja?

Lep pozdrav,
K

Spoštovani,

v skladu z definicijo Zakona o delovnih razmerjih je delovno razmerje razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close